Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Gdy ostatnio ją robiłem to tata na drugi dzień rano przywiózł mi składniki na następną.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16837
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 318
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 838
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23801
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16837
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 318
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 838
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23801
Składniki
Jabłka obieramy, trzemy na tarce (grube oczka), oraz wyciskamy sok. Dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz paczkę cynamonu)
Ucieramy masło z mąką.Dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta 3 żółtka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2/3 ciasta dajemy na dużą formę oraz smarujemy je śmietaną. Dajemy jabłka i polewamy je sokiem z cytryny (i ewentualnie miodem /3 łyżki/).
Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Wsypujemy budyń (najlepiej o smaku śmietankowym) i delikatnie mieszając wylewami na jabłka.
Ciasto z zamrażali ścieramy na tarce (grube oczka) i dajemy na pianę z białek i budyniu. Posypujemy na ozdobę kakao.
Pieczemy przez godzinę w 180 °C. Szarlotkę można podawać z lodami lub zimnym koktajlem. SMACZNEGO !
Wada: SZYBKO ZNIKA !!