Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry kochani, kotlety schabowe to nasz narodowy przysmak. Niedzielny odgłos „bicia” schabowych często rozbrzmiewa jak osiedlowa orkiestra w naszych i naszych sąsiadów domach i mieszkaniach. Te tradycyjne, smażone na smalcu są pyszne, ale dzisiaj pokaże Wam inny sposób na ich zrobienie. Pieczone w piekarniku są zdecydowanie bardziej przyjazne dla osób, które nie mega jeść dan smażonych na tłuszczu. Metoda ta być może nie jest dla każdego, ale może od czasu do czasu warto je w ten sposób prezygotic i dać odpocząć wątrobie.
Noz, deska do krojenia, miska, taca do pieczenia, papier do pieczenia
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2590
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20078
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 555
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 681
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7103
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2590
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20078
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 555
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 681
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7103
Składniki
Schab umyć i oczyścić, według uznania usunąć większe kawałki tłuszczu. Tak przygotowany schab pokroić w plastry, moje o grubości 1 – 1. 5 cm. Kotlety cienko rozbić tłuczkiem i przyprawić solą i pieprzem. Przyprawione kotlety przełożyć do miski, dodać do nich pokrojoną w plastry cebulę i zalać mlekiem. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, aby mięso się dobrze zamarynowało.
Kotlety wyjąć z lodówki na 20 min. przed smażeniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Kotlety odsączyć z mleka, można osuszyć je wykładając je na ręcznik papierowy. Każdy z kotletów panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Zapanierowane kotlety przełożyć na tacę do pieczenia wyłożoną pergaminem i posmarowaną olejem. Kotlety z wierzchu posmarować lub spryskać olejem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 – 12 minut z każdej strony. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!