Spis treści:
- Domowe burgery - dlaczego warto je przyrządzić?
- Jak zrobić bułkę do domowego burgera?
- Jakie mięso do domowego hamburgera?
- Jakie dodatki do domowego hamburgera?
- Domowy hamburger - przepisy
Przygotowanie domowego hamburgera jest naprawdę proste. Wystarczy tylko poznać parę zasad i szczegółów, aby przyrządzać w zaciszu własnej kuchni wyborne, zdrowe i jakościowe fast foody. Poniżej znajdziesz kompendium wiedzy na ten temat. Podpowiadamy, jakie mięso do domowego hamburgera będzie najlepsze, jakie wybrać dodatki i jak zrobić przepyszną bułkę. Już na samą myśl cieknie ślinka.
Sprawdź także: Ceny grzybów suszonych powalają. Polacy boją się o święta
Domowe burgery - dlaczego warto je przyrządzić?
Od kilku lat burgerownie szturmem zdobywają popularność w większych i mniejszych miastach Polski. W ostatnich dniach ponownie trwa szał na burgera drwala jednej z popularnych sieci fast foodów. Bardzo często jednak wysoka cena lub jakość wykonania pozostawiają wiele do życzenia. Warto zatem pomyśleć o przyrządzeniu hamburgerów domowych. Te mogą wyjść nam znacznie taniej i oczywiście zdrowiej. Warto poznać kilka zasad, które pomogą nam przygotować te przysmaki na naprawdę wysokim poziomie.
Jak zrobić bułkę do domowego burgera?
Oczywiście to mięso odgrywa główną rolę w hamburgerze, ale nie można pominąć reszty składników. Zacznijmy od bułki. Rozpływająca się w ustach świeża bułeczka przemawia za atrakcyjnością hamburgera. Nie może być czerstwa, zbyt twarda, zbyt miękka, zbyt słodka czy zbyt słona. To musi być po prostu idealna bułka do hamburgera. Oczywiście możesz kupić gotowca w sklepie, ale to nie o to chodzi. Zatem, jak zrobić bułkę do domowego hamburgera? To zadanie może okazać się o wiele prostsze, niż ci się wydaje. Poznaj naprawdę świetny przepis:
Przepis na bułki do hamburgerów
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej,
- niecałe pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- około 1/4 kostki masła,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- duża szczypta soli,
- odrobina jasnego sezamu,
- odrobina mleka i żółtka do posmarowania bułeczek z wierzchu.
By zrobić puszyste, idealne bułeczki do hamburgerów, wcale nie musisz robić rozczynu. Po prostu do miski wsyp mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Do tego wbij jajko i dodaj roztopione oraz przestudzone masło. W szklance wymieszaj mleko oraz drożdże. Zamiast tych świeżych możesz użyć pięciu gramów drożdży suchych. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.
Roztwór wlej do reszty składników i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Jeżeli jej nie posiadasz albo nie lubisz jej używać, świetnie sprawdzi się do tego celu silikonowa szpatułka. Teraz wyrabiaj ciasto (najlepiej na specjalnym trybie) mikserem. Musisz uzyskać gładkie, elastyczne oraz jednolite ciasto. Oczywiście możesz zrobić to ręcznie – musisz jednak liczyć się z tym, że będzie to dość wymagające zadanie. Teraz pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Najlepiej odstawić je w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto sporo urośnie.
Następnie podziel je na sześć kawałków i z każdego uformuj bułeczkę. Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę spłaszcz. Pamiętaj, aby pomiędzy bułeczkami znajdowały się spore odstępy - nasze pieczywo naprawdę okazale urośnie. Znowu pozostaw bułki do wyrośnięcia - tym razem na około pół godziny. Przykryj je bawełnianą ściereczką.
Następnie posmaruj bułki mieszanką mleka i żółtka. Obsyp je równomiernie sezamem. W międzyczasie nagrzej piekarnik. Ustaw opcję pieczenia góra-dół i temperaturę 180 stopni. Blachę umieść na środkowej półce w gorącym piekarniku. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na około pięć minut. Następnie wyciągnij bułki i zacznij przygotowywać burgery.
Jakie mięso do domowego hamburgera?
Zastanawiasz się, jakie mięso do domowego hamburgera będzie najlepsze? Wypadałoby odpowiedzieć, że oczywiście takie, które lubisz najbardziej. Tak naprawdę nada się właściwie każde i zawsze możesz poeksperymentować i wybrać dla siebie to, co najbardziej ci odpowiada. Trzeba jednak pamiętać, że kluczowe w burgerze jest to, aby mięso nie przyćmiło dodatków. Dodatki również nie mogą za bardzo wyróżnić się na tle mięsa. Zdecydowanie jednak to właśnie mięso jest najistotniejsze w burgerze. Musi być oczywiście nie tylko dobrze dobrane, ale także odpowiednio przyrządzone. Tylko wtedy nasz burger będzie smakował naprawdę idealnie.
Specjaliści kulinarni do burgera polecają dobrze ukrwione oraz przerośnięte w niewielkim stopniu tłuszczem mięso wołowe. Oczywiście powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy wołowej. Poleca się udziec wołowy, rostbef oraz antrykot. Idealnie przyrządzona wołowina do burgera powinna być soczysta i rozpływająca się w ustach. Warto wybierać mięso najwyższej jakości – musi być świeże i pochodzące z bezpiecznego źródła. Przed smażeniem powinno składać się z 20-30 proc. tłuszczu. To przecież właśnie on stanowi główny nośnik smaku. Nie kupuj zmielonego mięsa - najlepiej zrobić to samodzielnie.
Dlaczego właśnie wołowina? Wspomnieliśmy, że najlepsze mięso do hamburgera to to delikatnie ukrwione. Wołowinę można spożywać nawet na surowo. Więc nawet jeżeli kotlet w środku będzie odznaczał się delikatnie różowym zabarwieniem, to na pewno nam nie zaszkodzi. Oczywiście warto podkreślić najpopularniejsze walory wołowiny. Ten rodzaj mięsa jest kruchy, soczysty, miękki i jednocześnie bardzo delikatny. Nie jest suchy i dosyć łatwo go przyrządzić. Najlepiej zrobić to na grillu. Wówczas wołowina zachowa wiele wartości odżywczych i najlepsze walory smakowe.
Oczywiście można wybrać do burgera kurczaka lub indyka, a także mięso wieprzowe, na przykład łopatkę lub szynkę. Niektórzy przyrządzają burgery z ryb. Wtedy wybieramy tuńczyka, mirunę albo dorsza.
Jak przyrządzić mięso na burgera? Zmiel je w maszynce na średnich oczkach, a następnie dodaj do niego drobno poszatkowaną cebulę. Wbij jajko, dodaj dwie łyżeczki soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu. Dokładnie wyrób masę dłońmi. Musi być całkowicie jednolita. Masę podziel na sześć kawałków i uformuj z nich duże kule, a następnie je rozpłaszcz na około dwucentymetrowe kotlety. Smaż je na dobrze nagrzanej patelni grillowej po około trzy minuty na każdej ze stron. Nie przypiecz za bardzo mięsa, ale też pilnuj, by się wypiekło.
Jakie dodatki do domowego hamburgera?
Mamy już omówione bułki i mięso. Pozostaje jeszcze jedno istotne pytanie - jakie dodatki do domowego hamburgera będą najlepsze? Poleca się przede wszystkim sałatę, świeżego pomidora, pikle, np. ogórki konserwowe o delikatnym i lekko słonym smaku, czerwoną cebulę, która świetnie sprawdza się w wersji karmelizowanej i oczywiście sosy.
Sosy do domowego hamburgera również możesz przyrządzić we własnej kuchni. W internecie, w tym oczywiście w serwisie kulinarnym smaker.pl, nie brakuje prostych i efektownych receptur. W ostateczności możesz użyć majonezu, a nawet sosu tatarskiego. Sprawdzi się także musztarda dijon, jak również ta chrzanowa, miodowa czy francuska. Możesz sięgnąć również po keczup, sos BBQ, sos musztardowy czy chutney.
Przygotuj wołowinę, cebulę, jajko, sól, pieprz, bułki do burgerów oraz dodatki. Hamburger świetnie smakuje również z dodatkiem rukoli czy kawałka mozzarelli.
Domowy hamburger - przepisy
Kusi cię domowy hamburger? Chcesz zrobić burger drwala we własnej kuchni? Pozostaje już tylko złożyć burgery. Bułeczki warto wcześniej podpiec w piekarniku, aby były ciepłe. Poniższe przepisy pomogą ci uskutecznić to pragnienie:
1. Domowy burger drwala
Zobacz przepisJak zrobić domowy burger drwala? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Burger Elvisa Presleya
Zobacz przepisBurger Elvisa Presleya / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Burger wołowy z warzywami
Zobacz przepisBurger wołowy z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Burger z tuńczyka w sezamie z dodatkiem avocado
Zobacz przepisBurger z tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Premium burger z kaczką
Zobacz przepisBrioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Burger wegetariański z buraka
Zobacz przepisBurger wegetariański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Burger z łososiem i wasabi mayo
Zobacz przepisBurger w stylu azjatyckim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »
Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »
Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »