Klasyczne i nieznane przepisy, czyli co zrobić z dyni?

Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo! Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych jesiennych warzyw, z których wyczarujesz pyszne potrawy. Co zrobić z dyni? Oto 15 pysznych klasycznych i mniej znanych pomysłów.

Fot. 123RF/ Picsel

Spis treści:

Dynia jest często pomijana w codziennym jadłospisie wielu osób - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie. Szkoda, bo ma dużo wartości odżywczych i jest bogata w liczne witaminy oraz makro i mikroelementy.

Sprawdź także: Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę

Właściwości dyni

Kolor miąższu świadczy o bogactwie prowitaminy A (beta-karotenu), który pozwala przedłużyć efekt opalenizny i wygładzić zmarszczki. Działa on nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a podczas wystąpienia tej choroby wspomaga leczenie. Warto wspomnieć, że dynia zawiera również bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe oraz są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

Warzywo to, bogate jest w żelazo, potas, fosfor oraz wapń, działa zatem krwiotwórczo. Jej spożywanie wskazane jest osobom, które są narażone na intensywny wysiłek fizyczny (pomaga przywrócić odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie). Co ważne, dzięki dużej zawartości witaminy A wpływa zbawiennie na przemęczone oczy i zapobiega „kurzej ślepocie". Dodatkowo utrzymuje włosy, paznokcie i skórę w bardzo dobrej kondycji, a u dzieci zapobiega krzywicy.

Zawartość dużej ilości celulozy pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm bez problemu pozbywa się nagromadzonych tłuszczy.

Jaką dynię wybrać?

Przy zakupie dyni należy zwrócić uwagę czy warzywo jest zdrowe. Dojrzała dynia, która nie jest przesiąknięta wodą, powinna mieć jędrną skórę, bez plam i pleśni. Jeśli w sezonowym szaleństwie zdarzy wam się kupić zbyt dużą liczbę dyni, bez obaw możecie ją przetrzymywać aż do sześciu miesięcy, w ciemnym miejscu, w temperaturze 10-15 stopni. Innym rozwiązaniem jest zamrożenie pokrojonego w kostkę warzywa lub w postaci purée.

Występuje około dwudziestu rodzajów dyni. Wyróżnić można te uprawiane z przeznaczeniem do spożycia oraz ozdobne. Jedną z najbardziej znanych odmian jest dynia zwyczajna. Z czasem straciła na popularności na rzecz swoich mniejszych kuzynek, między innymi dyni hokkaido, piżmowej i masłowej. To właśnie one najczęściej goszczą w kuchni. Najbardziej nietypową dynią jest odmiana makaronowa, której miąższ po ugotowaniu przypomina długie nitki i jest zamiennikiem tradycyjnego makaronu.

Co zrobić z dyni?

Jak wykorzystać dynię w kuchni? Z odpowiedzią spieszą nasi użytkownicy wraz ze swoimi przepisami:

1. Pumpkin pie, czyli amerykańska tarta dyniowa

 Pumpkin pie, czyli amerykańska tarta dyniowa Zobacz przepis

Jak upiec pumpkin pie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To przepyszne ciasto rodem z Ameryki pieczone i zjadane jest w ogromnych porcjach, zwłaszcza w okolicach święta Halloween. Z jednej zakupionej dyni można mieć podwójną korzyść: z miąższu przygotujemy tartę dyniową, a z wydrążonego i oczyszczonego warzywa - wyprodukujemy tradycyjne, ozdobne lampiony.

2. Gnocchi z dynią

 Gnocchi z dynią Zobacz przepis

Gnocchi z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wspaniałe dyniowe kluseczki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, dodatek, jak i składnik pysznej zapiekanki. Dzięki dyni dobrze wszystkim znane kopytka nabiorą wspaniałych kolorów. 

3. Pączki z dynią

 Pączki z dynią Zobacz przepis

Pączki z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pomysł na oryginalny wypiek? Dyniowe pączki, którymi zaskoczysz bliskich. Delikatne, mięciutkie, o wyjątkowym, korzennym smaku z pewnością umilą niejeden jesienny wieczór. Takiego przepisu nikt się nie spodziewa, a warto go wypróbować.

4. Placuszki z dynią i śliwkami

 Placuszki z dynią i śliwkami Zobacz przepis

Placuszki z dynią i śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Placuszki dyniowe można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Dodaj marmoladę śliwkową i zajadaj się słodką przekąską. Serwuj je w towarzystwie sosu grzybowego lub czosnkowego, a odkryjesz aromatyczne danie na słono. Przyrządź bezglutenowe placki dyniowe, jeśli nie możesz używać mąki. Przepis znajdziesz w smaker.pl!

5. Pierogi z dynią

 Pierogi z dynią Zobacz przepis

Pierogi z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wariacjom na temat pierogów nie ma końca - są te klasyczne z serem czy mięsem. Dlaczego nie postawić na bardziej jesienne nadzienie? Pyszny farsz z dyni z dodatkiem sera feta i czosnku dosłownie rozpływa się w ustach!

6. Placek dyniowy z jabłkami i orzechową kruszonką

 Placek dyniowy z jabłkami i orzechową kruszonką Zobacz przepis

Placek dyniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis to kwintesencja jesieni: dynia, jabłka i orzechy. Całość tworzy niezwykle aromatyczne ciasto - bardzo puszyste i wilgotne. Z takim deserem jesienna niepogoda nie będzie nam straszna.

7. Dyniowe burgery z kaszy jaglanej i amarantusa

 Dyniowe burgery z kaszy jaglanej i amarantusa Zobacz przepis

Dyniowe burgery z kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bez glutenu, bez nabiału, bez jaj i bez tłuszczu. Czyli tak naprawdę bez żadnego składnika? Nic bardziej mylnego! Pożywne burgery z dynią hokkaido, kaszą jaglaną i amarantusem to propozycja na zdrowy obiad dla każdego.

8. Dyniowe rogaliki z kremem czekoladowym

 Dyniowe rogaliki z kremem czekoladowym Zobacz przepis

Dyniowe rogaliki z kremem czekoladowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drożdżowe słodkości to zawsze dobry wybór. Trudno wyobrazić sobie, że kogoś nie skusiłby ich piękny kolor i aromat. Do wypełnienia rogalików możesz użyć też marmolady czy dżemu. Gwarantujemy, że szybko znikną z talerza i umilą jesienne chłodne wieczory. 

9. Zupa z dyni

 Zupa z dyni Zobacz przepis

Zupa z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aromat i smak tej zupy na długo zostaje w pamięci. Według klasycznego przepisu obierz, pokrój i podsmaż dynię na patelni. Ta receptura jest ci dobrze znana i chcesz wypróbować coś innego? Zamiast tradycyjnego gotowania zupy w garnku, postaw na pieczenie warzywa w piekarniku w wydrążonej uprzednio dyni. Przepis nieco czasochłonny, ale efekt wyśmienity.

10. Bułeczki dynie

 Bułeczki dynie Zobacz przepis

Bułeczki dynie z dyniowym puree / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie tych smacznych i efektownie wyglądających dyniowych babeczek zajmie ci niespełna 60 minut. Wystarczy kilka składników, aby przygotować śniadanie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

11. Kremowe risotto z dynią hokkaido

 Kremowe risotto z dynią hokkaido Zobacz przepis

Risotto z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smakowite połączenie dyni i kurek to niemal kwintesencja jesiennych smaków. Ostrzegamy: risotto z dynią błyskawicznie znika z talerzy, a na samą myśl o tym daniu można zrobić się bardzo głodnym.

12. Dyniowy koktajl jaglany z figą

 Dyniowy koktajl jaglany z figą Zobacz przepis

Dyniowy koktajl jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejna zdrowa propozycja. Kasza jaglana zblendowana z dynią i bananem, dodatkowo nieco osłodzona mlekiem migdałowym i figą. Taki koktajl to rozkosz dla podniebienia. Może być sycącym śniadaniem lub deserem.

13. Sernik dyniowy

 Sernik dyniowy Zobacz przepis

Sernik dyniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik dyniowy to dość klasyczny, jesienny deser. Nie w tym wydaniu! Dlaczego? Wypróbuj prosty przepis na sernik z aromatycznie przyprawioną dynią. Spód z herbatników kakaowych przygotowuje się wyjątkowo szybko i łatwo, a korzenne dodatki nie tylko świetnie smakują, ale i pachną!

13. Frytki z dyni

 Frytki z dyni Zobacz przepis

Jak zrobić frytki z dyni? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę na zdrową wersję frytek, którą przygotujecie w pół godziny? Co powiecie na dynię z piekarnika? Ta zdrowa i smaczna przekąska sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Podane z ulubionym sosem zawsze szybko znikają ze stołu.

14. Kotlety z dyni

 Kotlety z dyni Zobacz przepis

Kotlety z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepisów na dynię jest mnóstwo, ale z pewnością ciekawą propozycją na jesienny obiad są kotlety z dyni. To pyszne danie dla wegetarian, przygotowane z warzyw i parmezanu. Co więcej, przepięknie pachnie, a to za sprawą dodanego rozmarynu. 

15. Sałatka z dyni

 Sałatka z dyni Zobacz przepis

Sałatka z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co zrobić z dyni? Nie mogło zabraknąć przetworów. Smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka z dyni do słoików jest idealna jako surówka do obiadu, ale też jako dodatek do wędlin. Zrób dziś, a ciesz się nią w kolejnych miesiącach.

Zobacz także:

Sok z pigwy na odporność i nie tylko »

Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 91

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4723

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0