Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos do pizzy, jako ketchup, dodatek do sosu do spagetti - po prostu sos pomidorowy
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1037
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 436
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15362
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1891
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1037
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 436
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15362
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1891
Składniki
Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.
Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.
Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.
Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.
Sos należy przyprawić mocniej - po ostudzeniu ma łagodniejszy smak. Przelewam do słoiczków i wekuję 5-7 minut.
Wykorzystuję jako sos do pizzy, ketchub, dodaję do sosy spagetti. Robi się długo ale efekt jest rewelacyjny.