Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki cynamonowe z kakaowo-orzechowym kremem i kasztanowym akcentem

Naleśniki cynamonowe z kakaowo-orzechowym kremem i kasztanowym akcentem

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 103

Te naleśniki to nie tylko bomba witaminowa i zastrzyk energii, ale przede wszystkim raj dla podniebienia. Nuty cynamonu, wanilii, pomarańczy, orzechów i kasztanów tworzą cudowną kompozycję smaków i aromatów. Zdrowy krem kakaowy z orzechami i suszonymi owocami, na bazie płatków, przypadnie do gustu każdemu dziecku, a jego zdrowy i wartościowy skład sprawi, że możemy nim karmić nasze pociechy bezkarnie.

Składniki

  • Płatki owsiane - 5 łyżek
  • Płatki z amarantusa - 5 łyżek
  • Płatki jaglane - 5 łyżek
  • Płatki jęczmienne - 5 łyżek
  • Garść suszonych daktyli i wiśni
  • 5 łyżek ciemnego kakao dobrej jakości
  • Garść upieczonych kasztanów
  • 4 łyżki miodu
  • Garść orzechów włoskich i orzechów nerkowca
  • Łyżeczka cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • Pół litra mleka
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do naleśników
  • Szczypta soli
  • Laska wanilii
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Smażymy naleśniki:

    Mleko, mąkę, jajka, szczyptę soli i olej mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy laskę wanilii i cynamon.

    Smażymy cienkie naleśniki

  2. Przygotowujemy krem:

    Gotujemy płatki. Na patelni prażymy orzechy włoskie i orzechy nerkowca.

  3. Siekamy drobno suszone daktyle i wiśnie i dodajemy do płatków

  4. Do ugotowanych płatków, suszonych owoców dodajemy kakao, orzechy, miód, miąższ z upieczonych kasztanów, sok z pomarańczy i całość miksujemy na jednolitą masę.

  5. Przekładamy naleśniki kremem. I przed nami najprzyjemniejsza część, czyli konsumpcja.

    Krem można włożyć do słoiczków i schować do lodówki. Można też go zamrozić i wykorzystać do ciast, deserów, lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń