Spis treści:
- Przepis na tosty
- Przepis na ciasto wet nelly
- Przepis na sałatkę chlebową
- Przepis na zupę chlebową
- Przepis na zapiekankę chlebową
- Przepis na kotlety mielone
- Przepis na knedle z czerstwego pieczywa
- Przepis na domowy pasztet
- Przepis na domową bułkę tartą
- Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Polskie babcie z pewnością potwierdzą, że już od dawna w naszej kuchni istnieje zasada niemarnowania żywności. W ostatnich latach zajadanie resztek produktów spożywczych stało się jeszcze popularniejsze i zyskało nazwę: „zero waste".
Niezależnie od powodów - szacunku do jedzenia, chęci bycia ekologicznym czy po prostu ze względu na ograniczony budżet domowy - zdecydowanie warto wykorzystywać wszystkie, znajdujące się w lodówce artykuły.
Podobnie będzie w przypadku kilkudniowego pieczywa. Nie wyrzucaj twardego chleba czy bułek, bo mogą przydać się do wielu ciekawych potraw, które zaserwujesz na śniadanie, obiad czy kolację. Zagęść nimi zupę, wykorzystaj do kotletów czy sałatki. Przekonaj się, co zrobić z czerstwego pieczywa.
Sprawdź także: Jak upiec domowe ciemne pieczywo?
Tosty z czerstwego pieczywa
Najprostszym pomysłem na wykorzystanie kilkudniowego, lekko suchego już pieczywa, jest przygotowanie tostów. Możesz je podać na naprawdę wiele sposobów i zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jeśli twoi bliscy mają ochotę na słodkie i chrupiące grzanki, postaw na tosty francuskie z cynamonem i miodem lub domową konfiturą. W wersji wytrawnej sprawdzą się zapiekanki z pieczarkami lub te otoczone jajkiem i ziołami.
Chrupiące tosty francuskie z cukrem
Zobacz przepisJak zrobić tosty francuskie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Smażona bułka z ziołami
Zobacz przepisTosty z czerstwego pieczywa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowe zapiekanki, czyli jak nie wyrzucać pieczywa
Zobacz przepisDomowe zapiekanki przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto wet nelly, czyli patent na twarde pieczywo
Czy znasz przepis na angielski pudding chlebowy? Ciasto wet nelly jest wilgotne i słodkie. Przygotujesz je właśnie na bazie czerstwego pieczywa, np. bułek, chałki, kromek chleba lub kawałków babki drożdżowej. Brytyjski pudding najlepiej smakuje na śniadanie, ale możesz podać go również na deser. Przyrządzenie wet nelly nie jest wcale takie trudne.
Ciasto wet nelly z czerstwego pieczywa
Zobacz przepisJak zrobić ciasto wet nelly? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na sałatkę chlebową
Wszystkim miłośnikom aromatycznych przekąsek polecamy przepis na sałatkę chlebową. Jeśli zostanie ci kawałek suchego chleba, przygotuj z niego aromatyczne grzanki. Przystawkę skomponuj ze świeżych warzyw, oliwy, ziół i właśnie czerstwego, podsmażonego pieczywa. Taka propozycja to świetna, sycąca i zdrowa przekąska.
Możesz też zrobić panzanellę, czyli toskańską sałatkę na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli i octu. Włoska przystawka jest niezwykle świeża i orzeźwiająca w smaku.
Panzanella - najlepszy sposób na czerstwy chleb
Zobacz przepisSałatka panzanella przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić zupę chlebową?
Nie ma smaczniejszego sposobu na wykorzystanie czerstwego pieczywa niż przygotowanie zupy chlebowej. To lekkie, sycące danie i to zaledwie z kilku składników. Możesz też przyrządzić śląski rarytas, czyli wodzionkę. Zrobienie tej potrawy nie zabierze ci dużo czasu, a efekt będzie po prostu przepyszny. Przekonaj się, sprawdzając poniższe przepisy.
Zapiekanka z czerstwego pieczywa
Polacy uwielbiają zapiekanki ziemniaczane, ryżowe czy makaronowe. Warto jednak wypróbować też przepis na zapiekankę chlebową. Choć brzmi oryginalnie, to jest naprawdę pyszna i sycąca. Możesz ją podać na śniadanie, obiad lub kolację - w każdym wydaniu świetnie się sprawdzi. Potrawa jest bardzo uniwersalna w smaku, więc możesz do niej dodać swoje ulubione składniki.
Patent na kotlety mielone
Kilkudniowe pieczywo warto wykorzystać też w tradycyjny sposób, tym bardziej, jeśli jesteś fanem polskiej kuchni. Pyszne będą kotlety mielone z dodatkiem czerstwej bułki namoczonej w mleku. Dzięki temu składnikowi mięso połączy się w soczystą i smaczną całość. Wystarczy, że dodasz buraczki lub ogórki kiszone i ziemniaki - aromatyczne danie główne jest gotowe!
Przepis na knedle z czerstwego pieczywa
Może szukasz nowych inspiracji, bo patent na kotlety mielone jest ci już dobrze znany? Wypróbuj przepis na knedle z czerstwego pieczywa. Połączenie wydaje się oryginalne, ale dobrze ze sobą gra. Wyciągnij z lodówki kilka podstawowych składników i przyrządź najbliższym pyszne i wyjątkowe danie.
Domowy pasztet z twardym pieczywem
Co zrobić z czerstwej bułki? Dodaj ją do domowego pasztetu, który zjesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotuj go według własnych upodobań, żeby stał się jeszcze pyszniejszy. Taka domowa potrawa jest niezwykle apetyczna i z pewnością zasmakuje bliskim. Wypróbuj przepis na pasztet z użyciem bułki.
Domowa bułka tarta
Jeśli nie masz czasu na gotowanie lub twardego pieczywa zostało ci po prostu dużo, przerób je na bułkę tartą. Taka domowa jest równie dobra, co kupna. Pokrój czerstwy chleb lub bułki na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce na drobny pył. Tak przygotowany produkt umieść w papierowej torebce i wykorzystuj w miarę potrzeby, np. do panierowania kotletów.
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Po kupieniu pieczywa bądź czujny i sprawdzaj, jak się ma. Gdy zauważysz, że staje się twarde, możesz je zawsze zamrozić. Pozwoli ci to cieszyć się nim znacznie dłużej.
Możesz jednak też spróbować je odświeżyć. Popularną metodą jest włożenie pieczywa do lekko rozgrzanego piekarnika, a obok umieszczenie miseczki z wodą. Wystarczy pięć minut, aby para sprawiła, że chleb znów będzie miękki.
Gdy pieczywo nie nadaje się nawet do mrożenia, wciąż nie wyrzucaj go do kosza. Czerstwe produkty wykorzystasz np. podczas smażenia - skórka chleba położona na patelnię zbiera strzelający olej.
Mamy nadzieję, że przekonaliśmy cię do wypróbowania przepisów ze Smaker.pl. Jeśli jednak postanowiłeś pozbyć się twardego pieczywa, to zachęcamy, abyś położył go obok śmietnika lub oddał rolnikom, którzy karmią nim kury.
Zobacz także:
Przepis na puszyste racuchy bez jajek »
Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »