Boże Narodzenie - na słodko

Oszczędna pani domu niczego nie marnuje. Kuchnia resztkowa dawniej i dziś

Oszczędności mogą uratować domowy budżet w trudnych czasach. Rozumiały to nasze babki i prababki, prowadzące skromne domy, w których jednak niczego nie brakowało. Każdy najadał się do syta, choć nie były to przecież posiłki restauracyjne. Dzisiaj znów wraca się do oszczędnej kuchni resztkowej, pod postacią idei zero bądź less waste.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kuchnia resztkowa nie jest wymysłem współczesnym, a czymś, co kiedyś ratowało wiele rodzin i pozwalało im przeżyć. Poza tym była także oznaką szacunku do jedzenia, które nie mogło się marnować. Chleb był świętością, a mięso - jadane dużo rzadziej - wykorzystywano w całości, włącznie z kośćmi, skórą i chrząstkami. Jak kiedyś jadano z resztek? Jak obecnie wykorzystywać produkty, które wiele innych osób by wyrzuciło? 

Sprawdź także: Danie za 3,5 zł dla każdego głodomora. Sycący i szybki obiad na dziś

Staropolska kuchnia resztkowa, czyli jak oszczędzano jedzenie dawniej 

Oszczędności znaleźć można w każdej dziedzinie życia. Rozsądnym jest jednak szukanie ich tam, gdzie popełniamy najwięcej błędów. Jedzenie to właśnie taka dziedzina. Codziennie marnujemy ogromne jego ilości, wyrzucając to, co jest jeszcze dobre i zdatne do spożycia. Warto więc przyjrzeć się dawnej kuchni i oszczędzać tak, jak robiono to kiedyś.

Staropolska kuchnia resztkowa może wydawać nam się oksymoronem. Bo przecież to, co staropolskie, kojarzy nam się z obfitością i mnóstwem produktów. Rzeczywiście na pańskich stołach tak właśnie było. Jednak nie każdy mógł sobie na to pozwolić. Należy pamiętać jednak o innej rzeczy, kiedyś jadano tak, by nic się nie zmarnowało.

Przykład? Rosół, którego korzenie sięgają zamierzchłych czasów. Można wrzucić do niego cokolwiek mięsnego, co akurat znajdowało się w kuchni (lub na podwórzu). Do tego oczywiście warzywa, które także zjadano. Samo mięso zaś lądowało na stole, by zjeść je razem z zupą. Nic się nie marnowało, a danie było bogate w smaku. Jak oszczędzano jedzenie dawniej? Jadano to, co jest sezonowe, dostępne w pobliżu, a także korzystano z darów natury, takich jak grzyby i ryby, czasem również dziczyzna. Wykorzystywano wszystko, co było pod ręką, dzięki czemu dania miały wiele smaku, ale też były pożywne. 

Jak nie marnować jedzenia? 

To wydaje się proste, a jednak tak wiele osób zapomina się i wyrzuca do śmietnika to, co jest zdatne do spożycia. Istnieje mnóstwo sposobów na to, by oszczędzić na jedzeniu i wcale na tym nie cierpieć. Oszczędność nie oznacza braku smaku czy biednej kuchni. Zacznijcie od tego, co może wam pomóc w oszczędnościach, a zatem od listy zakupów. To najlepszy sposób na to, by kupować tylko tyle, ile potrzebujecie – nie więcej.

Listy warto przygotowywać z myślą o konkretnych daniach, które będziecie robić. Dlatego też zaglądajcie do przepisów i na ich podstawie planujcie posiłki - najlepiej z wyprzedzeniem, by wiedzieć, co będziecie jeść przez cały tydzień. To chroni przed marnotrawieniem. Kupujcie produkty z długą datą ważności i owoce oraz warzywa, które są dojrzałe, jednak nieprzejrzałe. Choć i z takich można wiele pyszności zrobić. 

Nie myjcie owoców i warzyw, gdyż wtedy szybko zaczynają się psuć. Róbcie to bezpośrednio przed użyciem, a nie „na zapas”. Korzystajcie także z opakowań próżniowych i mocy swojej zamrażarki. Wiele rzeczy możecie przechowywać dłużej, jeśli są odpowiednio zabezpieczone. Mowa nie tylko o półproduktach, ale i gotowych daniach, które możecie mrozić i używać znów wtedy, gdy nie macie czasu na gotowanie.  

Potrawy z resztek – przepisy 

Jak zrobić potrawy z resztek? Przepisy, które znajdziecie w internecie, są pełne przeróżnych pomysłów na to, by oszczędzać, a jednak nie zapominać o smaku. Pamiętajcie, że wiele dań resztkowych możecie podkręcić za pomocą przypraw i ziół, także mrożonych. Przepisy zwykle nie są skomplikowane i wcale nie muszą opierać się wyłącznie na półproduktach, które są już drugiej świeżości. Większość z nich może stanowić wyłącznie dodatek. Oto kilka naszych pomysłów na to, jak zaoszczędzić i przygotować przeróżne dania z produktów, które uznać można za resztki. 

Jak wykorzystać resztki warzywa? 

To częste pytanie, bo przecież warzyw nietrudno kupić za dużo. Wtedy zostają w lodówce, a my nie mamy pojęcia, jak je wykorzystać. Najlepszym sposobem na warzywa, jest pokrojenie ich i zjedzenie. Większość z nich możecie zajadać na surowo, bez większej obróbki termicznej. Idealnie smakować będą z ulubionym dipem.

Jeśli macie resztki, które nie wyglądają zbyt zachęcająco, zróbcie z nich zupę! Jaką? Warzywną, czyli typową zupę z resztek, w której znajduje się wszystko - marchew, kapusta, kalarepa, pietruszka. Możecie do wywaru wrzucić również obierki i odkrojone kawałki, a następnie wyłowić je, by nie pływały w zupie. Nawet te nieapetycznie wyglądające części warto wykorzystać, liście również. Dzięki temu zupa będzie pełna smaku.  

Zupa jarzynowa z resztek

 Zupa jarzynowa z resztek Zobacz przepis

Zupa resztkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety resztkowe z ziemniaków

 Kotlety resztkowe z ziemniaków Zobacz przepis

Kotlety resztkowe z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak wykorzystać resztki mięsa i wędlin? 

Być może zastanawiacie się, jak wykorzystać resztki mięsa i wędlin. To nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Mięso (surowe) zawsze możecie wrzucić do zupy, by dodać jej smaku, a następnie zjeść ugotowane lub zrobić z niego pastę. Surowe mięso możecie także zmielić i przerobić na konkretne danie, na przykład kotlety mielone czy farsz do pierogów.

A co z resztkami wędlin? Te świetnie sprawdzą się w jajecznicy, nawet wtedy, gdy są już drugiej świeżości. Pamiętajcie jednak, by nigdy nie spożywać mięsa, które śmierdzi i jest oślizgłe, bo może okazać się zepsute. Dodatkowo resztki wędlin można wrzucić do zapiekanek wszelkiego rodzaju, by dodać odrobiny smaku temu daniu. 

Omlet ziemniaczany z serem i szynką

 Omlet ziemniaczany z serem i szynką Zobacz przepis

Omlet ziemniaczany z serem i szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka z kurczaka z rosołu

 Sałatka z kurczaka z rosołu Zobacz przepis

Pyszna sałatka z kurczaka z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekanka z serem i szynką

 Zapiekanka z serem i szynką Zobacz przepis

Zapiekanka z resztek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak wykorzystać suche pieczywo? 

A jak wykorzystać suche pieczywo, którego tak dużo zostaje w naszych domach? To proste - możecie zrobić z niego pyszne grzanki, na przykład do sałatki. Dzięki temu danie będzie ciekawsze w smaku i bardziej chrupiące. Suche pieczywo nadaje się też do zrobienia szarlotki z chleba, ale także tostów moczonych w jajku. Dzięki temu chleb jest mniej suchy. Możecie także porwać chleb na mniejsze kawałki, a następnie pomoczyć w oliwie z odrobiną wody. Taki dodatek doskonale sprawdzi się w sałatce. 

Grzanki

 Grzanki Zobacz przepis

Grzanki ze starego pieczywa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Imprezowa sałatka z grzankami

 Imprezowa sałatka z grzankami Zobacz przepis

Imprezowa sałatka z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tosty francuskie

 Tosty francuskie Zobacz przepis

Tosty francuskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krem ziemniaczano-buraczany z grzankami

 Krem ziemniaczano-buraczany z grzankami Zobacz przepis

Krem z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak wykorzystać dojrzałe owoce i owoce z kompotu? 

Dojrzałe owoce najlepiej sprawdzą się w ciastach czy jako dodatek do placków, na przykład racuszków. W nich nie widać przecież, czy jabłko jest już ciemne, czy też pierwszej świeżości. Z przejrzałych bananów zrobicie świetny chleb bananowy, a z dojrzałych śliwek idealne szybkie powidła. Sprawdźcie jednak koniecznie, czy owoce nie są już zepsute, gdyż nawet jeden owoc może zepsuć smak całego dania.

Co zrobić z owocami z kompotu? Te są idealne do ciast i babeczek, jako farsz do naleśników oraz pierogów. Zwłaszcza w ostatnim daniu świetnie smakują, gdyż są niezwykle miękkie.  

Chlebek bananowy

 Chlebek bananowy Zobacz przepis

Chlebek bananowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto z owocami z kompotu

 Ciasto z owocami z kompotu Zobacz przepis

Ciasto z owocami z kompotu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bajaderki z powidłami

 Bajaderki z powidłami Zobacz przepis

Bajaderki z powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oszczędzanie na jedzeniu nie jest wcale trudne. Wystarczy używać wszystkich składników tak, jak kiedyś - bez żadnego marnowania. 

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Dania główne Karkówka po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostr...

Odsłon: 21966

60 min
40
Desery Babka z pomarańczą

Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.

Odsłon: 125

>60 min
8
>60 min
7
15 min
8
Pieczywo Bajgle

Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pra...

Odsłon: 152

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach

Jak szybko namoczyć śledzie przed wigilią? Chociaż większość osób używa do tego celu wody, sposobów na moczenie śledzi jest znacznie więcej. Niektó...

38
Informacje Idealne ciasto na pierogi na 4 sposoby. Wychodzi sprężyste i delikatne

Święta to zazwyczaj czas wytężonej pracy. Robienie ciast, marynowanie mięs i lepienie pierogów to czasochłonne zajęcia. Dlatego niektórzy decydują...

12
Informacje Najlepsze sałatki na święta i nie tylko. Odkryj 7 pysznych pomysłów

W wielu domach sałatki zasilają grono wigilijnych potraw. Wśród nich nie brakuje zarówno klasycznych kompozycji, jak i wariantów, po które sięga si...

7
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

342