Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Gdy ostatnio ją robiłem to tata na drugi dzień rano przywiózł mi składniki na następną.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Składniki
Jabłka obieramy, trzemy na tarce (grube oczka), oraz wyciskamy sok. Dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz paczkę cynamonu)
Ucieramy masło z mąką.Dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta 3 żółtka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2/3 ciasta dajemy na dużą formę oraz smarujemy je śmietaną. Dajemy jabłka i polewamy je sokiem z cytryny (i ewentualnie miodem /3 łyżki/).
Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Wsypujemy budyń (najlepiej o smaku śmietankowym) i delikatnie mieszając wylewami na jabłka.
Ciasto z zamrażali ścieramy na tarce (grube oczka) i dajemy na pianę z białek i budyniu. Posypujemy na ozdobę kakao.
Pieczemy przez godzinę w 180 °C. Szarlotkę można podawać z lodami lub zimnym koktajlem. SMACZNEGO !
Wada: SZYBKO ZNIKA !!