Pełna smaku i aromatu pasta. Dodaj łyżkę do zupy, a będzie lepsza

Wystarczy tylko łyżeczka, żeby odmienić smak potrawy na lepszy. Co to jest pasta miso? To przysmak kuchni azjatyckiej, który coraz częściej używany jest też w Polsce. Dowiedz się, z czym najlepiej ją jeść i jakie kryje właściwości.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pasta miso pojawia się w tradycyjnej kuchni azjatyckiej w wielu daniach. Warto poznać różne jej rodzaje i właściwości, a przede wszystkim zastosowanie w kuchni. Z czym się je pastę miso? Pokażemy ci, dlaczego najlepiej dodać jej łyżkę do zupy, makaronu albo deseru.

Sprawdź także: Herbata w proszku. Niezawodna, gdy chcesz się odchudzić i wzmocnić odporność

Co to jest pasta miso?

Pasta miso to przysmak kuchni azjatyckiej. Każdy miłośnik klasycznych dań z tego regionu powinien kojarzyć aromatyczny dodatek. Z czego zrobiona jest pasta miso? To tradycyjna japońska, gęsta pasta, którą wytwarza się ze sfermentowanej soi, najczęściej z ryżem lub jęczmieniem, solą i drożdżami. Do fermentacji dochodzi dzięki różnym mikroorganizmom, ale głównie - pleśni z rodzaju Aspergillus. Czas tego procesu wynosi średnio od sześciu miesięcy aż do trzech lat.

Rodzaje pasty miso

Istnieje wiele rodzajów pasty miso. Różnią się składem w zależności od regionu, w którym są produkowane. Zdecydowaną większość, bo ok. 80 proc., wytwarza się z soi z dodatkiem ryżu, jednak występują też pasty z dodatkiem jęczmienia, a nawet pszenicy.

Ze względu na użyte produkty, ilość dodanej soli oraz sposób fermentowania, pasta może inaczej smakować oraz przybierać inną barwę. Miso może być bardziej słodkie, wytrawne, ziemiste, owocowe czy pikantne. Te krócej fermentowane mają słodszy, delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. Pasta miso bogata jest w umami, czyli jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka.

Najbardziej znane rodzaje pasty miso to:

  • aka miso - długodojrzewająca czerwona pasta o silnym, słonym smaku, produkowana z soi z bardzo małą domieszką ryżu,
  • shiro miso - kremowa biała pasta miso, powstająca z fermentacji soi i ryżu, o słodkim i delikatnym smaku,
  • awase miso - mieszanka obu powyższych past miso,
  • shinshu miso - pasta powstaje podczas fermentacji mieszanki soi z jęczmieniem, ma łagodny smak i żółtawy kolor,
  • hatho miso - pasta wytwarzana wyłącznie z fermentowanej soi, nazywana czystym miso.

Zobacz także: Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami

Pasta miso - właściwości

Miso - wartości odżywcze tej pasty są prozdrowotne. To cenne źródło łatwoprzyswajalnego białka, błonnika, witamin i minerałów. Miso zawiera witaminę K i B12, ale bogaty też jest w magnez, żelazo, wapń i cynk. Nie powinny jej spożywać osoby mające nadciśnienie i problemy z nerkami, ponieważ dostarcza organizmowi dużą dawkę sodu. Warto też pamiętać, że swoje właściwości miso zachowa, gdy nie będzie poddana obróbce termicznej. 

Mikroorganizmy odpowiedzialne w paście miso za fermentację korzystnie wpływają na układ trawienny, regulując zachodzące tam procesy (wspierają metabolizm białek, tłuszczu oraz węglowodanów) oraz usprawniają pracę jelit (działając nieco jak probiotyki i dbając o florę bakteryjną). Dostarczane mikroelementy wzmacniają kości (zapobiegając osteoporozie), działają przeciwnowotworowo i wykazują właściwości detoksykujące. Pastę miso poleca się osobom leczącym skutki nadużywania alkoholu i tytoniu. Co więcej, japoński przysmak zmniejsza ryzyko udaru mózgu, ponieważ reguluje ciśnienie krwi.

