Fot. 123RF/Picsel
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Jeśli myślisz, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, nasze przepisy sprawią, że zmienisz zdanie. Czego potrzebujesz? Dobrej jakości mięsa (szynka lub schab), przypraw i wolnego czasu.
Jaki rodzaj mięsa wybrać?
Zacznijmy od podstaw. Jaka jest różnica miedzy szynką, a schabem? Szynka to tylna część tuszy - jędrna i soczysta, ma niewiele tłuszczu i idealnie nadaje się do duszenia, pieczenia i smażenia. Zmielona jest powszechnie stosowana jako podstawa kotletów mielonych i klopsów. Wybierając szynkę, zwróć uwagę na jej kolor. Surowe mięso powinno być idealnie różowe.
Schab pochodzi z odcinka piersiowo-lędźwiowego tuszy wieprzowej, ma jasnoróżowy kolor, delikatny smak i zawiera nieco więcej tłuszczu. Najczęściej robi się z niego kotlety, pieczenie czy dania wymagające duszenia. Dobrze smakuje nawet wtedy, gdy przyprawimy go jedynie solą i pieprzem.
Peklowanie - czym jest i dlaczego jest istotne?
Peklowanie to sposób konserwacji mięsa. Dzięki niemu mięso zachowuje ładny kolor, zyskuje aromat i dojrzewa. Do peklowania używamy soli - która wyciąga z mięsa nadmiar wody (i tym samym hamuje rozwój bakterii) oraz saletry, która pomaga w zachowaniu koloru. Proporcje soli do saletry to na 3 kg mięsa - 2-2,5 łyżki soli na 2 gramy saletry - tyle, co na czubku noża, większa ilość może nam zaszkodzić.
Peklujemy na trzy sposoby - na sucho, mokro oraz łącząc obie techniki. Suche peklowanie stosujemy do mięs soczystych, które puszczą odpowiednią ilość płynu. Na mokro peklujemy kawałki mniej soczyste. Łączenie technik, najpierw suchej, a potem mokrej może nas uratować przed wysuszeniem mięsa, które nie chce puścić soków. Peklowanie na mokro to nacieranie mięsa zalewą z przegotowanej wody, soli, saletry i przypraw. Używamy tyle zalewy, by pokryć mięso.
Które przyprawy sprawdzą się najlepiej?
Smaku podczas peklowania nadają zioła oraz przyprawy, które dobieramy zgodnie z rodzajem mięsa, a także własną fantazją. Nie może jednak zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i czosnku. Warto pomyśleć o szałwii, która idealnie pasuje do mięs, a także o jałowcu, gorczycy i kolendrze. Z innych przypraw polecamy słodką i ostrą paprykę, tymianek, rozmaryn, lubczyk, cząber czy majeranek. Uwaga! Mięso spędzi z przyprawami dużo czasu, więc stosujmy je ostrożnie. Szynkę peklujemy minimum dwa tygodnie, schab 10 dni, a golonkę tydzień.
Aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa, Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów. Oto kilka naszych propozycji, dzięki którym z łatwością przygotujecie wielkanocne wędliny.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jarl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Danutast1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kiełbasa biała - świąteczna
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Beiot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Schab szpikowany czosnkiem
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie