Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzmi po królewsku, smakuje po królewsku - wbrew pozorom nietrudne i niedrogie.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 209
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 1218
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 411
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 209
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 1218
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 411
Składniki
Z lekko rozmrożonego ciasta wyciąć 20 kółek o średnicy ok. 10 cm. (przy założeniu pięciu porcji -jednym słowem na osobę 4 kółka). 5 pozostawić w całości, w reszcie wyciąć ok. 6 - centymetrowe kółka. Otrzymane w ten sposób "pierścienie" smarować rozkłóconym jajkiem i układać po 3 - na całych kółkach (pamiętać o ponakłuwaniu widelcem dna kominków!!!). Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 12 min. w nagrzanym wcześniej do 225 st. piekarniku. Na wycięte środki przykleić małe kuleczki ciasta (uchwyty), posmarować jajkiem i również upiec (ok. 10 min) - uwaga: ciasto francuskie pieczemy na pergaminie! (wg przepisu z "Moje gotowanie" styczeń 2008 nr1/158) W tym czasie przygotować farsz (to już całkowicie moje): na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoto pokrojone "na jeden kęs" filety z kurczaka, oprószone wcześniej solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, krótko podsmażyć. Dodać osączony szpinak. Chwilę zasmażać - bez przykrycia, starając się odparować jak najwięcej płynu. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do szpinaku - zagotować, żeby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - raczej pikantnie. Sos szpinakowy przełożyć do usmażonego kurczaka, podgrzać. W tym czasie kominki i dekielki z ciasta francuskiego powinny już się upiec. Wyciągnąć je z piekarnika i lekko ostudzić. Wkładać farsz do kominków, opcjonalnie posypać startym parmezanem i ponownie zapiekać ok. 5 min. w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast podawać, przykryte upieczonymi wcześniej dekielkami. Pycha!!!