Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos do pizzy, jako ketchup, dodatek do sosu do spagetti - po prostu sos pomidorowy
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2850
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3924
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2850
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3924
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Składniki
Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.
Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.
Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.
Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.
Sos należy przyprawić mocniej - po ostudzeniu ma łagodniejszy smak. Przelewam do słoiczków i wekuję 5-7 minut.
Wykorzystuję jako sos do pizzy, ketchub, dodaję do sosy spagetti. Robi się długo ale efekt jest rewelacyjny.