Do góry

Przekąski Przepis na:

Pawi Ogon.

Przepis dnia 2019-04-22
Pawi Ogon.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8885

Dodano:

Odsłon: 5365

Coś lekkiego i smacznego a do tego pięknie prezentuje się na stole :-) Taka szybka letnia przekąska.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 średnie pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • mały słoiczek ciemnych oliwek
  • Farsz Serowy:
  • 100 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • mąka do obtoczenia bakłażana
  • olej do smażenia
  • koperek do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić po skosie w 1 cm plastry,wrzucić do durszlaka posolić i dobrze wymieszać,odstawić na 15 min.żeby puścił sok.
    Po tym czasie opłukać pod zimną wodą,osuszyć ręcznikiem,delikatnie posolić i obtaczać w mące,smażyć na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu z obu stron na rumiano,wykładać na ręcznik papierowy.
    Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać majonez,przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
    Pomidory i ogórki pokroić w cienkie plasterki,pod lekkim skosem,oliwki przekroić na pół.
    Każdy plasterek bakłażana smarujemy farszem serowym,kładziemy na to plasterek pomidora,ogórka i połowę oliwki.
    Układamy na talerzu zaczynając od brzegów,a później uzupełniając środek,całość dekorujemy koperkiem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń