Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2238
Dodano: 25.11.2020
Odsłon: 159
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić wszystkich nasion i pokroić na niezbyt grube krążki.
Ser parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach w ilości 1 szklanki i przełożyć do miseczki.
Do drugiej miseczki wbić 1 jajko, dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku i dokładnie ze sobą wymieszać.
Krążki dyni dokładnie obtaczać najpierw w miseczce z jajkiem, następnie w miseczce z parmezanem i układać równomiernie w jednej warstwie na uprzednio przygotowanej blasze do pieczenia.
Kiedy wszystkie krążki będą już na blasze, posypać je odpowiadającą nam ilością suszonego oregano oraz suszonej bazylii i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 20-25 minut lub do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia z obu stron.
(należy pamiętać aby w połowie czasu przewrócić krążki na drugą stronę)
Tak przygotowane pięknie podpieczone krążki z dyni podawać jako przekąskę wraz ze swoim ulubionym sosem, udekorowane na przykład świeżą natką z pietruszki, lub też jako dodatek do dania obiadowego.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

LadyBlack 27 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam dynie, przepis dodaje do książki.1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 26 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Super;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 25 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pycha, samo zdrowie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz