Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny placek z południa Włoch, znany na całym świecie. Ciasto zawsze to samo, jednak dzięki różnym dodatkom i przyprawom smakuje za każdym razem inaczej:)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118678
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8633
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3165
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2459
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118678
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8633
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3165
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2459
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski, w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać końcami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie, można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani naczynia, w którym je wyrabiamy;) Po ok. 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25minut, w zależności od ułożonych na cieście składników, w temp. 220C.