Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były idealnie chrupiące?

Placki ziemniaczane to proste i niesamowicie uniwersalne danie, które można przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Recepturę na ten przysmak zna niemal każdy, nie wszyscy jednak wiedzą, co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie placków ziemniaczanych to proste zadanie, które może przysporzyć trudności niejednemu kucharzowi. Jeśli zależy wam na perfekcyjnie usmażonych plackach z chrupiącą skórą i delikatnym wnętrzem, skorzystajcie z naszych wskazówek.

Jaki gatunek ziemniaków wybrać?

Do placków ziemniaczanych najlepiej wybrać mączystą odmianę ziemniaka, która charakteryzuje się dużą zawartością skrobi i niewielką ilością wody. Należą do nich: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur i finezja. Decydując się na jedną z nich, mamy pewność, że po usmażeniu placki zachowają swoją strukturę i nie będą się rozpadać.

Jak przygotować ciasto na placki ziemniaczane?

Zaczynamy od starcia kartofli na tarce. Do tego celu najlepiej wybrać tarkę o średnich lub dużych oczkach. Dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana zyska jednolitą konsystencję, a po usmażeniu placki będą zawierały wyczuwalne kawałki ziemniaków.

Starte ziemniaki najlepiej odcedzić na gęstym sicie z nadmiaru wody. Następnie możemy dodać do nich przyprawy, jajko oraz odrobinę mąki. Z tym ostatnim składnikiem nie warto przesadzać, na trzy średniej wielkości ziemniaki możemy dodać jedną płaską łyżkę mąki. Jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde, stracą swoją chrupkość i smak.  

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Do usmażenia placków będziemy potrzebowali patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką oraz oleju. Zaczynamy od rozgrzania patelni. Placki możemy smażyć dopiero w momencie, kiedy olej uzyska wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy położyć na patelni odrobinę ciasta i sprawdzić, czy zaczyna skwierczeć. Placki smażymy na średnim ogniu. Wyłożenie masy ziemniaczanej na zimną patelnię i smażenie na wolnym ogniu sprawi, że zaczną one chłonąć zbyt dużo tłuszczu.

Na patelnie starajmy się nakładać małe porcje ciasta. Smażenie dużych i grubych placków zajmuje znacznie więcej czasu i trudniej jest uzyskać chrupiącą strukturę. 

Placki ziemniaczane smażymy po średnio trzy-cztery minuty z każdej strony na złoty kolor. Po ściągnięciu ich z patelni przekładamy je na półmisek wyścielony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Tak usmażone placki możemy serwować solo, z dodatkiem śmietany lub sosu (np. pieczarkowego czy gulaszowego). Sprawdzą się również w roli deseru, podawane np. ze śmietaną, owocami i cukrem.

Zobacz także: 

Kiedy solić ziemniaki? >>

Placki ziemniaczane na siedem sposobów >>

Najlepsze sosy do placków ziemniaczanych >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pyszna karkówka z patelni

Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...

Odsłon: 1033

15 min
4
Sałatki Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską

Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...

Odsłon: 37

15 min
1
>60 min
24
Desery Sernik pieczony na jogurtach

Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera...

Odsłon: 102

>60 min
2

Polecane artykuły

Wideo Aksamitna zupa krem z kukurydzy

Aksamitna zupa krem z kukurydzy jest przepyszna. W lecie, gdy na zewnątrz panują upały i nie mamy ochoty na duże porcje, wystarczy za cały obiad! J...

0
Wideo Lody kokosowe na ananasie

Poznaj lekki i kremowy deser, który jest wprost idealny na lato! Przepis na lody, podane w niecodzienny sposób, jest naprawdę prosty do wykonania....

0
Wideo Bakłażan z pomidorami pod halloumi

Prosta, lekka i z pysznych składników - taka powinna być idealna przekąska na lato. Wypróbuj przepis na bakłażana z dodatkiem pomidorów i aromatycz...

0
Wideo Sernik z bezą i brzoskwiniami

Szukasz lekkiego i puszystego deseru? Ciasta, które można podać przy upałach? Świetnie trafiłeś! Wypróbuj przepis na pyszny sernik z bezą i brzoskw...

2