Spis treści:
- Na czym polega dieta owsiankowa?
- Zalety diety owsiankowej
- Co jeść na diecie owsiankowej?
- Czego unikać podczas diety owsiankowej?
Jeśli nie domyślasz się, co jeść na diecie owsiankowej, to odpowiedź będzie bardzo prosta - owsiankę w różnych wydaniach. Wszyscy miłośnicy tego sycącego śniadania będą zachwyceni planowanym menu. Dowiedz się, jakie są największe zalety diety owsiankowej i jak ułożyć jadłospis, żeby czerpać maksymalne korzyści prozdrowotne z takiego sposobu żywienia.
Na czym polega dieta owsiankowa?
Dieta owsiankowa polega na spożywaniu dużej liczby owsianek, a więc w konsekwencji - płatków owsianych, z których potrawa jest przygotowana. To sposób odżywania, który ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz pozbycie się nadmiarowych kilogramów.
Podczas jej stosowania ważne jest dobieranie właściwych produktów, które zastymulują jelita do lepszej pracy, jednocześnie utrzymując deficyt kaloryczny. Należy więc śledzić liczbę spożywanych w ciągu dnia kalorii. Choć dietetycy i specjaliści ds. żywienia przedstawiają liczne zalety diety owsiankowej, trzeba podkreślić, że wciąż brakuje badań naukowych, potwierdzających skuteczność tej metody.
W internecie dominują trzy podejścia do tego, co jeść na diecie owsiankowej. Różnią się one od siebie czasem trwania diety oraz liczbą owsianek spożywanych w ciągu doby. Oto spopularyzowane warianty:
- dieta owsiankowa jednodniowa - polega na jedzeniu owsianek na każdy posiłek, ale tylko w ciągu jednego dnia. Ma pomóc w redukcji wzdęcia i wywołać wrażenie płaskiego brzucha (np. przed uroczystością, na której planujemy wyglądać szczuplej). Nie będzie to jednak długotrwały efekt,
- dieta owsiankowa trzy- lub pięciodniowa - owsiankę traktuje się jako główny posiłek dnia. Płatki owsiane używa się jednak też do pozostałych potraw, np. obiadu. Dieta trwa kilka dni i ma za zadanie oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych substancji,
- dieta owsiankowa długotrwała - polega na codziennym spożywaniu owsianki w ramach jednego z posiłków w ciągu dnia (przez co najmniej dwa miesiące). Choć na początku je się w większości płatki, to na drugim i trzecim etapie stosowania diety, nie ma już takiej konieczności. Obiad, podwieczorek czy kolację można komponować z dowolnych, ale zdrowych produktów, np. warzyw, owoców, orzechów, chudego mięsa i pełnoziarnistych zbóż. Regularne spożywanie owsianki pomoże przyspieszyć chudnięcie i oczyścić organizm.
Czy z tego sposobu żywienia mogą skorzystać wszyscy? Choć zalet diety owsiankowej jest naprawdę dużo, to niestety nie poleca się jej pewnym grupom. Osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, a także celiakią nie powinny w ogóle jeść owsianek. Wszyscy z dolegliwościami układu pokarmowego powinni wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Przy jednodniowej diecie owsiankowej ostrożność powinni zachować również chorzy na dnę moczanową i zaburzenia odżywiania oraz kobiety w ciąży - nagła zmiana kaloryczności może wywołać niebezpieczne konsekwencje. Co więcej, osoby z nietolerancją laktozy muszą pamiętać, aby dania przygotowywać na wodzie lub mleku roślinnym. Przeciwwskazaniem do diety owsiankowej będą również problemy z absorpcją wapnia, żelaza i cynku z potraw. Zawarte w płatkach substancje dodatkowo upośledzą wchłanianie minerałów.
Zalety diety owsiankowej
Czy jedząc owsiankę przez większość czasu, można schudnąć? Jak w przypadku wielu jadłospisów skupiających się na daniach o obniżonej kaloryczności, również dieta owsiankowa powinna wpłynąć na redukcję nadmiarowych kilogramów. W przypadku diety owsianej jednodniowej, w ciągu dnia przyjmuje się zaledwie ok. 1000 - 1500 kalorii (4-5 owsianek po ok. 200-300 kcal).
Owsianka, zawierająca sporą porcję błonnika pokarmowego, cechuje się też wysokim indeksem sytości, czyli na dłużej hamuje uczucie głodu. To zabiera całkowicie chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, czyli spożywanie pustych kalorii. Gdy dodatkowo ograniczy się słodycze, alkohol i fast foody, waga zmaleje znacznie szybciej.
Do kolejnych zalet diety owsiankowej należy zaliczyć również poprawę pracy układu pokarmowego i trawiennego. Błonnik pokarmowy nie tylko powoduje sytość i dodaje energii, ale też reguluje pracę jelit. Choć wysokobłonnikowe płatki same nie są zdolne do neutralizowania toksyn, to wpływając na lepszą perystaltykę jelit, zapewniają prawidłowe oczyszczanie organizmu z zalegających resztek i szkodliwych substancji. Ponadto regularne sięganie po owsiankę może też zmniejszyć ryzyko miażdżycy i cukrzycy - płatki obniżają poziom cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi.
Dieta owsiankowa to nie tylko detoksykacja i odchudzanie. Płatki zawierają również witaminę E (zwaną witaminą młodości) oraz witaminy z grupy B. Są skarbnicą magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Dzięki temu działają kojąco na układ nerwowy, poprawiając koncentrację, pamięć i ułatwiając zasypianie. Obniżają ciśnienie i wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Co jeść na diecie owsiankowej?
