Wielkanocne wędliny - zrób to sam!

Kupno świątecznych wędlin nie stanowi większego problemu. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że nie zostaną one doprawione zbędnymi konserwantami, a ich smak będzie dokładnie taki jak za dawnych lat, przygotuj je samodzielnie. To prostsze niż myślisz.

Fot. 123RF/Picsel

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Jeśli myślisz, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, nasze przepisy sprawią, że zmienisz zdanie. Czego potrzebujesz? Dobrej jakości mięsa (szynka lub schab), przypraw i wolnego czasu.

Jaki rodzaj mięsa wybrać?

Zacznijmy od podstaw. Jaka jest różnica miedzy szynką, a schabem? Szynka to tylna część tuszy - jędrna i soczysta, ma niewiele tłuszczu i idealnie nadaje się do duszenia, pieczenia i smażenia. Zmielona jest powszechnie stosowana jako podstawa kotletów mielonych i klopsów. Wybierając szynkę, zwróć uwagę na jej kolor. Surowe mięso powinno być idealnie różowe.

Schab pochodzi z odcinka piersiowo-lędźwiowego tuszy wieprzowej, ma jasnoróżowy kolor, delikatny smak i zawiera nieco więcej tłuszczu. Najczęściej robi się z niego kotlety, pieczenie czy dania wymagające duszenia. Dobrze smakuje nawet wtedy, gdy przyprawimy go jedynie solą i pieprzem.

Reklama

Peklowanie - czym jest i dlaczego jest istotne?

Peklowanie to sposób konserwacji mięsa. Dzięki niemu mięso zachowuje ładny kolor, zyskuje aromat i dojrzewa. Do peklowania używamy soli - która wyciąga z mięsa nadmiar wody (i tym samym hamuje rozwój bakterii) oraz saletry, która pomaga w zachowaniu koloru. Proporcje soli do saletry to na 3 kg mięsa - 2-2,5 łyżki soli na 2 gramy saletry - tyle, co na czubku noża, większa ilość może nam zaszkodzić.

Peklujemy na trzy sposoby - na sucho, mokro oraz łącząc obie techniki. Suche peklowanie stosujemy do mięs soczystych, które puszczą odpowiednią ilość płynu. Na mokro peklujemy kawałki mniej soczyste. Łączenie technik, najpierw suchej, a potem mokrej może nas uratować przed wysuszeniem mięsa, które nie chce puścić soków. Peklowanie na mokro to nacieranie mięsa zalewą z przegotowanej wody, soli, saletry i przypraw. Używamy tyle zalewy, by pokryć mięso.

Które przyprawy sprawdzą się najlepiej?

Smaku podczas peklowania nadają zioła oraz przyprawy, które dobieramy zgodnie z rodzajem mięsa, a także własną fantazją. Nie może jednak zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i czosnku. Warto pomyśleć o szałwii, która idealnie pasuje do mięs, a także o jałowcu, gorczycy i kolendrze. Z innych przypraw polecamy słodką i ostrą paprykę, tymianek, rozmaryn, lubczyk, cząber czy majeranek. Uwaga! Mięso spędzi z przyprawami dużo czasu, więc stosujmy je ostrożnie. Szynkę peklujemy minimum dwa tygodnie, schab 10 dni, a golonkę tydzień.

Aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa, Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów. Oto kilka naszych propozycji, dzięki którym z łatwością przygotujecie wielkanocne wędliny.

 

1. Szynka wędzona w garnku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Schab z pończochy

Fot. Jarl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Szynka "Rarytas"

Fot. Danutast1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Polędwica łososiowa

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pieczony boczek

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kiełbasa podsuszana

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Szynka dojrzewająca

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Kiełbasa swojska

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kiełbasa biała - świąteczna

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Szynka gotowana

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Wędzona szynka wieprzowa

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Schab chłopski

Fot. Beiot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Schab szpikowany czosnkiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 94

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 44

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25