Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny placek z południa Włoch, znany na całym świecie. Ciasto zawsze to samo, jednak dzięki różnym dodatkom i przyprawom smakuje za każdym razem inaczej:)
Przepis dnia
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie...
Odsłon: 3228
Proponuje sernik z ciasteczkami OREO, przepis prosty , nieskomplikowany a ser...
Odsłon: 399
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 218
Rurki kokosowe to wyjątkowa odmiana deseru, który w podstawowej wersji wielu...
Odsłon: 981
Przepis dnia
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie...
Odsłon: 3228
Proponuje sernik z ciasteczkami OREO, przepis prosty , nieskomplikowany a ser...
Odsłon: 399
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 218
Rurki kokosowe to wyjątkowa odmiana deseru, który w podstawowej wersji wielu...
Odsłon: 981
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski, w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać końcami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie, można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani naczynia, w którym je wyrabiamy;) Po ok. 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25minut, w zależności od ułożonych na cieście składników, w temp. 220C.