Spis treści:
- Kiedy jest sezon na kurki?
- Po czym rozpoznać kurki?
- Jak czyścić kurki?
- Jakie są właściwości kurek?
- Najlepsze dania z kurkami
Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby cenione nie tylko za atrakcyjne walory smakowe, ale również ogromną uniwersalność i wysoką zawartość substancji odżywczych. Można wyczarować z nich mnóstwo wyjątkowych przysmaków, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Kiedy zaczyna się sezon na kurki, jak je rozpoznać i co warto z nich przyrządzić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!
Kiedy zaczyna się sezon na kurki?
Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do października. Ich wzrost uwarunkowany jest przede wszystkim stopniem wilgotności. Pieprzniki jadalne – jak wszystkie inne grzyby – najszybciej owocują w wilgotne i ciepłe dni.
Jak rozpoznać kurki?
Jak rozpoznać kurki podczas grzybobrania? Są to bardzo charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się na tle innych okazów. Można zidentyfikować je po żółtej barwie oraz pofalowanym i lejkowatym kształcie. Ich trzon jest zazwyczaj nieco węższy niż kapelusz i zwęża się ku dołowi. Innym elementem, który przykuwa uwagę, jest mięsisty miąższ o lekkim piaskowym zabarwieniu. Pamiętaj, że kurki posiadają toksycznego sobowtóra, tj. lisówkę pomarańczową, która ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki.
Gdzie zbierać kurki?
Zanim wybierzesz się do lasu, warto dowiedzieć się, gdzie zbierać kurki. Otóż znajdziesz je ukryte pod stertami liści lub mchem, głównie w sąsiedztwie świerków i sosen, a także dębów, grabów i buków. Grzyby te lubią wzrastać na kwaśnych i piaszczystych glebach.
Jak oczyścić kurki?
Absolutnie nie płucz ich pod bieżącą wodą – nie dość, że szybko wchłoną płyn, to jeszcze stracą na smaku. Najlepiej pozbyć się z nich zanieczyszczeń ręcznie, np. przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka. Innym sposobem jest umieszczenie ich w misce, posypanie solą i zalanie wrzątkiem - dodatek w postaci soli sprawi, że nie będą wchłaniać wody. Wystarczy je kilka razy wymieszać, żeby ziemia i resztki mchu opadły na dno. Po wykonaniu tych czynności wyjmij grzyby przy użyciu łyżki cedzakowej.
Kurki - właściwości
Jakie działanie na organizm wykazują kurki? Właściwości tych grzybów to zasługa wysokiej zawartości witamin, minerałów, antyoksydantów i flawonoidów. Można zaleźć w nich m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, D i E, a także potas, mangan, miedź, żelazo oraz cynk. Obecne w kurkach związki wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na wzrok, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i hamują namnażanie się wolnych rodników, niwelując skutki stresu oksydacyjnego.
Dania z kurkami
Zupa kurkowa
To jedno z najsmaczniejszych i najprostszych dań z kurek. Poza grzybami do przygotowania zupy kurkowej potrzebujesz: bulionu warzywnego, marchewki, cebuli, ziemniaków, śmietany, natki pietruszki, masła oraz soli i pieprzu. Jeśli preferujesz zupę w formie kremu, po ugotowaniu możesz zmiksować wszystkie składniki blenderem, a następnie przelać je do miseczek i udekorować kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Jajecznica z kurkami
To doskonała alternatywa dla tej tradycyjnej jajecznicy z szynką lub szczypiorkiem. Jej przyrządzenie jest banalnie proste – jedyne, co musisz zrobić, to podsmażyć grzyby na patelni, dodać do nich jajka wraz z drobno pokrojoną cebulą, solą oraz pieprzem i smażyć do momentu, aż się zetną. Jajecznicę z kurkami warto oczywiście podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa.
Sos z kurkami
Sos z kurkami to bardzo uniwersalny przysmak, który świetnie komponuje się z mięsem, rybami, makaronem oraz kaszami. I nie tylko! Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka produktów, w tym czosnku, cebuli, śmietany, masła, soku z cytryny oraz aromatycznych ziół i przypraw, w tym tymianku, oregano, soli oraz pieprzu ziołowego. Niektórzy sięgają również po białe wino, koperek oraz kurkumę.
Grzanki z kurkami
W zestawieniu najsmaczniejszych dań z kurkami nie może zabraknąć chrupiących grzanek. Jeśli chodzi o dobór komponentów, daj się ponieść wyobraźni i pozwól sobie na eksperymentowanie. Lista możliwości jest naprawdę długa. Poza grzybami dobrze sprawdzi się tutaj czosnek, natka pietruszki, serek kozi lub śmietankowy, cebula, suszone pomidory oraz zioła i przyprawy, w tym świeża bazylia. Samą podstawę grzanek może stanowić zwykły pszenny chleb lub bagietka.
Sałatka z kurkami
Sałatka to kolejne danie z kurek, które umożliwia odkrywanie ciekawych połączeń smakowych. Podobnie jak w przypadku grzanek, można uwzględnić w niej dowolne produkty – jeśli jesteś fanem klasyki, możesz wybrać jajko, żółty ser, kukurydzę, cebulę, ogórki konserwowe, szczypiorek, oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Wolisz nieco zaszaleć? Zatem postaw na maliny lub jeżyny, orzechy włoskie, grillowaną paprykę oraz koperkowo-limonkowy dressing.
Risotto z kurkami
To przysmak, który można zaserwować na każdą okazję – nie dość, że risotto z kurkami jest pyszne i sycące, to jeszcze ładnie prezentuje się na talerzu. Sposobów jego przyrządzania jest co najmniej kilka – wiele receptur bazuje na takich składnikach jak świeże grzyby, bulion mięsny lub warzywny, miąższ pomidora, czosnek, parmezan, cebula, rozmaryn, natka pietruszki, masło, oliwa z oliwek, białe wytrawne wino oraz ryż.
Szakszuka z kurkami
Co można zrobić z kurek, jeśli nie sałatkę, sos, risotto lub zupę? Na przykład szakszukę! Jest to kolejna propozycja dla miłośników jajek, zwłaszcza tych, którym znudziła się jajecznica. Aby ją wyczarować, poza grzybami i jajkami musisz zaopatrzyć się w masło, cebulę, pomidory oraz sól i świeżo mielony pieprz. Gotowe danie podawaj na patelni, w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zapiekanka z kurkami
Jako że kurki doskonale pasują do mącznych wyrobów, świetnie sprawdzają się w zapiekankach makaronowych. Poza grzybami możesz dodać do nich dowolne składniki – np. te, które zalegają ci w lodówce i kuchennych szafkach. Może to być niemalże wszystko – ziemniaki, cukinia, szpinak, czosnek, cebula, ser żółty, a nawet kurczak i wędzony boczek. Nie przepadasz za potrawami z makaronem? Zatem postaw na zapiekankę ziemniaczaną – będzie równie pyszna!
Po więcej inspiracji na dania z kurkami zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Kasza gryczana z kurkami i boczkiem
Zobacz przepisKasza gryczana z kurkami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Rolada z piersi z kurkami
Zobacz przepisRolada z piersi z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem
Zobacz przepisJajecznica z kurkami i szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kurki konserwowane w maśle
Zobacz przepisKurki konserwowane w maśle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ziemniaki nadziewane kurkami
Zobacz przepisZiemniaki nadziewane kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także: