Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki tygrysie z patelni

Krewetki tygrysie z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 1071

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem, podlane białym winem aby nabrały smaku i podawane z chrupiącą bagietka.

Składniki

  • 300 gramów krewetek tygrysich ( surowych - szarych lub gotowanych - różowych )
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 50 g masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Pieprz do smaku
  • cytryna pokrojone w ósemki ( do samodzielnego doprawienia po podaniu )
  • mały pęczek pietruszki
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krewetki tygrysie z patelni

Przygotowanie

  1. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć.
    Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

    Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine. Doprawić cytryną, solą morską i podawać z kawałkami bagietki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia 2019 Uwielbiam krewetki, chwila-moment i mamy pyszne danie :) Kto nie lubi owoców morza, ten nie wie, co traci ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń