Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były idealnie chrupiące?

Placki ziemniaczane to proste i niesamowicie uniwersalne danie, które można przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Recepturę na ten przysmak zna niemal każdy, nie wszyscy jednak wiedzą, co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie placków ziemniaczanych to proste zadanie, które może przysporzyć trudności niejednemu kucharzowi. Jeśli zależy wam na perfekcyjnie usmażonych plackach z chrupiącą skórą i delikatnym wnętrzem, skorzystajcie z naszych wskazówek.

Jaki gatunek ziemniaków wybrać?

Do placków ziemniaczanych najlepiej wybrać mączystą odmianę ziemniaka, która charakteryzuje się dużą zawartością skrobi i niewielką ilością wody. Należą do nich: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur i finezja. Decydując się na jedną z nich, mamy pewność, że po usmażeniu placki zachowają swoją strukturę i nie będą się rozpadać.

Jak przygotować ciasto na placki ziemniaczane?

Zaczynamy od starcia kartofli na tarce. Do tego celu najlepiej wybrać tarkę o średnich lub dużych oczkach. Dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana zyska jednolitą konsystencję, a po usmażeniu placki będą zawierały wyczuwalne kawałki ziemniaków.

Starte ziemniaki najlepiej odcedzić na gęstym sicie z nadmiaru wody. Następnie możemy dodać do nich przyprawy, jajko oraz odrobinę mąki. Z tym ostatnim składnikiem nie warto przesadzać, na trzy średniej wielkości ziemniaki możemy dodać jedną płaską łyżkę mąki. Jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde, stracą swoją chrupkość i smak.  

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Do usmażenia placków będziemy potrzebowali patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką oraz oleju. Zaczynamy od rozgrzania patelni. Placki możemy smażyć dopiero w momencie, kiedy olej uzyska wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy położyć na patelni odrobinę ciasta i sprawdzić, czy zaczyna skwierczeć. Placki smażymy na średnim ogniu. Wyłożenie masy ziemniaczanej na zimną patelnię i smażenie na wolnym ogniu sprawi, że zaczną one chłonąć zbyt dużo tłuszczu.

Na patelnie starajmy się nakładać małe porcje ciasta. Smażenie dużych i grubych placków zajmuje znacznie więcej czasu i trudniej jest uzyskać chrupiącą strukturę. 

Placki ziemniaczane smażymy po średnio trzy-cztery minuty z każdej strony na złoty kolor. Po ściągnięciu ich z patelni przekładamy je na półmisek wyścielony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Tak usmażone placki możemy serwować solo, z dodatkiem śmietany lub sosu (np. pieczarkowego czy gulaszowego). Sprawdzą się również w roli deseru, podawane np. ze śmietaną, owocami i cukrem.

Zobacz także: 

Kiedy solić ziemniaki? >>

Placki ziemniaczane na siedem sposobów >>

Najlepsze sosy do placków ziemniaczanych >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
118
30 min
1
Przetwory kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to naturalny probiotyk i porcja zdrowia zamknięta w słoiku...

Odsłon: 114

15 min
3
30 min
2
Przetwory Botwina na zimę w słoikach

Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...

Odsłon: 367

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak długo można przechowywać jajka po ugotowaniu? Co oznacza ciemna obwódka przy żółtku?

Idealne nie tylko na śniadanie - można z nich zrobić przecież doskonałe kotlety, nadziać je i ułożyć na półmisku bądź dodać do pieczeni rzymskiej....

0
Informacje Co znajduje się w chlebie. Producenci dodają te składniki, by lepiej wyglądał

Wygląda smakowicie i do tego pięknie pachnie. Nie każdy bochenek chleba dostępny w piekarniach czy supermarketach zachęca do zakupu. Jednak czy zda...

0
Informacje Najlepsze mięso do pierogów. Pamiętaj o tych zasadach

Nie da się ukryć, że pierogi z mięsem to jedno z ulubionych dań Polaków. Najlepsze robiły oczywiście nasze babcie. Mimo to, poznając proste wskazów...

1
Wideo Krokiety z kapustą i kurkami

Lubisz krokiety? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis z użyciem kurek i kapusty. Dodatek czosnku i pietruszki podkreśli smak farszu...

0