Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 105
Dodano: 19.04.2012
Odsłon: 15707
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Oliwę podgrzewamy na patelni.
Ser pleśniowy - okrągły, owalny czy trójkątny - kroimy w poprzek na pół.
Obtaczamy każdą połówkę w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z przyprawami (można dobrać wg uznania).
Kładziemy przygotowany serek na rozgrzanym oleju. Smażymy po ok. 1-2 min z każdej strony, delikatnie przesuwając.
Można zajadać je same, ale dobrze smakują z chlebkiem, kaszą, puree czy makaronem. Wtedy sprawdza się doskonale sos serowy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Paulkaaa 08 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Turkowe ogólnie są najlepsze :] A jaki sosik robisz do nich? Taki z paczki?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kasiek_22 01 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Brie Turka jest do tego świetny. ja panieruje dwa razy i często podaję z chińskim ostrym sosem. Z żurawiną jakoś też mi nie podchodzi :/0 Kto głosował? | Odpowiedz

Paulkaaa 23 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Nie przepadam za łączeniem "normalnych" potraw ze słodkimi elementami ;) dlatego w tym przypadku dla mnie żurawinka odpada...0 Kto głosował? | Odpowiedz

ik-a 22 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Pychota. Takiego sera można też nie rozkrajać w poprzek, nie rozlewa się wówczas podczas smażenia - ale cieńsze kawałki są smaczniejsze.0 Kto głosował? | Odpowiedz

cytrynkaaa 20 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
mniaaaam jednym słowem figiel w prostocie ;) ja dodałabym tylko łyżkę konfitury żurawinowej i chrupkie pieczywo ;P0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 19 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
:) podrzucaj jakieś pomysły to chętnie skorzystam ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Paulkaaa 19 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Ależ proszę uprzejmie. Ja uwielbiam sery :] i ich wykorzystanie w kuchni.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 19 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
To jest bardzo dobre,dziękuję za przypomnienie smacznego pomysłu na serek pleśniowy:)0 Kto głosował? | Odpowiedz