Wiedząc, na czym polega dieta owsiankowa, można łatwo domyślić się, że głównym składnikiem będą płatki owsiane. Lepiej kupić mniej przetworzone i bogatsze w składniki odżywcze płatki górskie lub zwykłe, a rzadziej sięgać po błyskawiczne. Do przygotowania dania będzie też potrzebne woda lub mleko - można użyć odzwierzęcego lub roślinnego, najlepiej o niższej zawartości tłuszczu.
Ważnym wyborem w diecie owsiankowej są też dodatki. To od nich zależy, czy potrawa wciąż będzie niskokaloryczna i czy będzie dostarczać potrzebne substancje. Gdy zależy ci na obniżeniu indeksu glikemicznego owsianki, dodaj do niej źródło tłuszczów i białka. Świetnie sprawdzą się orzechy i jogurt naturalny. Możesz też użyć masła orzechowego i twarożku. Niektórzy wsypują odrobinę odżywki białkowej, szczególnie gdy w ciągu dnia planują aktywność fizyczną.
Stosując długotrwałą dietę owsiankową, nie można zapominać jeszcze o innych posiłkach w ciągu dnia. Jakie produkty wybierać na obiad i kolację, żeby wciąż cieszyć się odchudzającym i detoksykującym działaniem diety? Najlepsze będą warzywa i owoce - wykorzystuj niskokaloryczne marchwie, sałaty, cukinie, kiwi, maliny czy truskawki. Źródłem tłuszczu mogą być orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały), a białka - chudy nabiał, jak twarożek czy jogurt naturalny. Nie rezygnuj też z ziaren (pestek dyni, słonecznika), nasion (chia, siemienia lnianego) i przypraw (np. imbiru, cynamonu, kurkumy, chili), które działają oczyszczająco i mogą podkręcić metabolizm, a w konsekwencji - przyspieszyć odchudzanie.
Zależy ci na konkretnych wskazówkach, co jeść na diecie owsiankowej? Poniżej znajdziesz przykładowe jadłospisy dla jednodniowego i długotrwałego wariantu tej metody żywienia.
Przykładowe menu na diecie owsiankowej jednodniowej
Śniadanie: owsianka na chudym mleku z jabłkiem, skyrem naturalnym i cynamonem.
Drugie śniadanie: smoothie na bazie kefiru, borówek i płatków owsianych.
Obiad: owsianka na wodzie z grillowanym indykiem w marynacie ziołowej, z dodatkiem ugotowanej marchewki.
Podwieczorek: owsianka na mleku roślinnym (np. migdałowym) z malinami.
Kolacja: owsianka na wodzie z twarożkiem oraz ogórkiem lub pomidorem.
Przykładowe menu na długotrwałej diecie owsiankowej
Długotrwałą dietę owsiankową można podzielić na trzy etapy. W pierwszym tygodniu spożywa się tylko ok. 1200 kalorii dziennie. Dostarcza się je wyłącznie z czterech owsianek na dobę - przyrządzonych na bazie mleka lub napoju roślinnego, ale bez dodatków. Przez kolejny miesiąc zjada się już cztery lub pięć posiłków dziennie, z których trzy stanowi owsianka z owocami lub warzywami. Pozostałe to normalne potrawy, bez płatków owsianych. Etap trzeci trwa dwa tygodnie, opiera się ponownie na czterech-pięciu posiłkach na dobę. Co najmniej raz spożywa się owsiankę, a reszta dań może być standardowa.
Jadłospis na dzień drugiego etapu długotrwałej diety owsiankowej mógłby wyglądać tak:
Śniadanie: owsianka na chudym mleku, z malinami, bananem i kiwi.
Drugie śniadanie: owsianka na wodzie z masłem orzechowym i jabłkami.
Obiad: filet z kurczaka z rękawa, kasza gryczana i gotowany brokuł.
Podwieczorek: pół miski świeżych owoców.
Kolacja: owsianka na wodzie z dodatkiem płatków chili, jajko na twardo, pomidorki i garść listków szpinaku.
Czego unikać podczas diety owsiankowej?
Choć ta metoda żywienia nie została nigdzie dogłębnie opisana, to dietetycy wyróżnili także kilka produktów, które nie są zalecane w czasie jej stosowania. Czego unikać podczas diety owsiankowej, żeby przyniosła pożądane efekty?
Przede wszystkim składników o niskiej wartości odżywczej - spowodują one niechciane, nagłe skoki cukru. To z kolei wywoła chęć podjadania pomiędzy posiłkami i zniweczy plany o odchudzaniu. Niewskazane będą: alkohol, cukier (również duże ilości miodu), słodzone napoje (gazowane, owocowe) oraz słodkie i słone przekąski (chipsy, paluszki, wafelki, ciastka).
Choć taka kuracja odchudzająca i oczyszczająca może wydawać się monotonna, istnieje naprawdę wiele przepisów na to, co jeść na diecie owsiankowej. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na owsiankę, sprawdzone przez redakcję i użytkowników:
3. Owsianka z burakiem i jabłkiem
Zobacz przepisOwsianka z burakiem i jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Czekoladowa owsianka z gruszką
Zobacz przepisCzekoladowa owsianka z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Nocna owsianka z chia
Zobacz przepisNocna owsianka z chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Owsianka z lodówki w wersji fit
Zobacz przepisOwsianka z lodówki w wersji fit / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, wygodnadieta.pl, dietly.pl, blog.musliplus.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »