Sałatki Przepis na:
Sałatka z kalafiora i brokuła

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4790
Dodano: 24.10.2018
Odsłon: 5064
Składniki
- Kalafior 1 szt.
- Brokuł 1 szt.
- Por 1 szt. (biała część)
- Koperek 3 gałązki
- Natka pietruszki 3 gałązki
- Pestki dyni 3 - 4 łyżki
- Jogurt grecki 3 - 4 łyżki
- Majonez 1 łyżka
- Pieprz i sól do smaku
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze kawałki, po czym włożyć do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny soli i cukru i gotować nie dłużej niż 5 minut. Po ugotowaniu od razu wyjąć z wody i wystudzić, aby był lekko chrupiący.
Tak samo postąpić z brokułem. -
Pora przekroić wzdłuż, posiekać w cienkie półplasterki i wymieszać z 0,5 łyżeczki soli, aby nieco zmiękł.
-
Wystudzonego kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze części i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Następnie dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku pieprzem i solą i ponownie wymieszać.
-
Zamiast majonezu można dodać więcej jogurtu wymieszanego z łyżeczką dobrej oliwy extra virgin, wtedy sałatka będzie odrobinę lżejsza.
Komentarze do przepisu (0)