Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane "Sowy"

Jajka faszerowane Sowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 90

Dodano:

Odsłon: 422

Kolorowa przekąska nie tylko na imprezę.

Składniki

  • mięso mielone - 400 g
  • fix do kotletów mielonych - 1 op.
  • pomidor - 1 szt.
  • ogórek szklarniowy - 1 szt.
  • groszek z kukurydzą - 1 mała puszka
  • jajka ugotowane na twardo - 12 szt.
  • oliwki zielone nadziewane papryką - ok. 10 szt.
  • por - 1 szt.
  • majonez - 4 łyżki
  • natka pietruszki
  • ziarenka pieprzu
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane "Sowy"

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wkładamy do miski. Fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z mięsem.

  2. Formujemy nieduże, okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

  3. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka i układamy na półmisku.

  4. Pora myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki jajek.

  5. Pomidora kroimy w drobne kawałki a ogórka w plasterki.

  6. Oliwki kroimy w plasterki.

  7. Na połówkach jajek układamy plasterki oliwek (oczy), z natki pietruszki wykonujemy skrzydła, natomiast z kawałków pomidora - dzioby.

  8. Na środku półmiska układamy groszek z kukurydzą oraz kotlety. Z plasterków ogórka i ziarenek pieprzu wykonujemy oczy, a z kawałków pomidora - dzioby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń