Dania jednogarnkowe

Sos pieczarkowy to jeden z najsmaczniejszych i najczęściej przyrządzanych sosów w polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego wiele tradycyjnych potraw, które od zawsze goszczą na naszych stołach. Jak zrobić sos pieczarkowy o aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnym aromacie? Z nami to nic trudnego!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak zrobić sos pieczarkowy?

- Jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu

- Jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany?

- Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?

- Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?

- Jak zrobić polędwiczki w sosie pieczarkowym?

- Przepisy na dania z sosem pieczarkowym

 

 

Nie bez powodu sos pieczarkowy zajmuje ważne miejsce na naszej kulinarnej mapie - potrawa ta doskonale komponuje się z wieloma składnikami, a jej doskonały i jednocześnie uniwersalny smak sprawia, że chętnie sięgają po nią nie tylko miłośnicy grzybów.

Placki ziemniaczane, mięsa, makarony, kasze, ryż czy ziemniaki to tylko kilka z licznych przysmaków, z którymi sos pieczarkowy tworzy zgrany duet. Jego zaletą jest nie tylko wszechstronne zastosowanie i niezwykłe walory smakowe, ale także duża łatwość w przygotowaniu.

Choć przyrządzenie sosu z pieczarek nie jest trudnym i skomplikowanym procesem, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Niezależnie od tego, czy planujesz polać nim kopytka, czy przygotować wyśmienite pulpety w sosie pieczarkowym, bądź pewny, że wyczarujesz coś wyjątkowego!

Zobacz też: Które ryby zawierają najwięcej toksyn?

Jak zrobić sos pieczarkowy, który cię zachwyci?

Jeśli zależy ci na przygotowaniu sosu, który sprosta twoim oczekiwaniom, musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. Jednym z nich jest odpowiednia ilość składników - pamiętaj, że podczas obróbki termicznej pieczarki znacznie tracą swoją objętość, a ta ma duży wpływ na ostateczny smak i aromat potrawy.

Nie mniej ważna jest odpowiednia konsystencja - tę możesz nadać m.in. za pomocą śmietany, jogurtu greckiego, a nawet serka mascarpone. Wszystko zależy od tego, czy jesteś fanem rzadszych, czy bardziej gęstych i treściwych sosów. Kremowe dodatki do dań to nie twoja bajka? Równie dobrze możesz przyrządzić sos pieczarkowy bez śmietany czy jogurtu.

Ważną rolę podczas przygotowywania sosu grają przyprawy. Na co dzień gustujesz w delikatnych smakach? Jeśli tak, użyj jedynie podstawowych składników. Jeżeli natomiast wolisz bardziej wyraziste potrawy, masz tutaj duże pole do popisu - cebula, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, ostra papryka, natka pietruszki, kolendra, gałka muszkatołowa, koperek, sok z cytryny - zdaj się na własne upodobania i nie bój się eksperymentować!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Sos pieczarkowy do makaronu - niezastąpiony klasyk

Makaron z sosem pieczarkowym to danie, którego trudno nie lubić. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu nie stanowi dużego wyzwania dla mało doświadczonych kucharzy. Wystarczy zaopatrzyć się w dowolny makaron, inne niezbędne produkty i nieco wolnego czasu.

Sos pieczarkowy do makaronu możesz przyrządzić z kilku powszechnie dostępnych składników. Do przygotowania jego podstawowej wersji potrzebujesz oczywiście pieczarek oraz śmietany, masła, soli, pieprzu, natki pietruszki i ulubionych przypraw.

Pierwszym krokiem jest obranie i pokrojenie pieczarek. Następnie należy wrzucić je do roztopionego na patelni masła i dusić pod przykryciem przez kilka minut. W tym czasie możesz posiekać natkę pietruszki i przygotować pozostałe produkty.

Wrzuć wybrane przyprawy oraz natkę pietruszki do pieczarek i jeszcze przez chwilę podsmażaj (tym razem bez przykrycia). Dodaj do nich śmietanę i wymieszaj - na tym etapie warto podgrzewać sos na małym ogniu. Jeśli trzeba, dodaj więcej soli.

Pamiętaj, że sos pieczarkowy możesz modyfikować według własnych potrzeb. Jeśli zależy ci na rzadszej konsystencji, dolej do niego trochę bulionu. Jeśli natomiast chcesz go jeszcze bardziej zagęścić, użyj w tym celu mąki. Lubisz zaszaleć i łączyć smaki? Świetnym pomysłem będzie dodanie sera i pomidorków koktajlowych.

Zobacz też: Jak zrobić tatar ze śledzia?

Sos pieczarkowy bez śmietany - czy to możliwe?

Sos pieczarkowy bez śmietany to idealna opcja dla osób, które nie gustują w mocno kremowych sosach. Proces przygotowania nie różni się znacząco od tego w klasycznej wersji - jeśli twoim głównym celem jest „odchudzenie" potrawy, możesz po prostu zamienić śmietanę na jogurt naturalny. Jeśli natomiast zależy ci na wegańskim posiłku, przepis trzeba nieco zmodyfikować.

Aby przyrządzić smaczny i aksamitny sos pieczarkowy bez śmietany, potrzebujesz pieczarek, czosnku, cebuli, mąki, sosu sojowego oraz wody (ewentualnie bulionu warzywnego lub napoju roślinnego). Nie powinno zabraknąć w nim także aromatycznych przypraw, zwłaszcza tych, które najbardziej lubisz. Doskonałym wyborem będzie suszona bazylia, kurkuma, słodka papryka oraz pieprz i sól.

Przyrządzanie sosu rozpocznij od podsmażenia posiekanej cebuli i rozgniecionego widelcem czosnku. Następnie wrzuć do nich pokrojone pieczarki i dopraw solą. Dodaj przyprawy i sos sojowy - całość smaż do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Gdy to nastąpi, wlej do nich wodę, napój roślinny lub bulion. Odlej odrobinę sosu do oddzielnego naczynia i wymieszaj go z mąką. Gotową masę przełóż z powrotem na patelnię i zamieszaj. Gotowe!

Zobacz też: Co zrobić z wodą po kiszonych ogórkach?

Pulpety w sosie pieczarkowym - smak dzieciństwa

Pulpety w sosie pieczarkowym to danie, które wielu osobom kojarzy się z niedzielnymi obiadami u babci. Indycze lub wieprzowe mięso serwowane z ziemniakami, makaronem, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną rozpieszczało podniebienia wszystkich domowników. Te niebiańskie doznania smakowe to także - a może nawet przede wszystkim - zasługa pysznego sosu!

Sos pieczarkowy do pulpetów możesz przygotować dokładnie tak samo, jak do makaronu. W tym przypadku warto postawić na ten w kremowej wersji, choć danie z sosem bez śmietany będzie równie smaczne. Ważne, aby podsmażone pulpety dodać do gotującego się grzybowego wywaru i dusić je pod przykryciem, cały czas sprawdzając, czy mięso się nie przypala.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jeśli nie pulpety, to może kurczak w sosie pieczarkowym?

Kurczak w sosie pieczarkowym to idealna propozycja dla fanów chudego mięsa. I nie tylko! Najlepszym wyborem będzie filet z piersi kurczaka, który doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Dodając do niego surówkę lub sałatkę, skomponujesz znakomity i niezwykle sycący obiad dla całej rodziny.

Przygotowując tę potrawę, warto postawić na klasyczny sos pieczarkowy. W razie potrzeby możesz pokroić filet na plasterki lub grubsze kostki. Warto go wcześniej posmarować olejem, odpowiednio doprawić i odstawić na około godzinę.

Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, masz różne możliwości - mięso możesz dusić/smażyć razem z pieczarkowym wywarem na patelni lub upiec je wcześniej w piekarniku, przełożyć na talerz i polać gotowym sosem.

Zobacz też: 9 pomysłów na krokiety

Polędwiczki w sosie pieczarkowym - propozycja dla wymagających smakoszy

Polędwiczki w sosie pieczarkowym na bazie śmietany i musztardy to połączenie cenione nawet przez najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste, delikatne mięso wieprzowe, jędrne pieczarki i kremowy, ale lekko kwaskowaty sos stanowią doskonałą opcję zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.

Jeśli preferujesz mniej intensywne smaki, w swoim przepisie użyj łagodnej musztardy delikatesowej. Jeśli natomiast zależy ci na uwydatnieniu smaku tego konkretnego składnika, postaw na musztardę Dijon. Danie warto podać z komosą ryżową lub purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu.

Zobacz też: Jak piec schab, żeby był soczysty i kruchy?

Sos pieczarkowy - przepis na najbardziej smakowite dania

Potrzebujesz szczegółowych wskazówek, które pomogą ci przyrządzić wyśmienity sos pieczarkowy? Przepis na sam sos i oparte na nim dania znajdziesz w naszym serwisie. Kotlety ziemniaczane, ryba, a nawet wytrawne babeczki - sos pieczarkowy to król sosów, który pasuje niemal do wszystkiego!

 

1. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Łosoś z sosem pieczarkowym

Łosoś z sosem pieczarkowym

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

Fot. Kasia90 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym

Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 183

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 222

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 106

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2458

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7