Do góry

Przetwory Przepis na:

Pomidory z cebulą w zalewie octowej.

Pomidory z cebulą w zalewie octowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 1220

Zrobiłam je z myślą o synku, ponieważ uwielbia pomidory pod każdą postacią, jak się okazało takie pomidory z cebulą w zalewie octowej i nam bardzo zasmakowały. Idealne jako dodatek do dania drugiego, jako dodatek do mięs, świetnie również sprawdzą się jako dodatek do mięs i kiełbaski z grilla. Równie smacznie smakują na kanapie!!! Użyłam pomidory malinowe, do zaprawy nie mogą być zbyt mocno dojrzałe, bo się rozlecą podczas pasteryzacji. Pomidory najlepiej, żeby były ze sprawdzonego źródła. Takimi pomidorami możesz się zajadać w okresie zimowym, kiedy te ze sklepowej półki smakują tak naprawdę nijak, a tu masz zamknięte lato w słoiku. Takie pomidory robi się bardzo szybko, więc warto trzasnąć parę słoiczków na zimę.

Składniki

  • 4 szt. pomidora malinowego - średnie pomidory, bo lepiej się wkłada do słoika
  • 4 szt. cebuli - również średnie jak pomidory
  • 3 szt. listka laurowego
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty lub kolorowy
  • Zalewa:
  • 500 ml wody
  • 50 ml octu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki oleju
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidory z cebulą w zalewie octowej.

Przygotowanie

  1. Wodę i ocet wlej do garnka, wsyp sól i cukier, zagotuj zalewę i zdejmij z palnika.
    Użyłam pomidory malinowe, ale Ty możesz użyć zwykłe pomidory, nie muszą być malinowe, u mnie w domu akurat bardziej lubimy malinówki.
    Wybierz pomidory takie, żeby nie były miękkie, umyj, osusz i usuń szypułkę. Następnie pokrój je w plasterki. Jeśli używasz małe słoiki jak ja, niech to będą plasterki grubości 0,5 cm, a jeśli zaprawiasz duże słoiki to grubości ok. 1 cm.
    Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie zetnij końcówki i pokrój podobnie jak pomidory w plastry.
    Układaj na przemian w wyparzonych słoikach warstwami raz plater pomidora, raz cebuli, aż do wykorzystania składników. Do każdego słoika dodaj ziarna ziela angielskiego, listek laurowy i pieprz ziarnisty, po 1 łyżeczce oleju na każdy słoik.
    Zalej pomidory zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
    Pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
    Moje pomidorki smakowałam już po 2 dniach, w smaku super, nie spodziewałam się, że będą takie smaczne, także polecam serdecznie ten przepis, pomidorki smaczne i szybkie do zrobienia.


    Jeśli używasz duże pomidory, żeby łatwiej Ci było włożyć plastry do słoika, możesz je przeciąć na pół po środku plastra.
    Jeśli używasz większe słoiki na każdy słoik dodaj 1 łyżkę oleju.
    Do moich małych słoiczków dodałam 1 ziarenko ziela, 1 mały listek laurowy, oraz 2-3 ziarenka pieprzu. Myślę, że świetnie też sprawdziłby się mały ząbek czosnku, mały baldachim koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Bardzo ciekawy pomysł, trzeba będzie zrobić :) Do obiadu, a nawet na kanapki idealna rzecz :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń