Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z awokado

Szakszuka z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 176

Wariacja na temat klasycznej szakszuki - pyszna, pożywna i przede wszystkim zdrowa propozycja na śniadanie z serii "komfort food", które doda Ci energii i zagwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Co ważne dla osób nie mających czasu na spędzanie długich godzin w kuchni - szakszukę w tej wersji przygotujemy szybko, a przepis nie jest skomplikowany. Potrawa wygląda wyjątkowo, ma charakter, lekka nuta pikanterii i aromaty kminu rzymskiego oraz wędzonej papryki przywołają skojarzenia Bliskiego Wschodu. Coś dla tych, którzy nie lubią nudnej kuchni, a nawet zwykłe śniadanie traktują jako podróż do odległych zakątków kulinarnego raju.

Składniki

  • 4 jajka
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • Poł papryki czerwonej świeżej
  • 2 garście świeżego szpianku
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • Papryczka chiilii według uznania
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Świeża bazylia do posypania
  • Kapary w zalewie do posypania
  • Olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podsmaż na oleju rzepakowym cebulę, czosnek, paprykę. Po chwili dodaj szpinak i pomidory z puszki. Poczekaj aż odparuje nadmiar wody. Dodaj przyprawy, pokrojone w kostkę awokado. Duś ok. 10 minut. Powoli wbij jajka tak aby żółtka pozostały całe. Przykryj całość i smaż jeszcze przez ok. 5 minut - w zależności od preferencji ścięcia jajek. Posyp całość świeżą bazylią i kaparami.

  2. Danie możesz podawać z ogórkiem małosolnym i grzankami oraz guacamole.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń