Do góry

Newsy

Sprawdzone przepisy na kopytka

Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków.

Fot. 123RF/Picsel

Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać na kilka różnych sposobów.

Jak zrobić dobre kopytka?

Wbrew pozorom, przygotowanie kopytek nie powinno stanowić problemu nawet dla poczatkującego kucharza. Wystarczy ugotować ziemniaki, bądź po prostu sięgnąć po resztki z obiadu.

Następnie musimy je rozdrobnić i rozrobić z jajkiem oraz zagęścić mąka. Następnie wyrabiamy kulę ciasta, z kuli formujemy wałek i ostrym nożem wykrawamy charakterystyczne kluski. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, z kroplą oleju, by się nie posklejały, aż do wypłynięcia. Serwujemy od razu lub po odsmażeniu. Proporcje zazwyczaj podaje się na oko, w zależności od jakości ziemniaków. Mąki dodajemy tyle, by ciasto wyszło zwięzłe, ale nie za twarde.

Nie tylko z ziemniaków

Jeśli do masy kopytkowej dodamy twaróg zrobimy leniwe, jeśli zamiast mąki pszennej dodamy ziemniaczaną - zrobimy kluski śląskie. To jednak nie jedyne modyfikacje, które możemy wprowadzić.

Szpecle - kopytka niemieckie - powstają z jaj i mąki za to bez dodatku ziemniaków. Są podawane z górskim serem i skwarkami. Haluszki - kopytka słowackie - powstają z dodatkiem krochmalu, lub mąki ziemniaczanej, a podaje się je z bryndzą. Natomiast gnocchi - czyli kopytka włoskie - odróżnia od polskich kształt oraz mnogość dodatków, z jakimi są serwowane. Włosi nie tylko je gotują, ale również zapiekają i smażą. Często podają je z przeróżnymi sosami od śmietanowego przez pomidorowy, a na maślanym kończąc.

Pobierz aplikację smaker

Z czym można podać kopytka?

Robiąc kopytka, warto poeksperymentować i do ciasta dodać ulubione zioła: pietruszkę, oregano, koperek, tymianek, czy bazylię. Możemy dodać nieco ugotowanej marchwi, podsmażonej cebulki lub boczku. Możemy także całkowicie zmienić kolor naszych klusek dodając szpinak lub przecier pomidorowy. Dodanie parmezanu zaostrzy smak, dodanie ricotty nada delikatności. Grunt to nie ograniczać niczym swojej fantazji i eksperymentować... lub zajadać się kopytkami w wersji tradycyjnej! Koniecznie wypróbujcie propozycje naszych użytkowników.

1. Kopytka

Kopytka

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od najbardziej tradycyjnego przepisu na kopytka. Przygotowane według starej receptury, nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy cukier, podsmażona na maśle bułka tarta lub prosty sos grzybowy. Będą smakować jak u babci.

2. Kopytka z mięsem mielonym

Kopytka z mięsem mielonym

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aby kopytka stały się bardziej sycącym daniem, warto zaserwować je z mięsnym sosem. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.

3. Kopytka ze słodkich ziemniaków

kopytka ze słodkich ziemniaków

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, kopytka ze słodkich ziemniaków z pewnością przypadną wam do gustu. To bardzo prosty sposób na całkowite odmienienie smaku tego dobrze znanego wszystkim dania.

4. Chrupiące kopytka z kurkami

Chrupiące kopytka z kurkami

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Różnego rodzaju sosy grzybowe doskonale pasują do kopytek. Jeśli macie dostęp do świeżych lub mrożonych kurek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tak przygotowane kluseczki, smakują wybornie.

5. Bezglutenowe kopytka

Bezglutennowe kopytka

Fot. Ekspansjasmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób skarży się, że z powodu specjalistycznej diety, nie mogą cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Na szczęście od dzisiaj z listy zakazanych dań mogą skreślić kopytka - oto ich bezglutenowa wersja.

6. Buraczane kopytka z odzysku

Buraczane kopytka z odzysku

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smak kopytek możecie dowolnie modyfikować nie tylko podając do nich różnego rodzaju sosy. Bardzo ciekawym sposobem jest dodanie do masy ugotowanych warzyw. W przypadku buraków, zyskujemy jeszcze piękny kolor.

7. Ruskie kopytka

Ruskie kopytka

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto prosty sposób, na zamienienie ulubionych pierogów Polaków w smakowite kopytka. Ich przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne, a efekt końcowy jest zachwycający.

8. Kopytka z bakłażanów

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bakłażany zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Przygotowanie z nich kopytek to jeden z ciekawszych sposobów na włączenie tego warzywa do naszej codziennej diety. Gwarantujemy, że wam zasmakują.

9. Kopytka podsmażane z kiszoną kapustą

Fot. Catcha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten swojski przepis jest zdecydowanie warty wypróbowania. Formą przypomina nieco haluszki, które możemy zjeść w trakcie wizyty na Słowacji.

10. Smażone kopytka z bryndzą

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dodając twaróg do kopytek otrzymamy kluski leniwe. Nie warto jednak poprzestawać tylko na tym rodzaju sera. Ciekawym pomysłem będzie  chociażby użycie bryndzy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ptasiek 31 stycznia Polecam kopytka z brokułem. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy brokuły. Po ugotowaniu ziemniaki i brokuł razem ubijamy (lub przeciskamy przez praskę) i dodajemy masło (1 łyżka). Dalej robimy jak zwykłe kopytka - dodajemy jajo i mąkę plus przyprawy (ja wrzucam sporo bazylii i czasem siekany koperek). Po ugotowaniu te kopytka nie tylko fajnie wyglądają na talerzu (jasno zielone z ciemnozielonymi kropkami :) ale i smakują kapitalnie :).

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń