Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
banalne, zdrowe, sycące i pyszne.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 155
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 97
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 155
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 97
Składniki
Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry, niezbyt grube, mniej niż 0,5 cm; grillować lub smażyć na oliwie, lekko soląc przy okazji. Tak przygotowanym bakłażanem wyłożyć dno i boki żaroodpornego naczynia. Jeśli zostaną plasterki, wykorzystamy je później :)
Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki - pokroić w kostkę.
Mozzarellę (jako że uwielbiam dietę South Beach, używam sera light) pokroić w kostkę. Zmieszać z pomidorami i podsmażoną cukinią. Dodać bazylię (używam jej sporo), sól i pieprz do smaku. Wymieszać delikatnie, a następnie wyłożyć na podpieczonego bakłażana.
Przykryć pozostałymi plastrami bakłażana, szynką, można posypać startym żółtym serem (u mnie szynka jest drobiowa, chuda, a ser półtłusty - polecam "Hit z Ryk").
Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Zapiekankę podawać na ciepło, najlepiej posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.