Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i sysący ryż, szczególnie z piersią z kurczaka pieczoną w folii z przyprawami i jogurtem mojego przepisu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118407
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8510
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3137
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2274
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1605
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118407
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8510
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3137
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2274
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1605
Składniki
Rozgrzać 4 łyżki stołowe oleju w garnku z grubszym dnem. Następnie wsypać 0,5 kg ryżu jaśminowego i bardzo dokładnie wymieszać. Ryż, który ja kupuję w Kauflandzie w opakowaniu 1 kg ma miarkę po boku, który umożliwia szybkie odmierzenie pożądanej ilości. Użycie drewnianej łyżki jest jak najbardziej wskazane. Pozostawić pod przykryciem przez ok. 1 minutę. Dla lepszego efektu można owinąć pokrywkę reklamówką jednorazową i dopiero nakryć garnek.
Po upływie ok. 1 minuty należy użyć ok. 125ml wody ( pół szklanki ) i podlać ryż. Należy podlewać dookoła po brzegach a na końcu środek. Wymieszać bardzo dokładnie i nakryć. Po upływie 10 minut należy czynność powtórzyć i dodać kostkę rosołową. Ryż należy podlewać jeszcze 2 razy co 10 minut przed dodaniem przypraw. Przez cały czas prażyć ryż na bardzo małym ogniu- aż do zakończenia. Dzięki temu zyskamy naprawdę smaczny ryż.
Po ok. 30 minutach dodajemy 1,5 łyżki kucharka oraz szczyptę curry, trochę bazylii i oregano wedle uznania. Ponownie podlewamy ryż używając ok. 125 ml wody. Po upływie 10 minut powtarzamy czynność. Dla pewności sprawdzamy, biorąc ziarnko i przełamując je na pół czy jest napewno w pełni miękki. Ryż podajemy na gorąco z mięsem, rybą i surówkami. Jeśli ktoś lubi ser żółty, ryż można urozmaicić dodając do jeszcze gorącego trochę sera startego lub w kawałkach i wymieszać do roztopenia a następnie posypać koperkiem. Smacznego!