Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy majonez

Domowy majonez

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 18560

Domowy majonez, który znakomicie sprawdza się jako dodatek do jajek, wędlin a także sałatek...

Składniki

  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka octu
  • pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy przy pomocy blendera lub miksera na gładką masę.
    Kiedy żółtka zaczną gęstnieć, dodajemy musztardę i kilka kropel oleju.
    W trakcie ubijania stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej.
    W międzyczasie dodajemy ocet, sok z cytryny oraz pieprz i sól.
    Ważne jest, aby majonez był ubijany bez przerwy stałą prędkością.

    Czytając stare książki kucharskie mojej mamy dowiedziałam się, że dobrze jest, gdy wszystkie składniki mają taką samą temperaturę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 27 marca 2014 Domowy majonezik, nie pamiętam kiedy ostatnio taki robiłam. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń