Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzmi po królewsku, smakuje po królewsku - wbrew pozorom nietrudne i niedrogie.
Francuska przekąska vol-au-vent podana na zimno z dwoma rodzajami nadzienia:...
Odsłon: 12861
Vol-au-vent to wywodząca się z kuchni francuskiej przekąska w formie babeczki...
Odsłon: 529
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 93
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 246
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 93
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 246
Składniki
Z lekko rozmrożonego ciasta wyciąć 20 kółek o średnicy ok. 10 cm. (przy założeniu pięciu porcji -jednym słowem na osobę 4 kółka). 5 pozostawić w całości, w reszcie wyciąć ok. 6 - centymetrowe kółka. Otrzymane w ten sposób "pierścienie" smarować rozkłóconym jajkiem i układać po 3 - na całych kółkach (pamiętać o ponakłuwaniu widelcem dna kominków!!!). Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 12 min. w nagrzanym wcześniej do 225 st. piekarniku. Na wycięte środki przykleić małe kuleczki ciasta (uchwyty), posmarować jajkiem i również upiec (ok. 10 min) - uwaga: ciasto francuskie pieczemy na pergaminie! (wg przepisu z "Moje gotowanie" styczeń 2008 nr1/158) W tym czasie przygotować farsz (to już całkowicie moje): na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoto pokrojone "na jeden kęs" filety z kurczaka, oprószone wcześniej solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, krótko podsmażyć. Dodać osączony szpinak. Chwilę zasmażać - bez przykrycia, starając się odparować jak najwięcej płynu. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do szpinaku - zagotować, żeby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - raczej pikantnie. Sos szpinakowy przełożyć do usmażonego kurczaka, podgrzać. W tym czasie kominki i dekielki z ciasta francuskiego powinny już się upiec. Wyciągnąć je z piekarnika i lekko ostudzić. Wkładać farsz do kominków, opcjonalnie posypać startym parmezanem i ponownie zapiekać ok. 5 min. w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast podawać, przykryte upieczonymi wcześniej dekielkami. Pycha!!!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Grillowane mini kebaby
Przekąski
Szparagi z serem i boczkiem
Przekąski
Tarta "szachownica" ze szparagami, pesto i camembertem
Przekąski
Młoda kapusta z pieczarkami
Grillowane mini kebaby
Proste i szybkie w przygotowaniu, idealna propozycja na grilla.
Odsłon: 43
Szparagi z serem i boczkiem
Sezon szparagowy w pełni tak więc przygotowałam dla was przepyszne szparagi z...
Odsłon: 178