Przekąski Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 6 godz. aż puszczą wodę (ja odstawiam na całą noc).
Następnie odlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek i ciepły olej.
Z octu i cukru gotujemy zalewę i po przestudzeniu zalewamy nią ogórki.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godz. (również pozostawiam na całą noc).
Tak przygotowane ogórki nakładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
Nie pasteryzujemy! SMACZNEGO ;]
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Monia1024 06 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Można je przechowywać do następnego sezonu ogórkowego - mnie się żaden słoik nie zepsuł.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kaja250 05 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
hmm ciekawy przepis...wart spróbowania....tylko zastanwiam się jak długo w tych słoikach można przechowywać te ogórki?0 Kto głosował? | Odpowiedz