Do góry

Newsy

Dziewięć pomysłów na schabowego

Kotlet schabowy potrafi przygotować nawet początkujący kucharz. Czy da się w tym temacie wymyślić coś nowego? Okazuje się, że nasi użytkownicy mają mnóstwo pomysłów na to, jak odmienić tę potrawę.

Fot. 123RF/Picsel

Podstawą dobrego schabowego jest mięso. Kupując je, zwracajmy uwagę na to, aby miało jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Jeśli sądzisz, że idealnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa to dobry zakup, musimy wyprowadzić cię z błędu. Taki perfekcyjny schab po upieczeniu będzie suchy i niezbyt smaczny. Zwracajcie również uwagę, aby kupowane przez was mięso miało nieznaczne przerosty białego, miękkiego tłuszczu. W procesie obróbki pomoże nawilżyć mięso i nadać mu kruchość. Tłuszcz jest także nośnikiem smaku, więc potrawa będzie aromatyczna, a ty masz gwarancję, że nie zdejmiesz z patelni, czegoś przypominającego podeszwę.

W miarę możliwości staraj się unikać kupowania schabu paczkowanego. Mięso sprzedawane na tackach może zawierać szkodliwe substancje ze względu na wkładany do środka wkład wchłaniający nadmiar wody. Są one nasączone poliakrylanem sodu, stosowanym także np. do produkcji sztucznego śniegu oraz wkładek pochłaniających wilgoć w pieluchach. Polimer ten jest dopuszczony do obrotu i uznany za bezpieczny dla zdrowia. Warunkiem jest jednak, że nie wycieka z podkładki. Niestety, nie zawsze tak jest.

Co więcej, kupując mięso w paczce, nie mamy szansy dokładnie go obejrzeć. Po jego rozpakowaniu może okazać się, że pięknie wyglądający kawałek na wierzchu, przykrywał inne, zdecydowanie gorszej jakości części.

Jak smażyć kotlety schabowe?

Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:

 

  • Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
  • Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
  • Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
  • Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem, dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
  • Opanierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
  • Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
  • Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec, pamiętaj tylko, aby nie dodawać go zbyt dużo.
  • Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.

 

Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Kotlety schabowe po gdańsku (w piwie)

 Kotlety schabowe po gdańsku (w piwie)

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Schabowe roladki z serem i pieczarkami

 Schabowe roladki z serem i pieczarkami

Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Schabowe z żurawiną i ananasem

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Kotlety schabowe po amerykańsku

 Kotlety schabowe po amerykańsku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pobierz aplikację smaker

5. Schabowe moczone w mleku

 Schabowe moczone w mleku

Fot. Gregorghspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Dietetyczne kotlety schabowe

 Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Schab z gruszką i serem pleśniowym

 Schab z gruszką i serem pleśniowym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Schabowy po burgundzku

 Schabowy po burgundzku

Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy

Fot. Orionka  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 07 listopada 2017 Z przyjemnością przeczytałam artykuł.Tak uczyły nas Babcie i Mamy (sama jestem już babcią). Dodam jeszcze jeden sposób - właśnie mojej Babci - rozbite kotlety moczyć przez noc w jajku (dodaję pokrojony w plasterki czosnek). Aby panierka nie odpadała i równo pokrywała kotlet należy do jajka dodać mleko, (dotyczy to również jeśli panierujemy coś innego). Proponuję również aby ten czosnek, który ma za zadanie "dać" smak, też panierować i usmażyć - i to jest "wisienka". Nawet zagorzali przeciwnicy czosnku zajadają się tym przysmakiem.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń