Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2996

Dodano:

Odsłon: 10044

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą. Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji. Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska!

Składniki

  • 5 -6 płatów śledzi a'la matias
  • niepełna szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie, przez ten czas dwukrotnie podmieniałam wodę. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 2 cm szerokości.

  2. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem, zielem angielskim, paprykami i koncentratem pomidorowym.
    Na patelni zeszkliłam i lekko zarumieniłam pokrojoną w piórka cebulę. Połączyłam z sosem pomidorowym.
    Sos wystudziłam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Wstawiłam do lodówki na dobę, po tym czasie można było już jeść śledzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agata_108 18 grudnia 2019 Czy ktokolwiek wypróbował ten przepis? Właśnie zrobiłam sos i jest niejadalny. 1/4 szklanki octu to jednak przesada. Obleśny smak. Wg innych przepisów wystarczy łyżka octu...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 grudnia 2019 Bajka, a ja dzisiaj tylko owoce na kolacje :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń