Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 233
Dodano: 18.08.2010
Odsłon: 14999
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Jabłka obieramy, trzemy na tarce (grube oczka), oraz wyciskamy sok. Dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz paczkę cynamonu)
Ucieramy masło z mąką.Dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta 3 żółtka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2/3 ciasta dajemy na dużą formę oraz smarujemy je śmietaną. Dajemy jabłka i polewamy je sokiem z cytryny (i ewentualnie miodem /3 łyżki/).
Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Wsypujemy budyń (najlepiej o smaku śmietankowym) i delikatnie mieszając wylewami na jabłka.
Ciasto z zamrażali ścieramy na tarce (grube oczka) i dajemy na pianę z białek i budyniu. Posypujemy na ozdobę kakao.
Pieczemy przez godzinę w 180 °C. Szarlotkę można podawać z lodami lub zimnym koktajlem. SMACZNEGO !
Wada: SZYBKO ZNIKA !!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

kasikzaki 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis sprawdzony, placek bardzo dobry...z mężem "biliśmy" się o ostatni kawałek :)pozdr
0 Kto głosował? | Odpowiedz

agatasur 15 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Mój M. uwielbia szarlotkę - mam już przepis na następną wersję :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewisienka22 17 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis jest super, wszystkim smakowało. Pozdrawiam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 16 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj , polecam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 09 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ja robię podobną, tylko zamiast budyniu dodaję kisiel. Uwielbiam to ciasto!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 19 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobry przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz