Do góry

Newsy

Wielkanocne know-how

Święta Wielkanocne powodują szybsze bicie serca u pań na myśl o tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Nie masz jeszcze pomysłu na to, czym uraczyć najbliższych? Podpowiemy, jak urozmaicić tradycyjne potrawy i sprawić, by goście oniemieli z zachwytu.

Wielkanoc to najważniejsze spośród chrześcijańskich świąt, obchodzone dla upamiętnienia Zmartwychwstania Jezusa. Polska tradycja kulinarna związana z tym świętem jest ogromnie bogata i głęboko symboliczna. W poprzedzającym Wielkanoc okresie Wielkiego Postu, zwyczajowo należy powstrzymywać się od spożywania potraw mięsnych i słodyczy. Z tego powodu śniadanie wielkanocne jest wyczekiwaną z niecierpliwością nagrodą dla podniebienia, a do zadań każdej pani domu należy sprawienie, by ta nagroda była jak najbardziej okazała.
Tradycja wielkanocna w dużym stopniu determinuje to, co pojawia się na świątecznym stole. W Polsce w Wielką Sobotę od wieków święci się pokarmy, po to, by spożyć je w świąteczny poranek. Zawartość zanoszonych do kościoła koszyków jest nieprzypadkowa i ma swą symbolikę zakorzenioną zarówno w chrześcijańskiej, jak i ludowej tradycji.

Powinny się w nim znaleźć: chleb - będący symbolem ciała Chrystusa, jajka - symbol życia, sól - jako życiodajny minerał, oznaczający oczyszczenie, istotę życia i prawdę, wędlina - będąca symbolem dostatku, zapewniająca zdrowie i płodność, ser - oznaczający przyjaźń między człowiekiem a naturą, chrzan - uznawany w tradycji ludowej za symbol siły, oraz ciasto - najczęściej w postaci wielkanocnej drożdżowej baby, symbolu umiejętności i doskonałości.
W Niedzielę Wielkanocną spotykamy się przy wspólnym stole z najbliższymi, dzielimy święconką, składamy życzenia i zasiadamy do śniadania wielkanocnego, w którym nie może zabraknąć takich potraw jak: żurek wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem, jajek na twardo, szynki pieczonej, babki wielkanocnej, mazurka czy sernika.

Nowe oblicze tradycji

Każda pani domu pragnie, by wielkanocne przysmaki wywołały pomruk zadowolenia u najbliższych. Ważne, by potrawy, które przygotujemy nawiązywały do świątecznej tradycji kulinarnej, jednak wprowadzenie pewnych modyfikacji, które zbliżą dawne receptury do współczesnych oczekiwań, mogą okazać się cenne, zwłaszcza, jeśli pozwolą sprawić, by wielkanocne potrawy stały się bardziej dietetyczne i oryginalne.
Polecamy zastanowić się, czy tegorocznych jajek na twardo nie urozmaicić farszem z wędzonego łososia czy awokado, by zamiast tradycyjnymi przyprawami wzbogacić je kolendrą czy tymiankiem. Ciekawe mogą okazać się zadziwiające połączenia jajek z rybami, krewetkami czy nawet migdałami, a zamiast tradycyjnej wędliny szynka parmeńska może stać się do nich idealnym dodatkiem.
Nawet żurek może zyskać całkiem inny wymiar, jeśli połączy się go z musem z avokado lub nada orientalnej nuty dzięki mleku kokosowemu, imbirowi i zastąpieniu mięsa rybą. Biała kiełbasa nabierze natomiast innego smaku, jeśli upieczemy ją z suszonymi śliwkami i majerankiem.
Czym byłoby jednak wielkanocne śniadanie bez przepysznych słodkości, na które z pewnością czeka każdy łasuch: sernika, mazurka czy babki? W tym roku radzimy spróbować, jak doskonały efekt można uzyskać dzięki wprowadzeniu niewielkich modyfikacji w tradycyjnych przepisach: twaróg zastąpić lub połączyć z serem ricotta czy mascarpone, a zamiast kruchego ciasta stworzyć spód z kruszonych ciasteczek owsianych, czy czekoladowych herbatników. Smak tradycyjnej babki drożdżowej można natomiast wzbogacić białą lub ciemną czekoladą, szafranem, cytryną lub pomarańczą.

Zakupy nie takie straszne
Pomysłów na kulinarne nowości nie brakuje, jednak, by nie odczuć negatywnego wpływu świątecznych przygotowań na zawartość portfela, zalecamy każdej pani domu poświęcić chwilę na rozsądne przemyślenie zakupów, w czym z pewnością pomoże portal Promocyjni.pl. Można w nim znaleźć oferty sklepów i dowiedzieć się, gdzie najlepiej nabyć produkty w konkurencyjnej cenie i w najdogodniejszej lokalizacji, co pozwoli cieszyć się wielkanocnymi przysmakami bez troski o konieczność wielkich wydatków i uciążliwych zakupów.

Elżbieta Rząca

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń