Do góry

Przekąski Przepis na:

Kebabowe pierogi

Kebabowe pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 2963

Smakują całej rodzinie. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno ;)

Składniki

  • mleko 2 szkl.
  • drożdże 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • pierś z kurczaka 1 kg
  • oregano 1 łyżka
  • 80 dkg pieczarek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: pokroić pieczarki ,paprykę ,por ,cebulę w bardzo drobną kostkę wszystko to osobno smażyć na patelni. Pierś z kurczaka wymaczać w przyprawie gyros i tak samo pokroić i je usmażyć.Następnie wymieszać razem dodać sera żółtego startego na tarku 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pieprz i sól dla smaku.

  2. Zaczyn: 1 szklanka mleka ciepłego, jedną kostkę drożdży, cukier i mąkę.Wszystko to wymieszać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką żeby urosło przez około 20 minut w zależności od temperatury w pokoju.

  3. Po wyrośnięciu zaczynu robimy ciasto. Dodajemy do niego oregano i 1/3 kostkę masła oraz 1 jajo. Wszystko mieszamy ugniatając i w tym samym czasie dodając mąki aby ciasto przestało nam się przyklejać od palców. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.

  4. Gdy ciasto urośnie robimy formę odbijając od szklanki. Dodając farszu zlepiamy pierogi . Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierożki żółtkiem z jajka posypując startym serem . Pierożki wkładamy do piekarnika ustawiając na 170 stopni na około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnetha 18 maja Może tak autor przepisu podał pełny przepis, a nie tylko fragment.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń