Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwica łososiowa (schab suszony)

Polędwica łososiowa (schab suszony)

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 3050

Bardzo smaczna odmiana wędliny. Wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • 1 kg schabu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Polędwica łososiowa (schab suszony)

Przygotowanie

  1. 1 doba

    Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym.

    Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.

    Przez ten czas cukier wyciągnął wodę z mięsa.

  2. 2 doba

    Mięso opłukałam z cukru pod bieżącą wodą i osuszyłam.

    Włożyłam następnie do miski z solą i natarłam nią schab z każdej strony dokładnie.

    Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.

  3. 3 -7 doba

    Na trzecią dobę opłukałam mięso z soli i osuszyłam.

    Wszystkie przyprawy wymieszałam i natarłam nimi schab. Można użyć przypraw jakie lubimy do mięs najbardziej, ale zachęcam jednak by w każdym przypadku dodać papryki.

    Tak natarte mięso wsadziłam ...tak do pończochy :) Można tez użyć siatki do wędzenia, jak kto woli.

    Powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni.

    Po tym czasie rozcięłam pończochę i za pomocą nożyka zebrałam nadmiar przypraw.

    Schab był już gotowy do jedzenia :)

  4. Notatki:

    * trzymać schab w pończosze w przewiewnym miejscu, jak będzie duszno i parno jest ryzyko, że mięso spleśnieje

    * po leżakowaniu w cukrze i soli przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami do mięs

    * przy pierwszych próbach suszenia schabu mój schab leżakował w 3/4 szklanki cukru i soli, jednak z czasem zmniejszyłam tę ilość

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 lipca 2019 robię go często,przynajmniej wiemy co jemy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 03 lipca 2019 Wygląda super smacznie,jeszcze nie robiłam,a przepis zapisany już dawno ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń