Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10624

Dodano:

Odsłon: 8270

Zupa z brukselki

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g brukselki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 marchewka (z bulionu)
  • kawałek szynki/boczku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z brukselki

Przygotowanie

  1. No garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego umyte i obrane z zewnętrznych liści, brukselki. Gotujemy do miękkości. Połowę brukselek wyciągamy, połowę zostawiamy i miksujemy z bulionem. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i chwilę obsmażamy na patelni. Do garnka wrzucamy całe brukselki i zmiksowaną zupę. Dodajemy do tego pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ziemniaki i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelewamy do talerzy, posypujemy natką i kawałkami szynki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń