Do góry

Konkursy

Rozwiązanie konkursu: Jak przywrócić naturalność w kuchni?

Bardzo się cieszymy, że macie mnóstwo fantastycznych pomysłów na to, jak przywrócić naturalność w kuchni. Sprawdźcie, które z nadesłanych odpowiedzi spodobały się nam najbardziej.

Ogromnie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas odpowiedzi. Musimy przyznać, że ich ilość nas pozytywnie zaskoczyła. Spośród wszystkich zgłoszeń, wybraliśmy dwa, które uznaliśmy za najciekawsze - do autorów powędrują książki i gadżety Smaker.pl.

Bellapi

Odkąd przeprowadziłam się z rodziną do nowego domu, gdzie kuchnia nareszcie spełnia moje wymagania, przestałam korzystać z zup w proszku, sosów, nawet nie używam kostek rosołowych co wcześniej było podstawą.

Dania które przyrządzam niekiedy zajmują dużo czasu, natomiast w tygodniu gdy go brak gotujemy szybkie i smaczne dania z naturalnych składników.
Dla mnie ważny jest weekend gdy mam wolne i więcej czasu na przygotowanie bazy która w tygodniu pomaga mi w przygotowaniu szybkich i smacznych dań. Podstawą są również produkty które zamrażam aby później mieć gotowe i zdrowe składniki. Warzywa wcześniej podgotowane i poporcjowane trafiają do zamrażarki. Zamiast słodkich bułek kupionych w sklepie robię własne z różnego rodzaju nadzieniami. Na słodko na słono. Do pracy zabieram domowe jedzenie które szybko mogę podgrzać na kuchence indukcyjnej, nie w mikrofali. Nie mam dużego ogródka ale zawsze staram się na wiosnę zasadzić swoje, które nie są traktowane żadną chemią. Wiadomo wszystkiego się nie da samemu wyprodukować dlatego na bazarku mam zaprzyjaźnioną Panią u której kupuję świeże i zdrowe produkty.

Zdrowe gotowanie jest dal mnie ważne, gdyż sama mam problemy zdrowotne a przede wszystkim wprowadzam naszą 6 letnią córkę w zdrowe żywienie dzięki temu w przyszłości sama będzie chętniej sięgała po zdrowe i świeże produkty. Nie marnujmy jedzenia starajmy się wykorzystywać wszystko co natura nam daje. Np. skórki i ogryzki jabłek da nam świetny ocet jabłkowy. Czerstwy chleb panierkę do kotletów lub zagęszczacz do sosów, dzięki temu nie musimy używać mąki. Ocet winny możemy zrobić praktycznie z wszelkiego rodzaju owoców dodając resztki wina i zostawiając w ciepłym miejscu do fermentacji. W naszych czasach ludzie gonią ( tak naprawdę nie wiadomo za czym) sięgając po produkty gotowe itp. a wystarczy zatrzymać się na chwilę, zamiast oglądać tv przez godzinę po przyjściu do domu zróbmy coś zdrowego i smacznego nie zajmie nam to więcej czasu niż kupno gotowego dania ( gdzie stoimy w kolejce niekiedy długie minuty) i czekanie aż danie przygrzeje się nam w mikrofali. Róbmy przemyślane zakupy raz w tygodniu gdzie produkty starczą nam na przygotowanie smacznych potraw na cały tydzień. Przede wszystkim zaoszczędzimy pieniądze czas i własne zdrowie.

Renata M.

To natura była pierwsza więc powinniśmy zwracać się w jej stronę, a nie w stronę produktów nafaszerowanych sztucznymi konserwantami, które nam tylko szkodzą a nie przynoszą NIC dobrego. O naturalność kuchni najlepiej zadbać używając wyhodowane przez siebie warzywa, świeże,zdrowe i pełne witamin. Tak samo i owoce z własnego pachnącego sadu i jajka z własnej hodowli zadowolonych kurek chodzących po trawie. A jeśli w mieście nie można sobie pozwolić na takie udogodnienia wystarczy w sklepie się dobrze rozejrzeć i są produkty ekologiczne. Po prostu trzeba wybierać świadomie co się zje!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 04 grudnia 2016 Dużo w tym racji... Rzeczywiście robienie zdrowego jedzenia bez chemii nie zajmuje wcale dużo czasu choć wymaga wprawy. Zapraszam do moich przepisów... będzie ich coraz więcej...
Piekę własny chleb, robię masło, wędliny... Zapewniam Was, że wytrzymują, smaczne i pachnące dużo dłużej niż te kupione w sklepie...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń