Przetwory z warzyw – co przygotować?

Koniec lipca, sierpień i początek września to miesiące, w których na naszych stołach goszczą młode warzywa i świeże owoce, to także czas kiedy przygotowujemy z nich przetwory. Wszystko po to, by zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Fot.123RF/Picsel

Domowe przetwory od lat cieszą się popularnością. Samodzielnie przygotowanie dżemów czy weków daje gwarancję ich najwyższej jakości. O ile słodkie przetwory urozmaicamy różnorodnymi dodatkami, to w kwestii warzyw zazwyczaj trzymamy się znanych i utartych receptur. Najwyższy czas to zmienić! Zobaczcie, co oprócz kiszonych i konserwowych ogórków można zamknąć w słoikach.

Papryka

Najzdrowszą papryką jest ta w kolorze czerwonym. Piękną czerwień zawdzięcza barwnikowi o nazwie likopen, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Czerwona papryka zawiera dziewięciokrotnie więcej karotenu niż marchewka, a jedna szklanka tego warzywa zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Paprykę często zjadamy na surowo w postaci sałatek lub zapiekaną w piekarniku z różnym nadzieniem. Jednak, aby cieszyć się jej pysznym smakiem przez cały rok, a do tego zachować wszystkie dobroczynne i smakowe walory, warto ją zamarynować. Ocet, z którego tworzymy zalewę nie niszczy witamin, a dodatkowo wzbogaca paprykę o kwas foliowy.

Cukinia

Cukinię pokochali wszyscy ci, którzy są na diecie. Jest ona niskokaloryczna i lekkostrawna. Bogata w składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo; witaminy z grupy B, A i witaminę C. Cukinia ma również świetną właściwość, która polega na przejmowaniu smaku innych warzyw i przypraw, z którymi się ją łączy. Na zimę najlepiej zamarynować cukinię z kurkumą lub curry. Warto wiedzieć, że do przygotowania przetworów można użyć grillowanej cukinii.

Reklama

Buraki

Buraki przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. O obecność tego warzywa w diecie powinny w szczególności zadbać osoby ze skłonnościami do anemii, a także kobiety w ciąży, buraki zawierają bowiem spore ilości kwasu foliowego. Dodatkowo są bogate w błonnik, więc wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zachowanie smukłej sylwetki. Możemy jeść je na surowo, pieczone lub gotowane, możemy także je ukisić lub przygotować znakomity zakwas.

Pomidory

Pomidory w 93% składają się z wody, co nie oznacza, że nie są bogate w wartości odżywcze. Po te warzywa powinny sięgać osoby na diecie, ponieważ dzięki błonnikowi dają poczucie sytości i regulują pracę jelit. Są bogate w witaminę C, która wpływa zbawiennie na naszą cerę, włosy i odporność. Tak samo jak papryka, pomidory zawierają likopen pomagający zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dobrą wiadomością jest to, że obróbka termiczna pomidorów (przygotowanie ketchupu lub koncentratu) zwiększa korzystne działanie likopenu.

Skoro wiemy już jak bogate w witaminy i minerały są warzywa, z których warto przygotować przetwory, zobaczcie, co faktycznie możecie z nich zrobić. Nasi użytkownicy mają dla Was fantastyczne przepisy, które warto zapisać, bo bez wątpienia będziecie do nich jeszcze wracać.

 

1. Leniwa sałatka na zimę

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Marynowana papryka po grecku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kiszona papryka

Fot. Helenapon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Pikantna cukinia w słoikach

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Cukinia jak ananas

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Ogórki z cukinią do słoików na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Ćwikła na occie winnym

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Buraczki z papryką na zimę

Fot. Majka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Zakwas z buraków

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Domowy sos pomidorowy

Fot. Kasiek189 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Przecier pomidorowy

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Dżem pomidorowy

Fot. Maudie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 295

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0