Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy, jednocześnie najsmaczniejszy przepis na mule.
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1546
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27691
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3554
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1546
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27691
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3554
Składniki
Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą. Wszystkie otwarte, pęknięte muszle od razu wyrzucić. One są już martwe i mogą nam zaszkodzić. Cebule posiekać w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Pietruszkę posiekać. W rondlu wlać oliwę i na średnim ogniu zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać małże i gotować pod przykryciem przez około 5 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli. W trakcie gotowania 2 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać Mule dobrze smakują podane z chrupiącą bagietką lub ciabatą. Jedna muszelkę traktujemy jak szczypce i przy jej pomocy wyjadamy mięso z kolejnych muszelek.