Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry kochani, kotlety schabowe to nasz narodowy przysmak. Niedzielny odgłos „bicia” schabowych często rozbrzmiewa jak osiedlowa orkiestra w naszych i naszych sąsiadów domach i mieszkaniach. Te tradycyjne, smażone na smalcu są pyszne, ale dzisiaj pokaże Wam inny sposób na ich zrobienie. Pieczone w piekarniku są zdecydowanie bardziej przyjazne dla osób, które nie mega jeść dan smażonych na tłuszczu. Metoda ta być może nie jest dla każdego, ale może od czasu do czasu warto je w ten sposób prezygotic i dać odpocząć wątrobie.
Noz, deska do krojenia, miska, taca do pieczenia, papier do pieczenia
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 971
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104836
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 971
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104836
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Schab umyć i oczyścić, według uznania usunąć większe kawałki tłuszczu. Tak przygotowany schab pokroić w plastry, moje o grubości 1 – 1. 5 cm. Kotlety cienko rozbić tłuczkiem i przyprawić solą i pieprzem. Przyprawione kotlety przełożyć do miski, dodać do nich pokrojoną w plastry cebulę i zalać mlekiem. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, aby mięso się dobrze zamarynowało.
Kotlety wyjąć z lodówki na 20 min. przed smażeniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Kotlety odsączyć z mleka, można osuszyć je wykładając je na ręcznik papierowy. Każdy z kotletów panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Zapanierowane kotlety przełożyć na tacę do pieczenia wyłożoną pergaminem i posmarowaną olejem. Kotlety z wierzchu posmarować lub spryskać olejem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 – 12 minut z każdej strony. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!