Spis treści:
- Suszone śliwki – wartości odżywcze
- Suszone śliwki – właściwości zdrowotne
- Jak przygotować miksturę z suszonych śliwek?
- Suszone śliwki – przeciwwskazania
- Suszone śliwki – zastosowanie w kuchni
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców spożywanych w Polsce. Można zjeść je na surowo, przygotować z nich pyszne kompoty, dżemy i powidła, a także ususzyć, później wykorzystując do wigilijnego kompotu z suszu czy nadziewając nimi mięso. Suszone śliwki warto spożywać również jako przekąskę, która wesprze prawidłową pracę jelit. Jeżeli chcesz poprawić swoje trawienie, możesz także przygotować z nich prozdrowotną miksturę. Podpowiemy ci, jak ją zrobić oraz jak pić miksturę z suszonych śliwek.
Sprawdź także: Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Suszone śliwki – wartości odżywcze
Jakie właściwości mają suszone śliwki? Owoce te są bogatym źródłem witamin A, tych z grupy B, C, E, K, a także substancji mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku. Nie brakuje w nich także błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, a także sprawia, że długo czujemy się syci. Suszone śliwki będą więc dobrą przekąską dla osób na diecie odchudzającej. Warto pamiętać, że są one produktem dosyć kalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 250 kcal. Dlatego, aby poczuć ich dobroczynne działanie, w zupełności wystarczy zjedzenie kilku sztuk dziennie. Warto również pamiętać, by wybierać produkty bez zbędnych dodatków, np. konserwantów, barwników lub słodkich syropów.
Suszone śliwki – właściwości zdrowotne
Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Przede wszystkim ze względu na ich korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zjedzenie kilku suszonych śliwek dziennie to znany i bardzo smaczny sposób na prawidłowe trawienie oraz pozbycie się uciążliwych zaparć. Wspierają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także chronią jelita przed chorobami. Dodatkowo jedzenie suszonych śliwek to również sposób na wsparcie organizmu w procesie utraty zbędnych kilogramów, błonnik pokarmowy w nich zawarty, przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt, a także pomaga obniżyć poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi.
Co więcej, dzięki obecności związków fenolowych, wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, a także działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, chroniąc organizm m.in. przed rakiem jelita grubego i okrężnicy.
Nie można zapomnieć również o tym, że suszone śliwki zawierają witaminę K, a także minerały takie jak wapń i magnez, które wspierają zdrowie kości i zębów. Jedzenie tych suszonych owoców, będzie więc świetnym sposobem na uchronienie się przed osteoporozą, a także zapobieganie rozwojowi próchnicy. Suszone śliwki są również doskonałym wsparciem dla układu nerwowego, zmniejszają uczucie zmęczenia, senności, a także pomagają redukować stres. Co więcej, obecność potasu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi.
Jak przygotować miksturę z suszonych śliwek?
Suszone śliwki możesz zjeść jako przekąska, dodać je do owsianki czy wrzucić do ulubionego jogurtu. Świetnie sprawdzą się również jako składnik napoju na lepsze trawienie. Będziesz potrzebować: pięć do ośmiu suszonych śliwek oraz ok. 250 ml ciepłej wody. Zacznij od wrzucenia śliwek do szklanki, następnie wlej ciepłą wodę i odstaw, aż śliwki zmiękną. Całość dokładnie zblenduj.
Jak pić miksturę z suszonych śliwek? Jeśli często masz problem z zaparciami, taki napój możesz pić nawet codziennie. Najlepiej sprawdzi się o poranku.
Suszone śliwki – przeciwwskazania
Czy wszyscy mogą jeść suszone śliwki? Niestety pomimo tego, że przekąska ta jest bardzo zdrowa, są pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Odradza się ją osobom, u których występuje zespół jelita drażliwego. Warto również unikać podawania śliwek dzieciom do trzeciego roku życia, w szczególności, jeśli występują u nich częste problemy trawienne. Suszone śliwki zawierają także sporo cukru, dlatego osoby, które cierpią na cukrzycę, nie powinny z nimi przesadzać.
Suszone śliwki – zastosowanie w kuchni
Suszone śliwki można z powodzeniem wykorzystać zarówno w przepisach na słono, jak i wytrawnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, ponieważ nie tylko pobudzą układ trawienny do pracy, ale i na długo cię nasycą. Możesz dodać je do ulubionego musli, owsianki, jogurtu, a także wrzucić do koktajlu.
Do jednych z najpyszniejszych dań wytrawnych ze śliwkami suszonymi w roli głównej, na pewno należy pieczony schab, możesz także dodaj je do bigosu, farszu do pierogów, a także mięsnych sosów. W wersji deserowej genialnie komponować się będą z czekoladą. Oczywiście nie można zapomnieć o bożonarodzeniowym kompocie z suszu, a także imprezowej przekąsce, czyli śliwkach suszonych w boczku.
Szukasz dodatkowych inspiracji na smakowite dania? Sprawdź, jakie przepisy z suszonymi śliwkami przygotowali nasi użytkownicy.
1. Śliwki i daktyle zapiekane w boczku

Śliwki i daktyle zapiekane w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Śliwki suszone w cieście

Śliwki suszone w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasto z suszonymi śliwkami

Ciasto z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierożki z suszonymi śliwkami

Pierożki z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Śledzie z suszonymi śliwkami

Śledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kasza z suszonymi śliwkami

Kasza z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Bajaderki z suszonymi śliwkami

Bajaderki z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sernik z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pasta z avocado z suszonymi śliwkami

Pasta z avocado z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami

Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami

Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Żytni chleb z suszonymi śliwkami

Żytni chleb z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii »
Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »
Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »