Chcesz wesprzeć funkcje swojej wątroby? Jedz te cztery warzywa!

Wątroba to największy narząd miąższowy w ludzkim ciele. Wśród jej najważniejszych funkcji wymienia się wspomaganie trawienia, filtrację, magazynowanie substancji odżywczych oraz detoksykację organizmu. Co można zrobić, aby ją wspomóc w podstawowych zadaniach? Postaw na te zdrowe i smaczne warzywa!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dobrze funkcjonująca wątroba to warunek osiągnięcia dobrego samopoczucia i homeostazy w organizmie. Pełni ona liczne funkcje w układzie pokarmowym, m.in. magazynuje witaminy i minerały, bierze udział w trawieniu pokarmów, oczyszcza krew z toksyn oraz wspomaga syntezę białek. Co więcej, posiada ona istotną własność samoregeneracji. Nie oznacza to jednak, że twoje wybory żywieniowe i codzienne nawyki pozostają bez znaczenia dla jej pracy. 

Jak wspomóc wątrobę w jej codziennych zmaganiach? Na przykład poprzez dostarczanie jej pokarmów obfitujących w cenne mikroelementy. Po jakie produkty warto sięgać? Oczywiście po warzywa! Jeśli chcesz dowiedzieć się, na jakie z nich postawić, zapoznaj się z poniższą listą i naszymi przepisami na proste dania z ich udziałem. 

Sprawdź także: Czarne ziarenka o wielkiej mocy. Jedz je, kiedy skacze poziom cukru

Buraki 

Buraki stanowią bogate źródło antyoksydantów i fitoskładników. Wśród tych najważniejszych dla wątroby znajdują się betalainy, które wspomagają jej funkcjonowanie. Jak dokładnie działają? Badania naukowe pokazują, że mają one potencjał prewencji stłuszczenia wątroby poprzez hamowanie gromadzenia się w niej lipidów. Co więcej, cenne związki bioaktywne obecne w burakach zmniejszają stany zapalne, poprawiając ogólne samopoczucie.  

Zupa krem z buraków 

Nie masz pomysłu na to, jak wdrożyć buraki do swojej diety? W takim razie zdecyduj się na prostą zupę krem! Do realizacji przepisu potrzebujesz buraków, ziemniaków, śmietany 36%, masła oraz majeranku. Na początku obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Zalej je wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Poczekaj, aż płyn wystygnie i zmiksuj go w blenderze kielichowym na gładką konsystencję. Krem zabiel ubitą śmietaną i podawaj posypany świeżym majerankiem. 

Sałatka z buraków z orzechami włoskimi 

Jeśli nie lubisz zup, postaw na coś o wiele prostszego, czyli sałatkę. Na liście zakupów umieść mieszankę sałat, buraki, kozi ser, orzechy włoskie i dobrej jakości oliwę z oliwek. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz buraki owinięte folią aluminiową do miękkości. Upraż orzechy na patelni i zrób ulubiony sos sałatkowy. Na samym końcu połącz wszystko w jednej misce, polej sosem i posyp niewielkimi kawałkami sera. Smacznego! 

Brokuł 

Wątroba lubi dietę obfitującą w warzywa kapustne, w szczególności brokuły. Poprawiają one wynik lipidogramu i poziomu enzymów oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) oraz zmian nowotworowych. Nie bez znaczenia dla dobrego samopoczucia jest także zawartość sulforafanu wyciszającego toczące się procesy zapalne i wspierającego odporność. Należy jednak pamiętać, że wykazuje on niską stabilność termiczną, dlatego, jeśli możesz, jedz brokuły na surowo! 

Brokuł z fetą 

Nie masz za dużo czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków? Jeśli odpowiedź na to pytanie brzmi – tak, skorzystaj z naszego pomysłu na brokuł z fetą. Zaopatrz się w sklepie w tytułowe składniki, śmietanę 18%, czosnek oraz suszone oregano. Wykonanie przepisu rozpocznij od podzielenia warzywa na małe różyczki. Ugotuj je do miękkości lub al dente, odcedź i przyrządź kremowy sos na bazie śmietany, czosnku oraz ulubionych przypraw. Podgrzej go w garnku, a następnie połącz z pozostałymi składnikami. Oprósz wszystko serem i oregano. 

Krem z brokułów 

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wdrożenie brokuła do diety jest podanie kremowej zupy z pełnoziarnistymi grzankami. Na liście składników znajdują się brokuły, cebula, płatki migdałów, czosnek, olej, śmietana 18% oraz domowe grzanki. Rozpuść kostki rosołowe w wodzie, dosyp przyprawy i ugotuj w niej pokrojone warzywa. Zeszklij cebulę na patelni, dorzuć do niej czosnek i upraż migdały. Dodaj wszystko do zupy i delikatnie wymieszaj. Po zblendowaniu zupa będzie gotowa do podania. 

Brokuł po indyjsku 

Jak zrobić pysznego brokuła po indyjsku? Podziel go na mniejsze różyczki i zblanszuj we wrzącej wodzie z ulubionymi ziołami. Następnie podsmaż warzywo na patelni z oliwą z oliwek. Zblenduj sól z kuminem, czarnym pieprzem, ziarnami kopru włoskiego oraz strączkami kardamonu. Wsyp gotową przyprawę oraz tartą skórkę cytryny na patelnię i wymieszaj. Przełóż brokuł na talerz i polej go przyrządzonym sosem. 

Brukselka 

Brukselka to kolejne warzywo kapustne na naszej liście. Zawiera ona całe spektrum prozdrowotnych substancji, które poprawią pracę twojej wątroby. W tym kontekście na szczególną uwagę zasługują glukozynolany neutralizujące związki rakotwórcze. Ponadto regularne spożywanie brukselki zwiększa stężenie enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za detoksykację organizmu. 

Brukselka z żurawiną 

Aby zaserwować brukselkę z żurawiną, oczyść ją z wierzchnich liści i podgotuj w osolonej wodzie. Przygotuj sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek i ulubionych ziół, a następnie dodaj do niego uprażone na patelni orzechy włoskie. Skarmelizuj cukier z masłem i żurawiną, połącz z sosem i polej nimi zblanszowaną brukselkę. Na samym końcu posyp wszystko serem pleśniowym i podawaj z grissini. 

Brukselka z piekarnika 

Pieczona brukselka to jedna z najprostszych opcji, jakie możesz wyczarować w zaciszu własnego domu – świetnie nada się jako dodatek do obiadów i sałatek. Wystarczy, że upieczesz warzywo w glazurze z oliwy z oliwek i przypraw, np. mieszanki toskańskiej. Brukselkę należy piec przez 40-60 minut w 180 stopniach. 

Warzywa liściaste 

Nie od dziś wiadomo, że warzywa liściaste wspierają zdrowie i stanowią profilaktykę rozmaitych schorzeń. Jednak niewiele mówi się o ich pozytywnym wpływie na wątrobę. Które z nich są warte uwagi? Największą korzyść dla tego narządu miąższowego niesie za sobą spożywanie szpinaku, jarmużu oraz kapusty warzywnej. Uchodzą one za istną skarbnicę przeciwutleniaczy warunkujących poprawną pracę wszystkich narządów – wspomniany szpinak, na przykład, zmniejsza ryzyko NAFLD.  

Czipsy jarmużowe 

Czipsy jarmużowe to danie, które kochają zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Do ich wykonania będziesz potrzebować jedynie oliwy z oliwek, liści jarmużu oraz ulubionych przypraw – my polecamy chili, sól oraz skórkę z cytryny. Piecz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez trzy-pieć minut w temperaturze 150 stopni. 

Zdrowy koktajl ze szpinakiem 

Szpinak najlepiej spożywać na surowo, dlatego można włączyć go do porannych koktajli i smoothies. W umiarkowanej ilości nie zmieni on smaku bazowych połączeń. Możesz dorzucić go zarówno do koktajlu mlecznego, jak i wariantu na bazie mleka roślinnego. My polecamy łączyć go z truskawkami, wiórkami kokosowymi, ananasem oraz nerkowcami. Palce lizać! 

Sprawdź, jakie zdrowe przepisy przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Gulasz z brukselki

 Gulasz z brukselki Zobacz przepis

Gulasz z brukselki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone brokuły

 Kiszone brokuły Zobacz przepis

Kiszone brokuły / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Brokuły z prażonymi migdałami

 Brokuły z prażonymi migdałami Zobacz przepis

Brokuły z prażonymi migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem

 Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem Zobacz przepis

Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami

 Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami Zobacz przepis

Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ze szpinakiem

 Makaron ze szpinakiem Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną

 Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną Zobacz przepis

Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Koktajl szpinak, banan, truskawki

 Koktajl szpinak, banan, truskawki Zobacz przepis

Koktajl szpinak, banan, truskawki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Surówka z jarmużu i jabłka

 Surówka z jarmużu i jabłka Zobacz przepis

Surówka z jarmużu i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Paprykowe chipsy z jarmużu

 Paprykowe chipsy z jarmużu Zobacz przepis

Paprykowe chipsy z jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15022

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0