Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna odmiana wędliny. Wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 340
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1955
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3916
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3777
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 536
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 340
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1955
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3916
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3777
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 536
Składniki
1 doba Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę. Przez ten czas cukier wyciągnął wodę z mięsa.
2 doba Mięso opłukałam z cukru pod bieżącą wodą i osuszyłam. Włożyłam następnie do miski z solą i natarłam nią schab z każdej strony dokładnie. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.
3 -7 doba Na trzecią dobę opłukałam mięso z soli i osuszyłam. Wszystkie przyprawy wymieszałam i natarłam nimi schab. Można użyć przypraw jakie lubimy do mięs najbardziej, ale zachęcam jednak by w każdym przypadku dodać papryki. Tak natarte mięso wsadziłam ...tak do pończochy :) Można tez użyć siatki do wędzenia, jak kto woli. Powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie rozcięłam pończochę i za pomocą nożyka zebrałam nadmiar przypraw. Schab był już gotowy do jedzenia :)
Notatki: * trzymać schab w pończosze w przewiewnym miejscu, jak będzie duszno i parno jest ryzyko, że mięso spleśnieje * po leżakowaniu w cukrze i soli przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami do mięs * przy pierwszych próbach suszenia schabu mój schab leżakował w 3/4 szklanki cukru i soli, jednak z czasem zmniejszyłam tę ilość