Jak wybrać dobre ryby na święta? Te najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole

Święta Bożego Narodzenia kojarzą ci się tylko z karpiem? Rzeczywiście ten króluje na świątecznych stołach, ale warto pomyśleć też o innych gatunkach. Dzisiaj podpowiadamy, jak wybrać najlepsze ryby na święta. Jest tak wiele pysznych rodzajów, że na pewno wybierzesz coś dla siebie i swojej rodziny.

Jaka ryba na wigilię zamiast karpia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Trudno byłoby obchodzić święta Bożego Narodzenia bez ryb. Zazwyczaj stawiamy na karpie i śledzie, szczególnie podczas wigilii. Nikt jednak nie powiedział, że nie możemy zdecydować się na inne gatunki - a mamy w czym wybierać. Dzięki zastosowaniu poniższych propozycji nikt z twoich domowników już nie powie, że nie lubi ryb.

Sprawdź także: Jesiotr – ryba, której musisz spróbować. Zrób ją na święta

Karp - najpopularniejsza ryba na wigilię

Od lat to właśnie karp króluje na wigilijnych stołach. Okazuje się jednak, że wiele osób odchodzi od tego dania, twierdząc, że nie smakuje ono najlepiej. Zazwyczaj jednak niechęć do tego gatunku wynika z nieumiejętności jego przygotowania. Może warto zrobić jeszcze jedno podejście do przyrządzenia tej popularnej ryby?

Wielu osobom przeszkadza „mulisty” smak ryby. Można się go jednak łatwo pozbyć. Wystarczy filety ryby obłożyć cebulą na całą noc. Potem pozostaje już tylko usmażyć je na maśle, z dodatkiem białego wina i czosnku. Zresztą sposobów na przygotowanie karpia jest naprawdę sporo. Można go też na przykład grillować lub piec.

Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zwyczaj jedzenia karpia pojawił się dopiero po II wojnie światowej. Dlaczego? To właśnie wtedy ktoś stwierdził, że hodowla tego gatunku jest bardzo prosta, więc warto zacząć uprawiać go na szeroką skalę. Raczej na drugim miejscu były kwestie zdrowotne.

Te jednak warto podkreślić. Karp jest bardzo zdrową rybą. Ma niewiele tłuszczu i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Znajdziemy w nim też sporo łatwo przyswajalnego białka, wiele witamin (w tym sporo z grupy B), jak również minerały (cynk, potas, sód, fluor, miedź) i kwas foliowy.

Ryba na wigilię zamiast karpia

W tym roku nie chcesz podawać karpia na wigilię? Nie ma najmniejszego problemu. Alternatyw masz naprawdę mnóstwo. Sprawdź, jaka będzie najlepsza ryba na wigilię zamiast karpia.

Śledź

Śledź często też pojawia się na świątecznym stole tuż obok karpia. To popularna ryba, którą Polacy uwielbiają i jedzą przecież nie tylko podczas Bożego Narodzenia. W śledziu znajdziemy mnóstwo kwasów omega, które wpływają pozytywnie na ciśnienie czy pracę mózgu. Jeżeli w twoim organizmie występuje duży poziom cholesterolu, to koniecznie jedz śledzie. Obawiasz się, że to tłusta ryba?

Rzeczywiście, ale z drugiej strony znajduje się w nim także sporo potasu, który pomaga w usuwaniu wody z organizmu. Jak przygotować śledzia na świąteczny stół? Opcji jest mnóstwo. Bardzo lubimy go w śmietanie czy zalewach, np. pomidorowej lub winnej. Świetnie smakuje też po japońsku, z chrzanem, a nawet z rodzynkami. A jadłeś kiedyś śledzia usmażonego na patelni? Smakuje wybitnie. 

Ile kosztują śledzie? Za kilogramowy płat ryby na targowisku czy w supermarkecie przyjdzie zapłacić ok. 15-16 złotych. Cena śledzia wędzonego to już ok. 22 złotych za tę samą porcję. Natomiast gotowe, pakowane filety śledziowe, np. do sałatki, kupisz za cenę w przedziale 20-30 złotych.

Łosoś

Jakie ryby na święta Bożego Narodzenia sprawdzą się na sto procent? Większość osób lubi łososia. On również pasuje na świąteczny stół, bo... dlaczego nie? Dzisiaj, choć nadal kochamy tradycję, nieco od niej odchodzimy. Odpowiednie ryby na święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim takie, które będą smakować wszystkim, czyż nie?

Nie od dziś wiadomo, że łosoś jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Wspomaga pracę mózgu, dzięki dużej zawartości kwasów omega. To również cenne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na wygląd skóry, pracę serca czy wzroku. Jedzenie łososia poprawia funkcjonowanie tarczycy, reguluje poziom cukru we krwi czy zapobiega skurczom (wysoki poziom potasu).

Warto pamiętać, aby nie kupować łososia hodowlanego, a dzikiego. Ten będzie zapewne sporo droższy, ale też zdrowszy. A może spróbujesz przyrządzić troć, czyli łososia bałtyckiego? Ma nieco bielszy kolor, ale również jest bardzo zdrowy i pyszny.

Przyrządzenie łososia nie jest wcale trudne. Świetnie smakuje w sosie śmietanowym, a w wersji lżejszej - z sosem jogurtowo-koperkowym. Doskonale nadaje się też do niego marynata miodowa czy sos chrzanowy. Łososia warto nie tylko smażyć, ale też grillować i piec.

Niestety łosoś to jedna z najdroższych ryb - polędwica może kosztować nawet do 180 złotych za kilogram. W supermarketach za płat o wadze pół kilograma trzeba będzie zapłacić ok. 35-45 złotych.

Sandacz

Najlepsza ryba na wigilię bez ości to sandacz. To dość chudy gatunek (więc idealny dla osób dbających o linię), ale też przepyszny. Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych, które przyspieszają przemianę materii. Nie znajdziemy w nich też dużo ości, przez co ryba jest wygodna w spożywaniu. Dlaczego jeszcze warto jeść tę rybę?

Wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór czy redukuje ryzyko wystąpienia arytmii serca. Zalet jest znacznie więcej. Jak przyrządzić sandacza? Przepysznie smakuje w wersji pieczonej, ale też w galarecie, warzywach czy sosie śmietanowym.

Za pół kilograma sandacza zapłacisz w supermarkecie ok. 35 złotych. Ceny za kilogram tej ryby, w różnych regionach Polski, kształtują się od min. 25 do nawet 100 złotych. 

Dorsz

Kolejna ryba na wigilię bez ości to oczywiście dorsz. Jest mało kaloryczny i dość neutralny w smaku. Ma dużo białka, magnezu, selenu, jodu, kwasów omega czy witamin z grupy B. Wybierając dorsza kup tego z Pacyfiku.

Zawiera bowiem dwa razy więcej kwasów omega niż dorsz atlantycki. Dorsz wspaniale smakuje przyrządzony na wiele sposobów. Smażony, na parze, z piekarnika, grillowany - opcji jest naprawdę wiele. Ile kosztuje dorsz? W supermarkecie płat czy polędwicę z tej ryby o wadze kilograma kupisz za ok. 75 - 90 złotych. 

Pstrąg

Kolejna pyszna i zdrowa ryba. Jest w Polsce bardzo popularna i od lat już pojawia się na wigilijnym stole zamiast karpia. W pstrągu znajdziemy mnóstwo kwasów omega-3 oraz kwasów EPA i DHA (idealnych dla osób chorujących na choroby układu krążenia). Białko z tego gatunku ryby jest świetnie przyswajalne. Dodatkowo nie brakuje w niej witamin, m.in. A, D czy E.

Pstrąg smakuje wyśmienicie, gdy jest przyrządzony na maśle klarowanym (wcześniej warto obtoczyć go w mące). Można go też połączyć z koperkiem, cebulą dymką i szałwią i wypełnić pierogi.

Ile kosztuje kilogram tej ryby? U hodowcy, za pstrąga niepatroszonego zapłacisz ok. 22 złote, a sprawionego - 31 złotych. W supermarkecie cena pstrąga będzie wyższa - ta sama porcja to ok. 35 złotych.

Jakie ryby podawano na wigilię przed wojną?

Wspomnieliśmy już, że karp stał się popularny po 1945 roku. Zatem, jakie ryby podawano na wigilię przed wojną? Głównie były to sandacze i szczupaki. W bardzo ubogich domach podawano stynki. Co ciekawe, w XVII-wiecznych dziełach kulinarnych pisano o karpiu. Nic dziwnego.

Był dość popularny i często pojawiał się na szlacheckich, mieszczańskich czy ziemiańskich stołach. Jednak wkrótce nadeszły wojny i ze stawów spuszczano wodę, aby wybrać ryby i nakarmić żołnierzy. Lata świetności wróciły dopiero w XIX wieku, kiedy to Adolf Gasch, dzierżawca folwarczny z Galicji, wyhodował nową odmianę karpia - królewską.

Na początku XX wieku karp był znany głównie w kuchni żydowskiej. Przed II wojną pojawiał się na polskich stołach rzadziej niż wspomniane sandacze czy szczupaki. Jego popularność wzrosła po 1945, bo był wtedy łatwo dostępny. Rząd nawet reklamował go hasłem: „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Zachęcano do zakładania stawów i zarybiania ich.

Teraz już wiesz, jakie będą najlepsze ryby na święta. Rodzaje i gatunki są tak liczne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zainspiruj się przepisami ze smaker.pl:

1. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ryba po grecku

 Ryba po grecku Zobacz przepis

Ryba po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Łosoś z porem

 Łosoś z porem Zobacz przepis

Łosoś z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pstrąg w papilotach

 Pstrąg w papilotach Zobacz przepis

Pstrąg w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dorsz w cieście z porem

 Dorsz w cieście z porem Zobacz przepis

Dorsz w cieście z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pstrąg w galarecie

 Pstrąg w galarecie Zobacz przepis

Pstrąg w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Łosoś miodowy

 Łosoś miodowy Zobacz przepis

Łosoś miodowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami

 Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami Zobacz przepis

Łosoś pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sandacz z grzybami

 Sandacz z grzybami Zobacz przepis

Sandacz z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Filet z sandacza w chrupiącej panierce

 Filet z sandacza w chrupiącej panierce Zobacz przepis

Filet z sandacza w chrupiącej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Lekka ryba na wigilię

 Lekka ryba na wigilię Zobacz przepis

Lekka ryba na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Śledź na wigilię po japońsku

 Śledź na wigilię po japońsku Zobacz przepis

Śledź po japońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Ryba w orzeszkowej panierce

 Ryba w orzeszkowej panierce Zobacz przepis

Ryba w orzeszkowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Karp wigilijny wędzony w garnku parowym

 Karp wigilijny wędzony w garnku parowym Zobacz przepis

Karp wigilijny wędzony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 144

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2