Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1116
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2043
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 485
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1116
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2043
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 485
Składniki
Mleko podgrzać z cukrem aby było letnie, dodać drożdże, wymieszać, poczekać aż zacznie rosnąć. Mąkę przesiać. Dodawać rozczyn i oliwę aby uzyskać jednolite miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Mięsko drobniutko kroję. Na patelni podsmażam cebulke pokrojoną w kostkę. Jeśli robię wersję z papryką to również ją drobniutko kroję i dodaję wszystko do podsmażenia. po ostygnięciu dodaję do mięsa. Dodajemy jajko, i przyprawy: troszkę soli, pieprzu, ewentualnie przyprawę meksykańską czy gyros. Ręką dokładnie mieszam farsz.
Gdy ciasto urośnie zagniatam raz jeszcze i odrywam kawałki które cieńko rozwałkowuję. Wycinam kółka w które wkładam jedną łyżkę farszu i zlepiam jak pierogi (można użyć gotowego urządzenia do lepienia).
Smażymy w gorącej oliwie do zarumienienia z obydwu stron. Uwaga - smażą się naprawdę szybko, trzeba uważać aby nie przypalić.
Pierożki są świetne do zupy, jako przekąska do pracy. Na drugi dzień sa cudnie puszyste po podgrzaniu w mikrofali. Mozna w sumie użyć różnych składników ale jest to przepis właściwie na wykorzystanie zbędnego mięska z rosołu i w wersji pierwotnej farsz zawierał tylko mięsko z podsmazoną cebulą.