Grill - temat specjalny

Najlepiej działa na czczo. Wzmacnia serce, stawy, dla zapchanych jelit nie ma lepszego lekarstwa

Suszone owoce to nie tylko świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy, które często są pełne cukru i oleju palmowego, ale i sposób na wsparcie naszego zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że mają one dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego, w szczególności tyczy się to suszonych śliwek. Sprawdź, jak przygotować domową miksturę z suszonych śliwek na zapchane jelita.

Na co pomaga jedzenie suszonych śliwek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców spożywanych w Polsce. Można zjeść je na surowo, przygotować z nich pyszne kompoty, dżemy i powidła, a także ususzyć, później wykorzystując do wigilijnego kompotu z suszu czy nadziewając nimi mięso. Suszone śliwki warto spożywać również jako przekąskę, która wesprze prawidłową pracę jelit. Jeżeli chcesz poprawić swoje trawienie, możesz także przygotować z nich prozdrowotną miksturę. Podpowiemy ci, jak ją zrobić oraz jak pić miksturę z suszonych śliwek. 

Sprawdź także: Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Suszone śliwki – wartości odżywcze

Jakie właściwości mają suszone śliwki? Owoce te są bogatym źródłem witamin A, tych z grupy B, C, E, K, a także substancji mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku. Nie brakuje w nich także błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, a także sprawia, że długo czujemy się syci. Suszone śliwki będą więc dobrą przekąską dla osób na diecie odchudzającej. Warto pamiętać, że są one produktem dosyć kalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 250 kcal. Dlatego, aby poczuć ich dobroczynne działanie, w zupełności wystarczy zjedzenie kilku sztuk dziennie. Warto również pamiętać, by wybierać produkty bez zbędnych dodatków, np. konserwantów, barwników lub słodkich syropów. 

    Suszone śliwki – właściwości zdrowotne

    Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Przede wszystkim ze względu na ich korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zjedzenie kilku suszonych śliwek dziennie to znany i bardzo smaczny sposób na prawidłowe trawienie oraz pozbycie się uciążliwych zaparć. Wspierają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także chronią jelita przed chorobami. Dodatkowo jedzenie suszonych śliwek to również sposób na wsparcie organizmu w procesie utraty zbędnych kilogramów, błonnik pokarmowy w nich zawarty, przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt, a także pomaga obniżyć poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. 

    Co więcej, dzięki obecności związków fenolowych, wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, a także działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, chroniąc organizm m.in. przed rakiem jelita grubego i okrężnicy.

    Nie można zapomnieć również o tym, że suszone śliwki zawierają witaminę K, a także minerały takie jak wapń i magnez, które wspierają zdrowie kości i zębów. Jedzenie tych suszonych owoców, będzie więc świetnym sposobem na uchronienie się przed osteoporozą, a także zapobieganie rozwojowi próchnicy. Suszone śliwki są również doskonałym wsparciem dla układu nerwowego, zmniejszają uczucie zmęczenia, senności, a także pomagają redukować stres. Co więcej, obecność potasu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi. 

    Jak przygotować miksturę z suszonych śliwek?

    Suszone śliwki możesz zjeść jako przekąska, dodać je do owsianki czy wrzucić do ulubionego jogurtu. Świetnie sprawdzą się również jako składnik napoju na lepsze trawienie. Będziesz potrzebować: pięć do ośmiu suszonych śliwek oraz ok. 250 ml ciepłej wody. Zacznij od wrzucenia śliwek do szklanki, następnie wlej ciepłą wodę i odstaw, aż śliwki zmiękną. Całość dokładnie zblenduj.

    Jak pić miksturę z suszonych śliwek? Jeśli często masz problem z zaparciami, taki napój możesz pić nawet codziennie. Najlepiej sprawdzi się o poranku.

    Suszone śliwki – przeciwwskazania

    Czy wszyscy mogą jeść suszone śliwki? Niestety pomimo tego, że przekąska ta jest bardzo zdrowa, są pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Odradza się ją osobom, u których występuje zespół jelita drażliwego. Warto również unikać podawania śliwek dzieciom do trzeciego roku życia, w szczególności, jeśli występują u nich częste problemy trawienne. Suszone śliwki zawierają także sporo cukru, dlatego osoby, które cierpią na cukrzycę, nie powinny z nimi przesadzać. 

    Suszone śliwki – zastosowanie w kuchni 

    Suszone śliwki można z powodzeniem wykorzystać zarówno w przepisach na słono, jak i wytrawnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, ponieważ nie tylko pobudzą układ trawienny do pracy, ale i na długo cię nasycą. Możesz dodać je do ulubionego musli, owsianki, jogurtu, a także wrzucić do koktajlu.

    Do jednych z najpyszniejszych dań wytrawnych ze śliwkami suszonymi w roli głównej, na pewno należy pieczony schab, możesz także dodaj je do bigosu, farszu do pierogów, a także mięsnych sosów. W wersji deserowej genialnie komponować się będą z czekoladą. Oczywiście nie można zapomnieć o bożonarodzeniowym kompocie z suszu, a także imprezowej przekąsce, czyli śliwkach suszonych w boczku. 

    Szukasz dodatkowych inspiracji na smakowite dania? Sprawdź, jakie przepisy z suszonymi śliwkami przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Śliwki i daktyle zapiekane w boczku

     Śliwki i daktyle zapiekane w boczku Zobacz przepis

    Śliwki i daktyle zapiekane w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Śliwki suszone w cieście

     Śliwki suszone w cieście Zobacz przepis

    Śliwki suszone w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Ciasto z suszonymi śliwkami

     Ciasto z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Ciasto z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Pierożki z suszonymi śliwkami

     Pierożki z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Pierożki z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Śledzie z suszonymi śliwkami

     Śledzie z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Śledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Kasza z suszonymi śliwkami

     Kasza z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Kasza z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Bajaderki z suszonymi śliwkami

     Bajaderki z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Bajaderki z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Sernik z suszonymi śliwkami

     Sernik z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Sernik z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Pasta z avocado z suszonymi śliwkami

     Pasta z avocado z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Pasta z avocado z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami

     Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

     Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami

     Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami Zobacz przepis

    Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    13. Żytni chleb z suszonymi śliwkami

     Żytni chleb z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Żytni chleb z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

    Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

    Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

    Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

    Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

    Odsłon: 36

    30 min
    4
    30 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    0
    Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

    Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

    15
    Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

    My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

    0
    Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

    Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

    2