Podroby na 10 sposobów

Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby?

Fot. 123RF/Picsel

Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może świadczyć o gorszym gatunku. Kilogram wątróbki kupimy za niewiele ponad 8 złotych, jednakże przysmak ze stłuszczonej gęsiej wątroby, tzw. foie gras to już wydatek rzędu co najmniej 40 złotych. Dobrze przygotowane podroby, zachęcająco podane, mogą zagościć w naszym menu, lecz i w tym przypadku trzeba zachować umiar.

Powrót do łask

Popularność piątej ćwiartki wzrasta. Rozwój sztuki kulinarnej pozwala na coraz smaczniejsze i bardziej wykwintne jej przygotowanie. W restauracjach płaci się niemałe sumy za dania z podrobów, a cateringi dietetyczne proponują klientom pate (pasztet) z kurzych wątróbek na zdrowe śniadanie. Jaka siła w nich drzemie?

Podroby możemy podzielić na III klasy:

klasa I: wątroba, ozory, nerki, mózgi, serca

klasa II: płuca, śledziona, żołądki, wieprzowe nogi i głowy

klasa III: głowy, nogi cielęce i wołowe

Klasa I i II zawiera podroby o najlepszych właściwościach. Zawierają wysokojakościowe białko, jednakże prym wiedzie wątroba. 100 g tegoż produktu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo oraz 50 proc. na fosfor. Jest także źródłem witamin C oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Móżdżek zawiera duże ilości kolagenu i elastyny. Problemem jest jego konsystencja. Dla jednych jest nie do przyjęcia, dla innych dania z wykorzystaniem móżdżku są bardzo delikatne. Cynadery, czyli nerki zawierają dużo białka oraz witaminy A i B, a płucka są źródłem biopierwiastków, należy jendak pamiętać, że są ciężkostrawne. Żołądki drobiowe to znakomite źródło białka, a także choliny, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i funkcjonowanie naszej wątroby oraz układu nerwowego. Serca dostarczają ogromnej dawki witamin z grupy B, sporej ilości cynku, miedzi, manganu, żelaza i potasu. Podroby polecane są dla osób z problemem niedokrwistości, a także dla kobiet obficie miesiączkujących. Dodatkowo, wprowadzenie tych produktów powinny rozważyć osoby aktywne fizycznie ze względu na dużą zawartość białka o wysokiej jakości. Podroby więc idealnie uzupełniają niedobory składników odżywczych w organizmie.

Jeśli chcesz włączyć podroby do swojego jadłospisu, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. Postępuj zgodnie z ich wskazówkami, a z pewnością uda ci się przygotować wyjątkowo smaczne danie. Oto niektóre z naszych propozycji.

 

1. Wątróbka w boczku

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Pasztet na podrobach

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Gulasz z drobiowych serduszek

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka duszona z warzywami

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Cynaderki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Pobierz aplikację smaker

 

7. Salceson z serduszek i żołądków

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Wątróbka drobiowa z cebulką

Fot. Bulina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Krupnik na drobiowych podrobach

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Pierogi z płuckami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

11. Galaretka z żołądków

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

12. Flaki

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 100

60 min
1
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4