Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 68
Dodano: 08.08.2011
Odsłon: 29723
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
pomidory przecinam na pół , usuwam pestki, pomidory, kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu posypuje niewielką ilością soli i cukru, wkładam do piekarnika na około 7 godzin, temperatura 100 stopni z termoobiegiem, uchylam drzwiczki, trzeba zaglądać co jakiś czas, bo niektóre wysychają szybciej
pól główki czosnku zalewam kilkoma łyżkami oliwy, do osobnej miseczki wsypuje zioła i paprykę, mieszam z kilkoma łyżkami oliwy do tego świeża bazylia
jak pomidory wyschną (pomidory powinny być elastyczne) wkładam je do wyparzonych słoików warstwami : warstwa pomidorów, czosnek, zioła i świeża bazylia, i znów pomidory, czosnek itd.
potem zalewam wszystko gorącym olejem, dokładnie dokręcam, energicznie potrząsam i stawiam na wieczku do wystygnięcia
zamiast mieszanki ziół można dać zioła prowansalskie, olej wedle upodobania
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 22 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Super sprawa , na pewno skorzystam z przepisu :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

anulkaD 23 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
robię pomidory według tego przepisu od kilku lat, wielu moich znajomych również i jeszcze nie słyszałam , aby komuś zaszkodził czosnek zalany olejem, chętnie poczytam na temat toksyn jakie wytwarza czosnek, jeśli to nie problem poproszę o źródło tej interesującej informacji7 Kto głosował? | Odpowiedz

mulla 15 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Sporo czytalem o zatruciach spowodowanych zalewanie czosnku olejem domowymi sposobami. Wytwarzaja sie wtedy toksyny jadu kielbasianego. Ktos robil i przechowywal pomidory wg tego przepisu?0 Kto głosował? | Odpowiedz

anulkaD 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
z 5 kg pomidorów około 5-6 słoiczków wielkości jak na zdjęciu, czyli średnio na jeden słoik około 1 kg pomidorów ;)6 Kto głosował? | Odpowiedz

listek 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ile słoików wychodzi z w/w przepisu?0 Kto głosował? | Odpowiedz

anulkaD 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Najszybciej suszą się w piekarniku, ale wiem od znajomych ,że suszą również w suszarce, okres przechowywania tak jak w przypadku innych przetworów, czyli co najmniej do następnego sezonu, w moim domu to przysmak dodawany niemal do każdej potrawy, wiec w połowie zimy zjedzone są wszystkie zapasy ;)6 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
"LIMA" jest bardzo dobrą odmianą pomidora,jest słodka,ma zwarty miąsz i nie jest wodnista co jest bardzo istotne.Trzeba tylko uważać z dozowaniem ziół bo po dłuższym czasie nadają bardzo intensywnego smaku.Do suszenia można też zastosować suszarkę do warzyw.Smak lata zostaje na zimę bez wątpienia.Pozdrawiam.5 Kto głosował? | Odpowiedz

mgworry 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
a ile mogą stać te pomidory i jak je trzeba przechowywać?0 Kto głosował? | Odpowiedz

anulkaD 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
niekoniecznie, ale z nich najłatwiej usuwa się pestki6 Kto głosował? | Odpowiedz

koczan83 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Genialne, uwielbiam suszone pomidory!!! A musi byc odmiana lima?0 Kto głosował? | Odpowiedz