Do góry

Przekąski Przepis na:

Krążki z dyni w serowej panierce

Krążki z dyni w serowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2238

Dodano:

Odsłon: 159

Proste do przygotowania krążki z dyni w chrupiącej serowej panierce z dodatkiem ulubionego sosu to pyszna, bezglutenowa przekąska o niskiej zawartości węglowodanów, która może być także świetnym dodatkiem do każdego rodzaju dania.

Składniki

  • 1 mała dynia delicata
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sos marinara lub inny (do podania)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krążki z dyni w serowej panierce

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dynię dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić wszystkich nasion i pokroić na niezbyt grube krążki.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach w ilości 1 szklanki i przełożyć do miseczki.

  2. Do drugiej miseczki wbić 1 jajko, dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku i dokładnie ze sobą wymieszać.
    Krążki dyni dokładnie obtaczać najpierw w miseczce z jajkiem, następnie w miseczce z parmezanem i układać równomiernie w jednej warstwie na uprzednio przygotowanej blasze do pieczenia.

  3. Kiedy wszystkie krążki będą już na blasze, posypać je odpowiadającą nam ilością suszonego oregano oraz suszonej bazylii i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 20-25 minut lub do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia z obu stron.
    (należy pamiętać aby w połowie czasu przewrócić krążki na drugą stronę)

  4. Tak przygotowane pięknie podpieczone krążki z dyni podawać jako przekąskę wraz ze swoim ulubionym sosem, udekorowane na przykład świeżą natką z pietruszki, lub też jako dodatek do dania obiadowego.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń