Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44
Dodano: 10.09.2010
Odsłon: 2970
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.
Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.
Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.
Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.
Sos należy przyprawić mocniej - po ostudzeniu ma łagodniejszy smak. Przelewam do słoiczków i wekuję 5-7 minut.
Wykorzystuję jako sos do pizzy, ketchub, dodaję do sosy spagetti. Robi się długo ale efekt jest rewelacyjny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)