Jak zrobić pastę miso krok po kroku?

Przygotowanie pasty miso należy rozpocząć od zmieszania gotowanej, zmielonej soi z rozgotowanym ryżem (lub zbożem, np. jęczmieniem czy pszenicą). Do tej masy należy dodać jeszcze specjalny szczep drożdży koji, przyprawić ją solą i dobrze przemieszać.

Tak przyrządzoną pastę następnie ubija się szczelnie w beczkach i zamyka, aby rozpocząć proces fermentacji. Ten odbywa się w warunkach beztlenowych (tak jak np. kiszenie kapusty), więc ważne jest zupełne odcięcie dostępu powietrza do miso. Tradycyjną pastę fermentuje się ok. pół roku, ale niektóre nawet do trzech lat.  

Ze względu na trudny i długotrwały proces fermentacji, kucharze najczęściej kupują w sklepie gotową pastę miso, którą wykorzystują w wielu daniach.

Do czego używać w kuchni pasty miso?

Pamiętaj, żeby dodając miso do dań, nie używać już soli. Azjatycki przysmak ma dużo sodu - nada odpowiedni smak, a jednocześnie potrawa będzie dla ciebie zdrowa. Co więcej, łyżkę tego produktu dodaj do posiłku na końcu - jeśli będzie się zbyt długo gotować, straci swoje właściwości.

Zastanawiasz się, z czym się je pastę miso? To nie tylko dobrze wpływająca na organizm przyprawa, ale też uniwersalny składnik w kuchni. Najbardziej popularnym daniem przygotowanym z użyciem gęstej pasty, jest oczywiście zupa miso. Możesz jej jednak użyć też do dressingu do sałatki, marynaty do mięsa czy warzyw - tylko podkręci smak potraw. To też oryginalny dodatek do deserów - nada im nieco słoności i przełamie słodki posmak. 

Wypróbuj takie połączenia, a na pewno się nie zawiedziesz:

  • masło smakowe: kostkę masła rozgnieć, dodaj łyżeczkę miso, pokrojone chilli i ząbek przeciśniętego czosnku. Wymieszaj razem i podawaj z pieczywem,
  • dressing: łyżeczkę miso przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, oliwę, odrobinę wody i ziarenka sezamu. Wymieszaj i dodawaj do sałatek,
  • marynata: łyżkę miso połącz z tartym imbirem, octem ryżowym i przyprawą mirin. Powstanie marynata do grillowanych warzyw, ryb i mięs,
  • deser: do lodów lub kremu dodaj pół łyżeczki miso.

Jeśli szukasz pomysłów na dania z pastą miso, to przetestuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników:

1. Rosół polsko-japoński

 Rosół polsko-japoński Zobacz przepis

Rosół z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bezmięsne ragu z soczewicą i grzybami

 Bezmięsne ragu z soczewicą i grzybami Zobacz przepis

Bezmięsne ragu z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i miso

 Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i miso Zobacz przepis

Szaszłyki z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

 Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin Zobacz przepis

Ryba z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bataty pieczone z sałatką

 Bataty pieczone z sałatką Zobacz przepis

Sałatka z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Stek z tuńczyka na makaronie z miso

 Stek z tuńczyka na makaronie z miso Zobacz przepis

Ryba na makaronie z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa Miso w polskim wydaniu

 Zupa Miso w polskim wydaniu Zobacz przepis

Zupa Miso w polskim wydaniu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kurczak z warzywami w glazurze miso

 Kurczak z warzywami w glazurze miso Zobacz przepis

Kurczak z warzywami w glazurze miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ramen miso (wegańska)

 Ramen miso (wegańska) Zobacz przepis

Ramen miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sum w paście miso

 Sum w paście miso Zobacz przepis

Ryba w paście miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Miso ramen z kaczką

 Miso ramen z kaczką Zobacz przepis

Miso ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Wyróżnia ją jeden składnik »

Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką »

Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 19

30 min
1
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15042

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 158

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0