Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo mało wykwintnych składników, potrawa dość niecodzienna.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 89
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 69
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 517
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 89
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 69
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 517
Składniki
Ciasto: Z mąki,jajka, oleju, soku z cytryny, wody i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto. Zawinięte w folię pozostawić na ok. 30 min w temp. pokojowej.
Na posypanej mąką ściereczce rozwałkować ciasto na możliwie duży placek (ok. 30x50 cm).
Farsz:Pieczarki, cebule posiekać w kostkę, boczek pokroić w paski. Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć ok.5 min na wytopionym boczku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, dusić ok. 10 minut. Łopatkę wieprzową zmielić na mięso mielone. Zimne pieczarki wymieszać z jajkami i mięsem mielonym.
Rozwałkowane ciastko obłożyć szynką, zostawiając ze wszystkich stron ok. 5 cm wolnego brzegu. Szynkę posmarować farszem i posypać startym serem. Ciasto zwinąć ostrożnie za pomocą ściereczki i położyć na natłuszczonej blasze
Posmarować strudel mlekiem i posypać nasionami sezamu. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Strudel można podawać z barszczem czerwony ( może być dobrą potrawą w wigilię jako przystawka przed główną kolacją, tylko mięso zastępujemy kapustą). Strudel również dobrze smakuje z sosem pieczarkowym lub po prostu z ketchupem