Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele sie mówi o tym, jak nasza dieta uboga w błonnik może powodować nieprzyjemne dolegliwości z rakiem jelita grubego wliczając. Przepis jest pomysłem moim by uzupełniać dzienną dawkę błonnika pokarmowego w sposób łatwy i całkiem przyjemny - zależy od poczucia smaku. Ciastka można przegryzać miedzy lub w czasie posilków w ciągu dnia, w pracy, na spacerze, gdziekolwiek. Są proste i tanie w przygotowaniu. Zgodne z zaleceniami diety rozdzielnej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3966
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415462
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2566
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3966
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415462
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2566
Składniki
Otręby (błonnik około 40 %) wsypać do miski razem z drobno pokrojonymi daktylami, przyprawani i słodzikiem. Wymieszać. Dodać banana i miękkie masło, widelcem wgnieść w suche produkty do uzyskania plastycznej masy.
Z masy formowac kształty ciastek wg gustu, wyobraźni. im cieńsze tym bardziej twarde bedą po upieczeniu. Z wierzchu opsypać dodatkowo otrębami. (Można walkiem rozwałkowac do wybranej grubosći i wycinać kształty foremkami.)
Piec czy może raczej suszyć w piekarniku przez około pół godziny (w zalezności od wybranej grubości ciastek) w temperaturze około 100 stopni C.