Do góry

Dodatki Przepis na:

Labneh – serek z jogurtów greckich

Labneh – serek z jogurtów greckich

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 4892

Dodano:

Odsłon: 6931

Labneh – czyli serek z jogurtów greckich. Pyszny własnej roboty serek na kanapki. Bułka czy świeży chlebek posmarowany tym serkiem z dodatkiem świeżych warzyw ogórka, pomidora czy rzodkiewki to już bomba smakowa. Robiąc ten serek dodałam moje ulubione zioła, można dodać takie jakie się lubi, czarnuszkę, sam czosnek, natkę pietruszki – przyprawiamy go wedle własnego smaku albo wcale nie przyprawiamy.

Składniki

  • 800 g jogurtu greckiego bądź typu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół ( ja miałam suszone pomidory, bazylię i czosnek)
  • Dodatkowo:
  • pielucha tetrowa bądź gaza
  • sitko i miska
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Labneh – serek z jogurtów greckich

Przygotowanie

  1. Jogurt przelałam do naczynia i dodałam sól oraz 2 łyżeczki wymieszanych ziół, czyli granulowanego czosnku, suszonych pomidorów i suszonej bazylii. Wymieszałam.

  2. Pieluchę tetrową rozłożyłam na sitku a sitko umieściłam na misce. Przelałam przygotowany jogurt na pieluchę . Związałam luźno pieluchę gumką recepturką. Odstawiłam do lodówki a po ok. 6 godzinach odcisnęłam nadmiar serwatki. Mój serek leżakował 2 doby a przez ten czas odciskałam serwatkę trzy razy.
    Po tym czasie był już gotowy do jedzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń