Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6
Dodano: 23.03.2010
Odsłon: 4818
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Kukurydze wsypac do garnuszka i doprowadzic do wrzenia. Odcedzic i przelozyc na talerz.
Dodac lyzeczke masla, przyprawic chili, cytryna i sola.
Ziarna, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu,. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kilokalorii.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Annuar 24 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Jaki prosty, a smakowity pomysł! Jak dla mnie w sam raz jako surówkowy dodatek do drugiego dania0 Kto głosował? | Odpowiedz