Spis treści:
Kuchnia resztkowa nie jest wymysłem współczesnym, a czymś, co kiedyś ratowało wiele rodzin i pozwalało im przeżyć. Poza tym była także oznaką szacunku do jedzenia, które nie mogło się marnować. Chleb był świętością, a mięso - jadane dużo rzadziej - wykorzystywano w całości, włącznie z kośćmi, skórą i chrząstkami. Jak kiedyś jadano z resztek? Jak obecnie wykorzystywać produkty, które wiele innych osób by wyrzuciło?
Sprawdź także: Danie za 3,5 zł dla każdego głodomora. Sycący i szybki obiad na dziś

Staropolska kuchnia resztkowa, czyli jak oszczędzano jedzenie dawniej
Oszczędności znaleźć można w każdej dziedzinie życia. Rozsądnym jest jednak szukanie ich tam, gdzie popełniamy najwięcej błędów. Jedzenie to właśnie taka dziedzina. Codziennie marnujemy ogromne jego ilości, wyrzucając to, co jest jeszcze dobre i zdatne do spożycia. Warto więc przyjrzeć się dawnej kuchni i oszczędzać tak, jak robiono to kiedyś.
Staropolska kuchnia resztkowa może wydawać nam się oksymoronem. Bo przecież to, co staropolskie, kojarzy nam się z obfitością i mnóstwem produktów. Rzeczywiście na pańskich stołach tak właśnie było. Jednak nie każdy mógł sobie na to pozwolić. Należy pamiętać jednak o innej rzeczy, kiedyś jadano tak, by nic się nie zmarnowało.
Przykład? Rosół, którego korzenie sięgają zamierzchłych czasów. Można wrzucić do niego cokolwiek mięsnego, co akurat znajdowało się w kuchni (lub na podwórzu). Do tego oczywiście warzywa, które także zjadano. Samo mięso zaś lądowało na stole, by zjeść je razem z zupą. Nic się nie marnowało, a danie było bogate w smaku. Jak oszczędzano jedzenie dawniej? Jadano to, co jest sezonowe, dostępne w pobliżu, a także korzystano z darów natury, takich jak grzyby i ryby, czasem również dziczyzna. Wykorzystywano wszystko, co było pod ręką, dzięki czemu dania miały wiele smaku, ale też były pożywne.
Jak nie marnować jedzenia?
To wydaje się proste, a jednak tak wiele osób zapomina się i wyrzuca do śmietnika to, co jest zdatne do spożycia. Istnieje mnóstwo sposobów na to, by oszczędzić na jedzeniu i wcale na tym nie cierpieć. Oszczędność nie oznacza braku smaku czy biednej kuchni. Zacznijcie od tego, co może wam pomóc w oszczędnościach, a zatem od listy zakupów. To najlepszy sposób na to, by kupować tylko tyle, ile potrzebujecie – nie więcej.
Listy warto przygotowywać z myślą o konkretnych daniach, które będziecie robić. Dlatego też zaglądajcie do przepisów i na ich podstawie planujcie posiłki - najlepiej z wyprzedzeniem, by wiedzieć, co będziecie jeść przez cały tydzień. To chroni przed marnotrawieniem. Kupujcie produkty z długą datą ważności i owoce oraz warzywa, które są dojrzałe, jednak nieprzejrzałe. Choć i z takich można wiele pyszności zrobić.
Nie myjcie owoców i warzyw, gdyż wtedy szybko zaczynają się psuć. Róbcie to bezpośrednio przed użyciem, a nie „na zapas”. Korzystajcie także z opakowań próżniowych i mocy swojej zamrażarki. Wiele rzeczy możecie przechowywać dłużej, jeśli są odpowiednio zabezpieczone. Mowa nie tylko o półproduktach, ale i gotowych daniach, które możecie mrozić i używać znów wtedy, gdy nie macie czasu na gotowanie.
Potrawy z resztek – przepisy
Jak zrobić potrawy z resztek? Przepisy, które znajdziecie w internecie, są pełne przeróżnych pomysłów na to, by oszczędzać, a jednak nie zapominać o smaku. Pamiętajcie, że wiele dań resztkowych możecie podkręcić za pomocą przypraw i ziół, także mrożonych. Przepisy zwykle nie są skomplikowane i wcale nie muszą opierać się wyłącznie na półproduktach, które są już drugiej świeżości. Większość z nich może stanowić wyłącznie dodatek. Oto kilka naszych pomysłów na to, jak zaoszczędzić i przygotować przeróżne dania z produktów, które uznać można za resztki.
Jak wykorzystać resztki warzywa?
To częste pytanie, bo przecież warzyw nietrudno kupić za dużo. Wtedy zostają w lodówce, a my nie mamy pojęcia, jak je wykorzystać. Najlepszym sposobem na warzywa, jest pokrojenie ich i zjedzenie. Większość z nich możecie zajadać na surowo, bez większej obróbki termicznej. Idealnie smakować będą z ulubionym dipem.
Jeśli macie resztki, które nie wyglądają zbyt zachęcająco, zróbcie z nich zupę! Jaką? Warzywną, czyli typową zupę z resztek, w której znajduje się wszystko - marchew, kapusta, kalarepa, pietruszka. Możecie do wywaru wrzucić również obierki i odkrojone kawałki, a następnie wyłowić je, by nie pływały w zupie. Nawet te nieapetycznie wyglądające części warto wykorzystać, liście również. Dzięki temu zupa będzie pełna smaku.
Kotlety resztkowe z ziemniaków

