Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kąski piwne to naprawdę szybka przekąska idealna na wszystkie wydarzenia rodzinne i nie tylko. Doskonale pasuje do piwa i innych napojów procentowych. Ich przygotowanie nie zajmie ci dłużej niż 20 minut. Są idealnie maślane, pikantne i pożywne. Jeśli chcesz możesz też dodać dowolne inne składniki – w wersji wegetariańskiej zamiast szynki świetnie sprawdzi się papryka czy cebulka.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 193
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 193
Składniki
Na pół godziny przed rozpoczęciem pracy włóż masło do zamrażalnika. Oba rodzaje serów zetrzyj oddzielnie na tarce o średnich oczkach. Plasterki szynki pokrój w kostkę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, ser cheddar, szynkę, pietruszkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Zamrożone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wmieszaj wiórki do pozostałych składników.
Wlej maślankę i wymieszaj całość za pomocą szpatułki do momentu powstania miękkiego ciasta. Na blaszce od piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj na niej ciasteczka z masy, po ok. 3 łyżki na każde z nich. Posyp je tartą mozzarellą.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 250 st. Celsjusza. Piecz kąski piwne przez ok. 14-18 minut, do zezłocenia. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Kąski podawaj na ciepło lub zimno, jako przekąskę. Świetnie pasują do różnych sosów lub dipów.