Dania jednogarnkowe

Sezon na kurki rozpoczęty. 8 najlepszych przepisów na dania z kurkami

Kurki to jedne z najchętniej zbieranych okazów przez grzybiarzy - nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Gdzie dokładnie ich szukać i jak przemycić je do potraw? Poznaj kilka praktycznych wskazówek oraz sprawdzone przepisy na dania z kurek.

8 najlepszych przepisów na dania z kurkami | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby cenione nie tylko za atrakcyjne walory smakowe, ale również ogromną uniwersalność i wysoką zawartość substancji odżywczych. Można wyczarować z nich mnóstwo wyjątkowych przysmaków, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Kiedy zaczyna się sezon na kurki, jak je rozpoznać i co warto z nich przyrządzić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!  

Sprawdź także: Gotuj kalafior w ten sposób, będzie wyśmienity. Ten filmik obejrzały prawie 2 mln osób

Kiedy zaczyna się sezon na kurki 

Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do października. Ich wzrost uwarunkowany jest przede wszystkim stopniem wilgotności. Pieprzniki jadalne – jak wszystkie inne grzyby – najszybciej owocują w wilgotne i ciepłe dni.  

Jak rozpoznać kurki 

Jak rozpoznać kurki podczas grzybobrania? Są to bardzo charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się na tle innych okazów. Można zidentyfikować je po żółtej barwie oraz pofalowanym i lejkowatym kształcie. Ich trzon jest zazwyczaj nieco węższy niż kapelusz i zwęża się ku dołowi. Innym elementem, który przykuwa uwagę, jest mięsisty miąższ o lekkim piaskowym zabarwieniu. Pamiętaj, że kurki posiadają toksycznego sobowtóra, tj. lisówkę pomarańczową, która ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki.  

Gdzie zbierać kurki 

Zanim wybierzesz się do lasu, warto dowiedzieć się, gdzie zbierać kurki. Otóż znajdziesz je ukryte pod stertami liści lub mchem, głównie w sąsiedztwie świerków i sosen, a także dębów, grabów i buków. Grzyby te lubią wzrastać na kwaśnych i piaszczystych glebach.  

Jak oczyścić kurki?  

Absolutnie nie płucz ich pod bieżącą wodą – nie dość, że szybko wchłoną płyn, to jeszcze stracą na smaku. Najlepiej pozbyć się z nich zanieczyszczeń ręcznie, np. przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka. Innym sposobem jest umieszczenie ich w misce, posypanie solą i zalanie wrzątkiem - dodatek w postaci soli sprawi, że nie będą wchłaniać wody. Wystarczy je kilka razy wymieszać, żeby ziemia i resztki mchu opadły na dno. Po wykonaniu tych czynności wyjmij grzyby przy użyciu łyżki cedzakowej.  

Kurki - właściwości 

Jakie działanie na organizm wykazują kurki? Właściwości tych grzybów to zasługa wysokiej zawartości witamin, minerałów, antyoksydantów i flawonoidów. Można zaleźć w nich m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, D i E, a także potas, mangan, miedź, żelazo oraz cynk. Obecne w kurkach związki wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na wzrok, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i hamują namnażanie się wolnych rodników, niwelując skutki stresu oksydacyjnego. 

Dania z kurkami 

Zupa kurkowa  

To jedno z najsmaczniejszych i najprostszych dań z kurek. Poza grzybami do przygotowania zupy kurkowej potrzebujesz: bulionu warzywnego, marchewki, cebuli, ziemniaków, śmietany, natki pietruszki, masła oraz soli i pieprzu. Jeśli preferujesz zupę w formie kremu, po ugotowaniu możesz zmiksować wszystkie składniki blenderem, a następnie przelać je do miseczek i udekorować kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.  

Jajecznica z kurkami  

To doskonała alternatywa dla tej tradycyjnej jajecznicy z szynką lub szczypiorkiem. Jej przyrządzenie jest banalnie proste – jedyne, co musisz zrobić, to podsmażyć grzyby na patelni, dodać do nich jajka wraz z drobno pokrojoną cebulą, solą oraz pieprzem i smażyć do momentu, aż się zetną. Jajecznicę z kurkami warto oczywiście podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa.  

Sos z kurkami  

Sos z kurkami to bardzo uniwersalny przysmak, który świetnie komponuje się z mięsem, rybami, makaronem oraz kaszami. I nie tylko! Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka produktów, w tym czosnku, cebuli, śmietany, masła, soku z cytryny oraz aromatycznych ziół i przypraw, w tym tymianku, oregano, soli oraz pieprzu ziołowego. Niektórzy sięgają również po białe wino, koperek oraz kurkumę 

Grzanki z kurkami  

W zestawieniu najsmaczniejszych dań z kurkami nie może zabraknąć chrupiących grzanek. Jeśli chodzi o dobór komponentów, daj się ponieść wyobraźni i pozwól sobie na eksperymentowanie. Lista możliwości jest naprawdę długa. Poza grzybami dobrze sprawdzi się tutaj czosnek, natka pietruszki, serek kozi lub śmietankowy, cebula, suszone pomidory oraz zioła i przyprawy, w tym świeża bazylia. Samą podstawę grzanek może stanowić zwykły pszenny chleb lub bagietka.  

Sałatka z kurkami  

Sałatka to kolejne danie z kurek, które umożliwia odkrywanie ciekawych połączeń smakowych. Podobnie jak w przypadku grzanek, można uwzględnić w niej dowolne produkty – jeśli jesteś fanem klasyki, możesz wybrać jajko, żółty ser, kukurydzę, cebulę, ogórki konserwowe, szczypiorek, oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Wolisz nieco zaszaleć? Zatem postaw na maliny lub jeżyny, orzechy włoskie, grillowaną paprykę oraz koperkowo-limonkowy dressing 

Risotto z kurkami  

To przysmak, który można zaserwować na każdą okazję – nie dość, że risotto z kurkami jest pyszne i sycące, to jeszcze ładnie prezentuje się na talerzu. Sposobów jego przyrządzania jest co najmniej kilka – wiele receptur bazuje na takich składnikach jak świeże grzyby, bulion mięsny lub warzywny, miąższ pomidora, czosnek, parmezan, cebula, rozmaryn, natka pietruszki, masło, oliwa z oliwek, białe wytrawne wino oraz ryż. 

Szakszuka z kurkami 

Co można zrobić z kurek, jeśli nie sałatkę, sos, risotto lub zupę? Na przykład szakszukę! Jest to kolejna propozycja dla miłośników jajek, zwłaszcza tych, którym znudziła się jajecznica. Aby ją wyczarować, poza grzybami i jajkami musisz zaopatrzyć się w masło, cebulę, pomidory oraz sól i świeżo mielony pieprz. Gotowe danie podawaj na patelni, w towarzystwie świeżego pieczywa.  

Zapiekanka z kurkami 

Jako że kurki doskonale pasują do mącznych wyrobów, świetnie sprawdzają się w zapiekankach makaronowych. Poza grzybami możesz dodać do nich dowolne składniki – np. te, które zalegają ci w lodówce i kuchennych szafkach. Może to być niemalże wszystko – ziemniaki, cukinia, szpinak, czosnek, cebula, ser żółty, a nawet kurczak i wędzony boczek. Nie przepadasz za potrawami z makaronem? Zatem postaw na zapiekankę ziemniaczaną – będzie równie pyszna! 

Po więcej inspiracji na dania z kurkami zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Risotto z kurkami

 Risotto z kurkami Zobacz przepis

Risotto z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kasza gryczana z kurkami i boczkiem

 Kasza gryczana z kurkami i boczkiem Zobacz przepis

Kasza gryczana z kurkami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurki marynowane

 Kurki marynowane Zobacz przepis

Kurki marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z kurkami

 Sałatka z kurkami Zobacz przepis

Sałatka z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rolada z piersi z kurkami

 Rolada z piersi z kurkami Zobacz przepis

Rolada z piersi z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem

 Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem Zobacz przepis

Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurka w kurkach

 Kurka w kurkach Zobacz przepis

Kurka w kurkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierogi z kurkami

 Pierogi z kurkami Zobacz przepis

Pierogi z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kurki konserwowane w maśle

 Kurki konserwowane w maśle Zobacz przepis

Kurki konserwowane w maśle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ziemniaki nadziewane kurkami

 Ziemniaki nadziewane kurkami Zobacz przepis

Ziemniaki nadziewane kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 101

30 min
2
Przekąski Wątrobowy torcik

Dzisiaj polecam coś dla smakoszy wątroby , przepis na torcik z wątroby. Przep...

Odsłon: 68

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0