Kotlety resztkowe z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak wykorzystać resztki mięsa i wędlin?
Być może zastanawiacie się, jak wykorzystać resztki mięsa i wędlin. To nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Mięso (surowe) zawsze możecie wrzucić do zupy, by dodać jej smaku, a następnie zjeść ugotowane lub zrobić z niego pastę. Surowe mięso możecie także zmielić i przerobić na konkretne danie, na przykład kotlety mielone czy farsz do pierogów.
A co z resztkami wędlin? Te świetnie sprawdzą się w jajecznicy, nawet wtedy, gdy są już drugiej świeżości. Pamiętajcie jednak, by nigdy nie spożywać mięsa, które śmierdzi i jest oślizgłe, bo może okazać się zepsute. Dodatkowo resztki wędlin można wrzucić do zapiekanek wszelkiego rodzaju, by dodać odrobiny smaku temu daniu.
Omlet ziemniaczany z serem i szynką

Omlet ziemniaczany z serem i szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z kurczaka z rosołu

Pyszna sałatka z kurczaka z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zapiekanka z serem i szynką

Zapiekanka z resztek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak wykorzystać suche pieczywo?
A jak wykorzystać suche pieczywo, którego tak dużo zostaje w naszych domach? To proste - możecie zrobić z niego pyszne grzanki, na przykład do sałatki. Dzięki temu danie będzie ciekawsze w smaku i bardziej chrupiące. Suche pieczywo nadaje się też do zrobienia szarlotki z chleba, ale także tostów moczonych w jajku. Dzięki temu chleb jest mniej suchy. Możecie także porwać chleb na mniejsze kawałki, a następnie pomoczyć w oliwie z odrobiną wody. Taki dodatek doskonale sprawdzi się w sałatce.
Imprezowa sałatka z grzankami

Imprezowa sałatka z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krem ziemniaczano-buraczany z grzankami

Krem z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak wykorzystać dojrzałe owoce i owoce z kompotu?
Dojrzałe owoce najlepiej sprawdzą się w ciastach czy jako dodatek do placków, na przykład racuszków. W nich nie widać przecież, czy jabłko jest już ciemne, czy też pierwszej świeżości. Z przejrzałych bananów zrobicie świetny chleb bananowy, a z dojrzałych śliwek idealne szybkie powidła. Sprawdźcie jednak koniecznie, czy owoce nie są już zepsute, gdyż nawet jeden owoc może zepsuć smak całego dania.
Co zrobić z owocami z kompotu? Te są idealne do ciast i babeczek, jako farsz do naleśników oraz pierogów. Zwłaszcza w ostatnim daniu świetnie smakują, gdyż są niezwykle miękkie.
Ciasto z owocami z kompotu

Ciasto z owocami z kompotu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bajaderki z powidłami

Bajaderki z powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oszczędzanie na jedzeniu nie jest wcale trudne. Wystarczy używać wszystkich składników tak, jak kiedyś - bez żadnego marnowania.
Zobacz także:
Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »
Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »
Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »