Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne śląskie kluski,przepis prosty i bezjajeczny.
Ziemniaki obieram,kroje w ćwiartki i gotuje w osolonej wodzie do miękkości.
Po czym odlewam wodę,ziemniaki odstawiam by ostygły.
Przeciskam przez praskę,do dużej miski.
Wyrównuje wierzch ziemniaków.
Łyżką kreśle linie "na krzyż"
Jedną część ziemniaków wyciągam i rozkładam równo na pozostałych.
W wolne miejsce wsypuję mąkę do równości z ziemniakami.
Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
Biorę kawałki ciasta na rękę i formuje kluski,palcem tworze dziurke na sos.
W garnku gotuje osoloną wodę,wkładam pojedyńczo kluski,gotuje na średnim ogniu,gdy wypłyną gotuje jeszcze 3 minuty,wyłączam i odstawiam na około 2 minuty.
Można podawać :)
Smacznego!
Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy. A konkretnie pyzy z...
Odsłon: 4034
O tej porze roku botwinka powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach....
Odsłon: 25
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 142
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 62
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 53
O tej porze roku botwinka powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach....
Odsłon: 25
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 142
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 62
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 53
Składniki
Ziemniaki obieram,kroje w ćwiartki i gotuje w osolonej wodzie do miękkości.
Po czym odlewam wodę,ziemniaki odstawiam by ostygły.
Przeciskam przez praskę,do dużej miski. Wyrównuje wierzch ziemniaków. Łyżką kreśle linie "na krzyż" Jedną część ziemniaków wyciągam i rozkładam równo na pozostałych.
W wolne miejsce wsypuję mąkę do równości z ziemniakami. Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
Biorę kawałki ciasta na rękę i formuje kluski,palcem tworze dziurke na sos.
W garnku gotuje osoloną wodę,wkładam pojedyńczo kluski,gotuje na średnim ogniu,gdy wypłyną gotuje jeszcze 3 minuty,wyłączam i odstawiam na około 2 minuty. Można podawać :) Smacznego!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Ciapkapusta
Dodatki
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Dodatki
Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami
Dodatki
Przysmak śniadaniowy z szynkowaru.
Ciapkapusta
Ciapkapusta to tradycyjne danie ze Śląska. Świetnie pasuje do dań mięsnych. W...
Odsłon: 52
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Ciasto z tego przepisu wychodzi niezwykle sprężyste, przez co nie pęka podcza...
Odsłon: 24