Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
banalne, zdrowe, sycące i pyszne.
Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry, niezbyt grube, mniej niż 0,5 cm; grillować lub smażyć na oliwie, lekko soląc przy okazji. Tak przygotowanym bakłażanem wyłożyć dno i boki żaroodpornego naczynia. Jeśli zostaną plasterki, wykorzystamy je później :)
Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki - pokroić w kostkę.
Mozzarellę (jako że uwielbiam dietę South Beach, używam sera light) pokroić w kostkę. Zmieszać z pomidorami i podsmażoną cukinią. Dodać bazylię (używam jej sporo), sól i pieprz do smaku. Wymieszać delikatnie, a następnie wyłożyć na podpieczonego bakłażana.
Przykryć pozostałymi plastrami bakłażana, szynką, można posypać startym żółtym serem (u mnie szynka jest drobiowa, chuda, a ser półtłusty - polecam "Hit z Ryk").
Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Zapiekankę podawać na ciepło, najlepiej posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.
Zapiekanka warzywna, polecam dla osób nie jedzących mięsa. Bardzo smaczna :)
Odsłon: 15693
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smaż...
Odsłon: 18133
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1480
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 272
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 175
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smaż...
Odsłon: 18133
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1480
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 272
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 175
Składniki
Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry, niezbyt grube, mniej niż 0,5 cm; grillować lub smażyć na oliwie, lekko soląc przy okazji. Tak przygotowanym bakłażanem wyłożyć dno i boki żaroodpornego naczynia. Jeśli zostaną plasterki, wykorzystamy je później :)
Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki - pokroić w kostkę.
Mozzarellę (jako że uwielbiam dietę South Beach, używam sera light) pokroić w kostkę. Zmieszać z pomidorami i podsmażoną cukinią. Dodać bazylię (używam jej sporo), sól i pieprz do smaku. Wymieszać delikatnie, a następnie wyłożyć na podpieczonego bakłażana.
Przykryć pozostałymi plastrami bakłażana, szynką, można posypać startym żółtym serem (u mnie szynka jest drobiowa, chuda, a ser półtłusty - polecam "Hit z Ryk").
Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Zapiekankę podawać na ciepło, najlepiej posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Przekąski
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Przekąski
Jaglanka curry
Przekąski
Tortilla z łososiem i rukolą
Smażone kwiaty cukinii
Jak smakują smażone kwiaty cukinii? Z pewnością zupełnie inaczej niż wszystko...
Odsłon: 34
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomid...
Odsłon: 7040